Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Ο ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ "ΕΥΛΟΓΗΣΕ" ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΠΥΡΑΥΛΟ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΟΔΗΣΣΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η Ρωσία έπληξε και πάλι με πυραύλους την Οδησσό, τα ξημερώματα της Κυριακής, 23 Ιουλίου 2023. Μια επίθεση που είχε νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι εκρήξεις προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και στον ιστορικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Μεταμόρφωσης, ένα ορόσημο της πόλης.  
Είναι χαρακτηριστικό ότι αντέδρασε αμέσως ο Αρχιεπίσκοπος Βίκτωρ, Βοηθός Επίσκοπος της Οδησσού (της υπό τον Ονούφριο εκκλησιαστικής δομής) και απηύθυνε μια σκληρή – μα πέρα ως πέρα αληθινή - επιστολή στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και τη σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 
Συγκεκριμένα, αναφέρει: "Σήμερα, όταν έφτασα μετά τη λήξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος της Οδησσού και είδα ότι ο ρωσικός πύραυλος που "ευλογήσατε" εσείς έπεσε κατευθείαν στην Αγία Τράπεζα της εκκλησίας, στα άγια των αγίων, συνειδητοποίησα ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει τίποτα κοινό με τη δική σας αντίληψη εδώ και πολύ καιρό. 
Λόγω προσωπικών φιλοδοξιών χάσατε την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και άλλες Εκκλησίες στις χώρες της "αγίας Ρωσίας"! 
Δεν μπορώ να στρέψω τη γλώσσα μου για να σας αποκαλέσω "Μεγάλο Κύριο και Πατέρα", επειδή είστε ένας πατέρας που έδωσε τα παιδιά του στην απώλεια και στο θάνατο!... 
Σήμερα (μιλάω εκ μέρους πολλών επισκόπων της UOC) καταδικάζουμε αυτήν την αχαλίνωτη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της ανεξάρτητης χώρας μας. Καταδικάζουμε τη βάρβαρη κατάληψη των επισκοπών μας στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία. Καταδικάζουμε τις καταστολές και τις καταπιέσεις που διαπράττουν οι αρχές σας στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας!
Απαιτούμε να μείνετε μακριά από την Εκκλησία μας, από τους επισκόπους μας και τον Προκαθήμενό μας! 
Έχουμε το δικό μας δρόμο, ο οποίος έχει επιλεγεί από το Συμβούλιο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σας ζητώ ειλικρινά να σταματήσετε. Κάθε πύραυλος που έρχεται σήμερα στο έδαφος της Ουκρανίας εκλαμβάνεται από τους κατοίκους της ως δική σας "ευλογία" στα παιδιά τους". 
Η παραπάνω επιστολή λέει κάποια ενδιαφέροντα πράγματα για τις σχέσεις της εκκλησιαστικής δομής του Ονουφρίου στην Ουκρανία με την «προστάτιδά» του Ρωσική Εκκλησία. 
Αν όντως υπάρχει τέτοια δυσαρέσκεια για τη Μόσχα, ποια μπορεί να είναι η εκκλησιολογική «στέγη» για την εκκλησία του Ονουφρίου στην Ουκρανία; Αυτή τη στιγμή υφίσταται ως …δορυφόρος του Πατριαρχείου Μόσχας και έτσι «απολαμβάνει» της αποδοχής μερικών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. 
Αν αποποιηθεί – εκ των συνθηκών, και δη του πολέμου – την «Μητέρα Εκκλησία» του, την Μόσχα, πού θα είναι η αναφορά του; Και οι λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες ως τι θα τον αναγνωρίζουν; Ως «Κιέβου», ο οποίος αναφέρεται πού; Μπορεί να είναι «αδέσποτος», αφού δεν είναι αυτοκέφαλος; 
Ο Αρχιεπίσκοπος Βίκτωρ λέει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό προς τον Μόσχας Κύριλλο: «Λόγω προσωπικών φιλοδοξιών χάσατε την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και άλλες Εκκλησίες στις χώρες της "αγίας Ρωσίας"!». Κάτι τέτοιες κατηγορίες, περί «προσωπικών φιλοδοξιών» εκτόξευσε πριν από λίγες μέρες ο Μόσχας Κύριλλος για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά η σκληρή πραγματικότητα τού τις επιστρέφει πίσω. Επομένως, ο Μόσχας Κύριλλος στην πραγματικότητα λειτουργεί αυτοκαταστροφικά, αφού με την όλη στάση του απομακρύνει τις Εκκλησίες που μέχρι χθες ήταν υπό τον έλεγχό του. 
Είναι σίγουρο: Η έκκληση του Αρχιεπισκόπου Βίκτωρα προς τον Μόσχας Κύριλλο: «Απαιτούμε να μείνετε μακριά από την Εκκλησία μας, από τους επισκόπους μας και τον Προκαθήμενό μας», προμηνύει εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να είναι και απρόβλεπτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails