Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

ΟΣΗ ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ...

Φίλος κληρικός του εξωτερικού μου έλεγε προ καιρού τον αγώνα που έκανε ώστε να μην υπάρχουν τηλεοπτικές κάμερες στο ιερό βήμα σε κατά καιρούς Συλλείτουργα Προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών, των οποίων είχε την ευθύνη.
Τα κανάλια και τα τηλεοπτικά συνεργεία γενικώς επιθυμούν πάντα το περισσόν, ήτοι ό,τι παραπάνω γίνεται, καθώς δεν γνωρίζουν τι εστί ιερό και άβατο, μυστήριο και γνόφος αγνωσίας. Έτσι, μένει στους κληρικούς να διαχειριστούν το ζήτημα.
Είπα στον φίλο μου: "Γιατί δεν υποχωρείς και να αφήσεις μια κάμερα στο ιερό;Τόσο κακό είναι;" Η ερώτησή μου βέβαια ήταν... ρητορική, γιατί ούτε εγώ συμφωνώ με αυτή την πρακτική. Μου απάντησε αμέσως και αποστομωτικά: "Να διαφυλάξουμε πάση θυσία όση ιερότητα μας έχει απομείνει"!
Η λογική του συγκλονιστική! Κατηγορούμε οι Ορθόδοξοι την Δύση για απο-ιεροποίηση της λειτουργικής ζωής - τουλάχιστον - και περιπίπτουμε πια στην ίδια κατάσταση με τα καμώματά μας. Χάνουμε την αίσθηση του ιερού στη λατρεία μας, έτσι που τη φορτώσαμε με κιτς, ψιμμύθια και μανία προβολής.
Χρειάζεται επειγόντως "επανευαγγελισμός" όχι του λαού του Θεού, όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά πρωτίστως των ποιμένων αυτού, που έχουν χάσει, καθώς φαίνεται, τα κριτήρια του ιερού. Αλλιώς ματαιοπονούμε γενικώς...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Ματαιοπονούμε γενικώς" να είσαι σίγουρος!

Ρ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΤΟ "ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ" 'Η "ΤΕΜΠΛΟ" ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΑ ΤΕΛΟΥΜΕΝΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ Ι.ΒΗΜΑΤΟΣ, ΠΑΡΟΤΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΗ ΥΠΗΡΞΕ ΑΚΡΩΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΣΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΕΝΩ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΗΝΤΗΣΕ "ΠΑΡΑΒΑΝ" ΜΕ Ο,ΤΙ 'Η ΟΣΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ.........! ΒΕΒΑΙΑ Η ΔΥΤΙΚΟΙ-ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΙ- ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ -ΤΙΠΟΤΕ ΠΡΟΧΕΙΡΟ Ή ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ-, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ-ΓΝΩΣΤΗ ΤΟΥ ΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΤΕΛΕΙΤΑΙ- ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ, ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΤΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΒΗΜΑ, ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΣ ΤΕΜΠΛΟΥ! ΤΟ ΒΗΜΑ, ΣΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ, ΚΑΛΕΙΤΑΙ "ΤΟ ΙΕΡΟ Ή ΤΟ ΙΕΡΟ ΒΗΜΑ" ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΠΟΣΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΕΡΟΤΗΤΑ.......ΟΠΟΤΕ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ "πάση θυσία όση ιερότητα μας έχει απομείνει" ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΑΣ ΜΕΝΟΥΝ ΤΑ MEDIA ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΑ με τον φίλο
των 5.16΄χωρίς να προσθέσω κάτι. Το
ΜΟΝΟ, που θέλω να πώ είναι ότι κα- τά καιρούς το τέμπλο είναι το παρα-βάν τελουμένων αισχρών και αισχών από ορισμένους!!Σε ότι αφορά τα μί
ντια δυστυχώς έχουν γίνει βρόγχος,
που καταπνίγει τη ΖΩΗ μας γενικώς!
Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και έχο υν καταντήσει να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις!! Δημοσκοπήσεις, εξιτ-
πολ και δε συμμαζευεται.

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Χ.ΓΙΑΝΝΑΡΑ ΣΤΗΝ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" ΦΟΒΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ!!! http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_30/11/2008_294207

Related Posts with Thumbnails