Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008

ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ: ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΑΙΩΝΙΟΝ

Aπόψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ένα λιτό και ουσιαστικό αφέρωμα στον μεγάλο δάσκαλο της Ελληνικής Μουσικής Σίμωνα Καρά, στο πλαίσιο του κύκλου των διαλέξεων που διοργανώνει η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ. Για τον Σίμωνα Καρά μίλησε εμπεριστατωμένα ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπος Σπυρίδης. Μου έκανε εντύπωση ότι ο ομιλητής στάθηκε στο θέμα των διαστημάτων της μουσικής μας, στο οποίο έδινε τεράστια σημασία ο Καράς, κι ακόμα με εντυπωσίασε η παράθεση μεγάλων μορφών, εκκλησιαστικών και πνευματικών, της νεώτερης Ελλάδας που συνεργάστηκαν με τον Σίμωνα Καρά και στήριξαν το έργο του.

Μετά την διάλεξη, με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τον Λυκούργο Αγγελόπουλο, μαθητή και συνεργάτη του Καρά επί χρόνια, ψάλαμε το "Φως ιλαρόν" και το δοξαστικό του Εσπερινού των Χριστουγέννων "Αυγούστου μοναρχήσαντος" (ηχ. β') σε εξήγηση από το παλαιό του Σ. Καρά, καθώς και στίχους από την επτάφωνη δοξολογία σε ήχο α' που συνέθεσε ο Καράς. Κλείσαμε με το περίφημο Αλληλουάριο σε ήχο α' επίσης (με τους στίχους κατά την τάξιν).
Την σκυτάλη πήρε ακολούθως η μαθήτρια του Σ. Καρά και μεγάλη κυρία της παραδοσιακής μας μουσικής Δόμνα Σαμίου, η οποία τραγούδησε μερικά δημοτικά, από κείνα που της είχε μάθει ο "δάσκαλος", και ενθουσίασε το κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα.

Στην φωτό η Δόμνα Σαμίου και η άξια, πραγματικά, διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης μουσικολόγος Στεφανία Μεράκου.

Εδώ η Δόμνα Σαμίου με τον Νίκο Διονυσόπουλο (αριστερά), άοκνο εργάτη της παραδοσιακής μας μουσικής και μ' έναν ακόμη φίλο απ' τα παλιά.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Σπυρίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τον Σ. Καρά όπως του πρέπει: Διδάσκαλο του Γένους!

Και βέβαια η αειθαλής κυρία Αγγελική Καρά, η σύζυγος του δασκάλου, που τον στήριξε μια ολόκληρη ζωή στο έργο του.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Παναγιώτη....
Η καλύτερη ανάρτιση....
Αξιος διάδοχος και συνεχιστής του Καρά ο Γαλάνης Δημήτιος...
Αν ζούσε ο μακαρίτης ο Καράς θα τον είχε δεξί τπυ χέρι.....Αψογος...Καταπληκτικός ερμηνευτής και καλλιτέχνης και ψάλτης....ΑΨΟΓΟΣ...
Αιωνία η μνήμη του Καρά...

Ανώνυμος είπε...

Με τέτοια φάτσα που έχει ο ομιλητής μπορεί να δει και τον Γαλάνη ως Διδάσκαλον του Γένους! Όπως ο προλαλών σχολιαστής! Φευ της καραπληξίας! Αλλά θα προωθήσω την σκέψιν του σχολιαστού. Αν έζη ενωρίτερον ο Γαλάνης, ασφαλώς θα ήτο ο Καράς μαθητής του!! Και θα συνειργάζοντο ίνα βάλουν κλαρίνα στις δοξολογίες και τα κρατήματα! Άσε που θα είχαν προκάμει και τον Χάλαρη!

Related Posts with Thumbnails