Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΜΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ


Πρωτοβουλία Πατρινών Θεολόγων για τα Θρησκευτικά

Με ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα με τίτλο «Θρησκευτικά, αίτημα παιδείας ή συντεχνίας» πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αίθουσα του πρώην ΕΛΚΕΠΑ εκδήλωση-συζήτηση με τη διοργανωτική σφραγίδα της Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών Θεολόγων Πάτρας. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Σταύρος Γιαγκάζογλου (φωτό) ο οποίος ανέλυσε το θέμα, «Τα θρησκευτικά και το ζήτημα της απαλλαγής, δυνατότητες και προϋποθέσεις για μία εναλλακτική προσέγγιση του μαθήματος των θρησκευτικών». Η Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Θεολόγων Πάτρας ανήκει σε μία ομάδα 15 Πατρινών καθηγητών θεολόγων οι οποίοι με αφορμή τις τρεις αλληλοαναιρούμενες εγκυκλίους του υπουργείου παιδείας, τον περασμένο Σεπτέμβριο και βλέποντας την ανησυχία που δημιουργήθηκε στην κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα, θέλησαν να αντιδράσουν συνυπογράφοντας ένα κοινό κείμενο προβληματισμού. Το κείμενό τους το δημοσιοποίησαν σε ιστοσελίδες και φορείς καθώς και στο υπουργείο παιδείας.

Το δεύτερο βήμα και κίνησή τους ήταν η διοργάνωση της εκδήλωσης-συζήτησης την περασμένη Τετάρτη ενώ στη συνέχεια αναμένεται να προβούν και σε άλλες ενέργειες. Η άποψη που υποστηρίζουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας είναι πως σαφώς το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να μείνει υποχρεωτικό μιας και άπτεται της θρησκείας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας ως έθνος και είναι απαραίτητο να διδάσκεται στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών Θεολόγων Πάτρας, θα πρέπει το μάθημα να μην γίνεται εν είδει κατηχητικού αλλά με ένα ανοιχτό πνεύμα προκειμένου να φανεί και ο ρόλος της ορθοδοξίας στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό και θρησκευτικό γίγνεσθαι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα δημιουργήθηκε νέα ένταση λόγω του εγγράφου του Συνηγόρου του Πολίτη που θεωρεί ότι δεν είναι υποχρεωτικό το μάθημα και πως δικαίωμα απαλλαγής δεν έχουν μόνο οι αλλόθρησκοι μαθητές αλλά όλοι οι μαθητές εφόσον αυτοί οι ίδιοι ή οι γονείς τους, ανάλογα με την περίπτωση, επικαλούνται εν προκειμένω λόγους συνείδησης. Ο υπουργός παιδείας πάντως κ. Στυλιανίδης σε δήλωσή του επανέλαβε ότι το μάθημα είναι και παραμένει υποχρεωτικό.

Τ.ΜΑΡΤΑΤΟΣ (Eφημ. Η ΗΜΕΡΑ, 25-11-08)
Την εκδήλωση, στην οποία εισηγήσεις έκαναν εκτός του Σταύρου Γιαγκάζογλου και οι Όλγα Γριζοπούλου, Πηγή Καζλάρη (φωτό), Ηλίας Μαλεβίτης (εκ μέρους της Πρωτοβουλίας), επιμελήθηκαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας (αλφαβητικά): Ανδριόπουλος Παναγιώτης, Γιαννόπουλος Ανδρέας, Ζωχιού Μαρία, Λότσος Αντώνης, Μαλεβίτης Ηλίας, Μάλφας Γεώργιος, Μαραθιά Διονυσία, Μασσαράς Θεοχάρης, Παπαγιαννόπουλος Κωνσταντίνος, Παπασωτηρόπουλος Χριστόφορος, Φωτόπουλος Χρήστος.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια πολύ σοβαρή και ποιοτική εκδήλωση. Επιτέλους άρχισε να φυσάει ένας διαφορετικός άνεμος στα θεολογικά και στην Πάτρα. Ακούστηκε λόγος σοβαρα προβληματιζόμενος,χωρίς φανατισμό και αποκλεισμό κάποιων, χωρίς μονοπώληση της αλήθειας. Οι εισηγητές μας έβαλαν στο σήμερα όχι μόνο της Ελλάδας , αλλά και της Ευρώπης, με ιδιαίτερη αναφορά σε κάθε χώρα. Ιδιαίτερα χαροποιός η παρουσία του συμβούλου θεολόγων Αχαίας κ.Χ.Ζήκου, και του παρέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Σταύρου Γιαγκάζογλου. Οι δυο πατρινοί θεολόγοι ΕΚΠΛΗΞΗ, οι δε κυρίες σοβαρές, υπεύθυνες, γλυκύτατες με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Αν κρίνω από τους εισηγητές, τον τίτλο, αλλα και από το σχόλιο του blogger θα πρέπει να ήταν μια εξαιρετικά ποιοτική εκδήλωση. Δεν θα μπορούσα να την παρακολουθήσω, έτσι κι αλλιώς. Ελπίζω όμως να βγήκε κάτι καλό. Η ανοιχτότητα της Ορθοδοξίας και το αγκάλιασμα του ανθρώπου, χωρίς οποιουδήποτε τύπου διακρίσεις, θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και όχι ζητούμενα. Το μάθημα των θρησκευτικών ακόμα κι έτσι όπως είναι σήμερα μπορεί να συντελεί σ' αυτήν την ανοιχτότητα. Σίγουρα όμως υπάρχει η δυνατότητα για πολλά ακόμα. Μπράβο σ' όσους εργάζονται σ' αυτή την κατεύθυνση!

Ανώνυμος είπε...

Ανοιχτότητα, ανοιχτότητα, στο τέλος θα μπει πολύς αέρας στο κεφάλι σας και θα το΄πάρει το μυαλό. Έχασα πολύτιμο χρόνο ακούγοντας ανοησίες πολυπολιτισμικές και διαθρησκειακές από χείλη επισήμων. Λυπάμαι που τέτοιοι θεολόγοι -ο Θεός να τους κάνει- έχουν την ευθύνη για το μάθημα στο Παιδ. Ινστιτούτο και ως συγγραφείς βιβλίων των σχολείων.
Για κλάμματα είναι ο κύριος Σύμβουλος και οι κυρίες συγγραφείς. Τι να πει κανείς; Ότι δεν προλαβαίνει να γκρεμίσει ο Υπουργός, το γκρεμίζουν οι ίδιοι οι θεολόγοι με τις πολυπολιτισμικές σαχλαμάρες τους

Ανώνυμος είπε...

Άφιερώνω στον τελευταίο σχολιαστή το τραγούδι του Ορφέα Περίδη "Όλα είναι ίδια, αν δεν τ' αγαπάς". Καλέ μου άνθρωπε, τι σου γκρέμισε αυτή η εκδήλωση; Τι σου γκρέμισε ο Υπουργός; Γιατί δε λες τι θες. Ντρέπεσαι μήπως; Ή μήπως είσαι και συ ένας "σωτήρας" του Χριστού. Ο Χριστός σώζει, δεν σώζεται. Εξ άλλου ο καλός Θεός δεν μας επιφορτίζει, παρα μόνο με τη δική μας σωτηρία. Η σωτηρία των άλλων είναι δική του υπόθεση. Γιατί σκάς; Εγώ δεν έχασα, αντίθετα, αξιοποίησα το χρόνο μου. Είμαι σίγουρος ότι δεν άκουσες ούτε τα μισα. Καλά τα είπαν, εσύ τα άκουσες στραβά!

Related Posts with Thumbnails