Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΜΕ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ

Περνώντας το Σάββατο από την Ρωμαϊκή Αγορά στην Αθήνα και αποτυπώνοντας φωτογραφικά ηλιόλουστες όψεις της δεν ήταν δυνατόν να μη σκεφθώ τον Μάνο Χατζιδάκι στη Ρωμαϊκή Αγορά! Και μάλιστα την συναυλία του ΚΚΕ προς τιμήν του, που πραγματοποιήθηκε τελικά εκεί την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου.
Ένας καλλιτέχνης σφραγίζει ένα μνημείο! Με μια μυθική συναυλία που έκανε εκεί ο ίδιος το καλοκαίρι του 1985 και μ’ ένα ομώνυμο δίσκο: «Η Ρωμαϊκή αγορά περιέχει όσα τραγούδια μου διάλεξα για να σας τα ξαναδώσω με λεπτομέρειες γνήσια μουσικές και τραγουδισμένα από αληθινούς τραγουδιστές, που υπηρετούν τη Μουσική και όχι την ειδωλολατρία ενός επηρμένου και κορεσμένου κοινού. Νομίζω πως έγινε ό,τι ήταν δυνατόν για να τ’ ακούσετε σαν καινούργια. Συγχρόνως ελπίζω να σας βοηθήσω έτσι να με δείτε πιο σωστά και πιο αληθινά». Αυτά έγραφε στον διπλό δίσκο ο Μάνος Χατζιδάκις, όταν το 1986 εξέφραζε την άποψή του για την εκ νέου ηχογράφηση 35 τραγουδιών που είχε συνθέσει από το 1947 έως το 1985.

Είκοσι τρία χρόνια μετά την συναυλία στη Ρωμαϊκή Αγορά, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδος, αποφασίζει να γιορτάσει τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του, με μια μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον «δεξιό» Μάνο Χατζιδάκι! Σκέπτομαι ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο τη δεκαετία του ’60, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν το «έμβλημα» των αριστερών κι ο Μάνος εθεωρείτο «δεξιός». Ληγούσης όμως της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα ο Χατζιδάκις προβάλλει ενώπιόν μας διαχρονικότερος από ποτέ!

Την εκδήλωση του ΚΚΕ στην Ρωμαϊκή Αγορά την περασμένη Δευτέρα, τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Στη συναυλία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, οι αντιπρόεδροι της Βουλής Έλσα Παπαδημητρίου και Βέρα Νικολαΐδου, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, πρέσβεις της Κούβας και της Παλαιστίνης καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ. «Αυτή τη συναυλία θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε ως εξής: Μια συναυλία που δεν έγινε δεδομένου ενόσω ζούσε ο Χατζιδάκις είχαμε συμφωνήσει να πραγματοποιήσουμε μια συναυλία, στον Περισσό τότε, όμως λόγω των εξελίξεων της υγείας του δεν τα καταφέραμε» είπε σε δηλώσεις της η κ. Παπαρήγα. «Θεωρήσαμε λοιπόν υποχρέωσή μας και καλύτερη στιγμή να πραγματοποιήσουμε αυτή την εκδήλωση μετά από παρέλευση χρόνου, στα πλαίσια του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος» όπως εξήγησε.
Τις θερμές ευχές του για την επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης. «Στα 34 χρόνια από τη νομιμοποίησή του από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, το ΚΚΕ έχει πολλά προσφέρει στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, στον πλουραλισμό, στη πολυφωνία και στην ενδυνάμωση του κράτους δικαίου» τόνισε ο υπουργός, πρόσθεσε δε ότι «μπορεί να έχουμε ιδεολογικές διαφορές, πάντα όμως με μεγάλη προσοχή ακούμε τις απόψεις που διατυπώνει. Σαν Έλληνες πολλά μας ενώνουν πια, λίγα μας χωρίζουν».
Τη συναυλία χαιρέτησε ο βουλευτής και υπεύθυνος για τη σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς Κώστας Καζάκος, ενώ το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θ. Τζιαντζής την προλόγισε. «Το ΚΚΕ, με τη σημερινή εκδήλωση, αναγνωρίζει και τιμά την πολιτιστική προσφορά του Μάνου Χατζιδάκι "από καρδιάς", με την ίδια φράση που κι εκείνος χαιρέτισε την έναρξη της λειτουργίας του 902 αριστερά στα fm» είπε ο κ. Τζιαντζής.

Ο Μάνος Χατζιδάκις, αληθινά αντιεξουσιαστής, γνήσια αντισυμβατικός και στην ουσία του αναρχικός, δεν θα είχε πιστεύω πρόβλημα να έδινε ο ίδιος σήμερα μια συναυλία για το ΚΚΕ. Όμως η διαφορετικότητά του θα συνίστατο στην πάντα άλλη εκτίμηση των πραγμάτων, ενδεικτική της οποίας και η απίστευτη πρόταση σ’ ένα κείμενό του για τον Ελύτη: «Ένα κορίτσι ζωντανό είναι μια ύλη καταλυτική, χίλιες φορές πιο δυνατή από δυό τίτλους με κεφαλαία στο Ριζοσπάστη»!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

είναι πολύ ωραία ανάρτηση, και αποδεικνύει το -ήδη γνωστό- εύρος του ιστολογίου.

Ανώνυμος είπε...

Diabasa kapou:
Makari na mi ginei o Hatjidakis ethniko allothi opws o Mikis Theodorakis.
MAKARI

Related Posts with Thumbnails