Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Ο ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη Λαύρα του Αγίου Σεργίου στη Μόσχα, η ολομέλεια της Διάσκεψης των Επισκόπων της Ρωσικής Εκκλησίας. 
Η Διάσκεψη αυτή στοχοποίησε απροκάλυπτα το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως το μόνο υπεύθυνο όχι μόνο για την κρίση στην πανορθόδοξη ενότητα, αλλά και για τον «πόλεμο» που υφίσταται η Ορθοδοξία γενικώς. 
Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος δήλωσε «με πικρία» ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έγινε ένα από τα όπλα στον αγώνα κατά της Ορθοδοξίας! 
«Για πολύ καιρό, οι αρχηγοί της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, με την υποστήριξη πολιτικών δυνάμεων εκτός Εκκλησίας και με την προτροπή τους, ετοιμάζονταν να διαλύσουν την ενότητα της Ορθοδοξίας, διεξήγαγαν μυστικές διαπραγματεύσεις και έπλεκαν ίντριγκες», είπε χαρακτηριστικά ο Μόσχας Κύριλλος. 
Και εξακολούθησε: «Πρέπει να παραδεχτεί κανείς ότι το έργο της εισαγωγής διαιρέσεων μεταξύ των Ορθοδόξων επιτεύχθηκε εν μέρει, καθώς το σχίσμα που ξεκίνησε από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο κατέστησε εξαιρετικά δύσκολη την πνευματική κοινωνία της Ρωσικής Εκκλησίας με σημαντικό μέρος της τον ελληνορθόδοξο κόσμο. Αυτό, βέβαια, αποδυνάμωσε αισθητά τη φωνή του Ορθοδόξου μάρτυρα στον σύγχρονο κόσμο, κάτι που, προφανώς, ήταν αυτό που χρειάζονταν οι ιδεολόγοι και οι εμπνευστές του σχίσματος. Ωστόσο, οι εχθροί της Εκκλησίας δεν κατάφεραν να πετύχουν πλήρως τον στόχο τους. Ακόμη και στην Ελληνική Ορθοδοξία, υπήρχαν πολλοί θαρραλέοι ιεράρχες, ιερείς, θεολόγοι που δεν αναγνώρισαν την παράνομη πράξη της Κωνσταντινούπολης, δεν κοινωνούσαν με ψεύτικους εκκλησιαστικούς ηγέτες που αυτοαποκαλούνται μητροπολίτες και επίσκοποι». 
Εν κατακλείδι, ο Μόσχας Κύριλλος τόνισε ότι η πλειονότητα των Τοπικών Εκκλησιών έχει δείξει ξεκάθαρα την απροθυμία τους να αναγνωρίσουν τόσο τη νεοσύστατη οργάνωση από σχισματικούς [ενν. την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας] όσο και τη «νέα εκκλησιολογία» του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως πίσω από αυτή την πράξη. 
Ο Μόσχας Κύριλλος αναπαράγει μια παλιά συνωμοσιολογία που θέλει όλο τον πλανήτη να προσπαθεί να εξαφανίσει την Ορθοδοξία! Βέβαια εδώ το λέει σκοπίμως γιατί ταυτίζει την Εκκλησία του Χριστού με την Ρωσική Εκκλησία. Γι’ αυτόν οι πολέμιοι της Ορθοδοξίας σήκωσαν τα όπλα εναντίον της Αγίας Ρωσίας, θέλοντας να διχάσουν και να καταστρέψουν τον ενωμένο λαό της! 
Έτσι, στο ψήφισμα της η Σύνοδος των Επισκόπων της Ρωσικής Εκκλησίας επιτίθεται στην Ουκρανία και την κυβέρνηση της, που έχει δεχθεί την βάναυση ρωσική εισβολή: 
«Σήμερα, σε ουκρανικό έδαφος, η κρατική εξουσία έχει αποδειχθεί ότι είναι ο άμεσος κληρονόμος των μπολσεβίκων-θεομαχικών και εγείρει διώξεις κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα πιστά εκκλησιαστικά παιδιά εκδιώκονται από τις εκκλησίες, ιεράρχες, κληρικοί και λαϊκοί υποβάλλονται σε άδικες συλλήψεις και άτιμες δίκες, τα ιερά μολύνονται και λεηλατούνται. Ιδιαίτερα πικρή είναι η είδηση ​​ότι γίνονται προσπάθειες να αναγκαστούν οι κληρικοί και οι λαϊκοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας να απαρνηθούν την αλήθεια του Θεού και να τους ωθήσουν σε σχίσμα. Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη των Επισκόπων καλούν σε έντονη προσευχή για τους Ορθοδόξους αδελφούς και αδελφές στην Ουκρανία, για όσους, παρά τις απειλές, τις συκοφαντίες και τις διώξεις, προσπαθούν να διατηρήσουν την ενότητα της εκκλησίας, και ειδικά για εκείνους που επιδεικνύουν ένα αληθινά ομολογιακό κατόρθωμα, υψώνοντας με θάρρος φωνές για την υπεράσπιση αυτής της ενότητας». 
Από το παραπάνω άρθρο του ψηφίσματος βγαίνει και μία είδηση. 
Οι ρώσοι ανησυχούν μήπως οι πιστοί τους στην Ουκρανία εξωθηθούν σε «σχίσμα» και επομένως χάσουν κάθε έρεισμα στην Ουκρανία. Γι’ αυτό και τους καλούν να μείνουν «πιστοί» στην εκκλησία τους που συνδέεται με τη Μόσχα. Προφανώς, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, φοβούνται μια εισροή στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας ή κάποιου τύπου προσχώρηση – φευ γι’ αυτούς! – στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Πάντως, με βάση τα παραπάνω η Μόσχα χωρίς αιδώ, χωρίς την παραμικρή σύνεση, εξαπολύει επίθεση κατά πάντων, προσπαθώντας να υπάρξει στην παγκόσμια απομόνωσή της. Ακολουθεί, δηλαδή, η Ρωσική Εκκλησία ακριβώς την ρωσική πολιτική. 
Την ίδια στιγμή που το κάνει πανηγυρικά, το προσάπτει ως μομφή σε άλλους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails