Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

ΣΤΙΣ ΚΡΟΚΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΒΡΕΤΤΑΚΟ


Την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, στις 9 το βράδυ, στην κλιματιζόμενη Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κροκεών «Νικηφόρος Βρεττάκος» και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Βρεττάκεια 2023», θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο (1912-1991), ο οποίος γεννήθηκε στις Κροκεές Λακωνίας. 
Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί το σημαντικό βιβλίο της Δρος Γεωργίας Κακούρου – Χρόνη, με τίτλο «Νικηφόρος Βρεττάκος: Ζωγραφική και ποίηση – Αδέλφια τα ‘βγαλε ίδια πηγή» (σελ. 272, Εκδόσεις Στεφανίδη 2022, με εικαστική επιμέλεια της Φωτεινής Στεφανίδη). 
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: 
«Και στου ζωγράφου το κοντύλι 
και στο καντήλι του ποιητή 
η ίδια δύναμη ζωή χαρίζει 
αδέλφια τάβγαλε ίδια πηγή.» 
Η πρώτη στροφή από το πρωτόλειο «Ποιητής-ζωγράφος» που περιέχεται στο μοναδικό μαθητικό τετράδιο του Νικηφόρου Βρεττάκου που διασώθηκε. Τα δηλωτικά μέσα της δημιουργίας -το «κοντύλι», η γραφίδα ή το πινέλο για το ζωγράφο και το «καντήλι» για τον ποιητή- με το συγγενικό ήχο των παρωνύμων λέξεων («κοντύλι», «καντήλι») φέρουν κοντά τους δύο δημιουργούς, χωρίς να τους ταυτίζουν. Με αφετηρία αυτό το ποίημα η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη καταθέτει την ουσιαστική και αδιάλειπτη σχέση του Νικηφόρου Βρεττάκου με τη ζωγραφική μέσα από τη μελέτη του έργου του, ποιητικού, εξωλογοτεχνικού και ανέκδοτου». 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί μελοποιημένη ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου από τον Γεώργιο Αντ. Παυλάκο. 
Ο συνθέτης εμπνέεται από τα ποιήματα που παραθέτει στο βιβλίο της η συγγραφέας Γεωργία Κακούρου – Χρόνη και παρουσιάζει πρωτότυπες συνθέσεις που συνδυάζονται με απαγγελία ποιημάτων του Ν. Βρεττάκου. 
Τραγούδι: Δάφνη Πανουργιά 
Βιολί: Γιώργος Παναγιωτόπουλος 
Πιάνο: ο συνθέτης Γεώργιος Παυλάκος. 
Ποιήματα του μεγάλου Κροκεάτη ποιητή θα διαβάσουν: 
Η ηθοποιός Μαρία Τζανουκάκη
και ο μουσικός – εκπαιδευτικός Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την θαυμάσια αυτή εκδήλωση για τον Μεγάλο μας Ποιητή, Νικηφόρο Βρεττάκο,
στις Κροκεές.
Σαράντος Σακελλάκος .

Related Posts with Thumbnails