Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Η ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Οι διαφημιστές του προσκυνήματος της κάρας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, από την Μονή Βατοπαιδίου, στον Ι. Ναό Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών (11-16 Νοεμβρίου 2023), μας λένε με έμφαση ότι «είναι η πρώτη φορά μετά από 1617 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που η πρωτεύουσα της χώρας υποδέχθηκε την τιμία κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ένα γεγονός που προσδίδει ιστορική σημασία στην έλευση του πανίερου αυτού θησαυρίσματος της Εκκλησίας».
Όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. 
Τον Ιανουάριο του 2007 ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ μετέφερε την Κάρα του ιερού Χρυσοστόμου στην Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, δηλαδή εντός του λεκανοπεδίου.
Παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Μεσογαίας όπου υπάρχει φωτογραφικό υλικό από την υποδοχή της κάρας στην Ιερά Μονή Βηθλεέμ, στο Κορωπί, στις 30 Ιανουαρίου 2007. 
Αλλά τότε η κάρα του Αγίου είχε μεταφερθεί και σε άλλα σημεία της Αττικής, ακόμα και σε ενοριακό ναό των Αθηνών! Ας πει η Μονή Βατοπαιδίου την πλήρη αλήθεια, γιατί δεν είναι σωστό να παραπλανά το ποίμνιο. 
Πάντως, για πρώτη φορά στην Αθήνα η κάρα ΔΕΝ έρχεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails