Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗΣ"

Από τις εξαιρετικές εκδόσεις Άρτος Ζωής έχουμε πλέον ένα σπουδαίο βιβλίο. Πρόκειται για δύο μελετήματα του Γιούργκεν Μόλτμαν, ενός από τους σημαντικότερους θεολόγους της εποχής μας, υπό τον τίτλο: «Τι είναι Θεολογία σήμερα;» (μετάφραση: Πέτρος Γιατζάκης).
Στα δύο δοκίμια ο συγγραφέας, που διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής της Συστηματικής Θεολογίας στα περίφημα πανεπιστήμια Βόννης και Τυβίγγης, επιχειρεί κατ’ αρχάς μια συνοπτική έκθεση της σύγχρονης θεολογίας, των προβλημάτων και των στόχων της, καθώς και των σημαντικότερων τάσεων που παρατηρούνται σήμερα.
Ο καθηγητής Μόλτμαν μας αποσαφηνίζει τις δυσχέρειες επικαιροποίησης της θεολογίας, που όμως είναι ένα αναπόφευκτο εγχείρημα. Για τον συγγραφέα το «στοίχημα» έγκειται στο πώς η σύγχρονη θεολογία θα εκπληρώσει την ζωτικής σημασίας αποστολή της, που είναι να «επικαιροποιήσει» τη θεμελιώδη ιστορική ανάμνηση του Χριστού, για να ερμηνεύσει υπό το φως της το παρόν και να αποκαλύψει το μέλλον που εμπεριέχεται σε εκείνο το ιστορικό παρελθόν.
Τα δύο μελετήματα του Μόλτμαν – το πρώτο έργο του συγγραφέα που εκδίδεται στα ελληνικά – μας υπενθυμίζουν κάτι που ξεχνάμε συνήθως στην Ελλάδα. Ότι δηλ. η θεολογία είναι επιστήμη και πολύ σοβαρή μάλιστα, που προϋποθέτει βαθιά μόρφωση και αντίληψη του «καιρού», ως ενός διαρκούς αιτήματος και ζητούμενου της χριστιανικής θεολογίας. Κι αυτό διότι η θεολογίας είναι ο αναστοχασμός μιας ιστορικής κι όχι μιας μυστικιστικής ή «μαγικής» πίστης.
Το δεύτερο μελέτημα του Μόλτμαν για τις απόπειρες επικαιροποίησης της θεολογίας στον 20ο αιώνα, μας κατατοπίζει πλήρως και ταυτόχρονα μας αποδεικνύει πόσο πίσω είμαστε στην Ελλάδα στη σύγχρονη θεολογική σκέψη. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε την αγωνία του Μόλτμαν:
«Η θεολογία οφείλει να εγκλιματισθεί στις διαφορετικές συνθήκες του σύγχρονου κόσμου, για να μπορέσει με τη σειρά της να τις μεταμορφώσει προς όφελος της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της καινής ζωής της θείας κτίσης».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλή σχολική χρονιά!

Related Posts with Thumbnails