Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο κληρικός της Μητροπόλεως Πατρών Αναστάσιος Γκοτσόπουλος επιτίθεται, για άλλη μια φορά, με σφοδρότητα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το Ουκρανικό, σε κείμενό του που κάνει το γύρο του διαδικτύου. 
Επικαλούμενος τα πρακτικά της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών στη Γενεύη της Ελβετίας (Ιανουάριος 2016), πριν την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη, θεωρεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αθέτησε «τα συμφωνηθέντα» με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο για το Ουκρανικό και αποφαίνεται: «Διαβάζοντας με τη δέουσα προσοχή τις απόψεις των Προκαθημένων καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος έχει, αν όχι, την αποκλειστική, πάντως, την κύρια ευθύνη ενώπιον του Θεού, της οικουμενικής Ορθοδοξίας και της ιστορίας για την σοβαρή κρίση στις διορθόδοξες σχέσεις και τον κλονισμό της πανορθοδόξου ενότητας…».  
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του κειμένου του ο κληρικός της Μητροπόλεως Πατρών βάζει φωτογραφίες (τις δημοσιεύουμε εδώ) από την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ζελένσκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αντικριστά με φωτογραφίες πρόσφατων «επεισοδίων εις βάρος» της ρωσόφιλης Εκκλησίας της Ουκρανίας (του Ονουφρίου). Πλαισιώνει δε αυτές τις φωτογραφίες με λόγους του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, για να καταδείξει την «ανακολουθία» - κατ’ αυτόν - των Πατριαρχικών λόγων. 
Έχουμε γράψει επανειλημμένως ότι για την όλη κατάσταση του κληρικού της Μητροπόλεως Πατρών Αναστάσιου Γκοτσόπουλου, ειδικά σε σχέση με τον πόλεμο που συντηρεί εδώ και χρόνια εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ευθύνεται απολύτως ο μητροπολίτης του, ο Πατρών Χρυσόστομος. 
Το ζήτημα δεν είναι η «τιμωρία» του Γκοτσόπουλου από τον Πατρών. Αυτή δεν θα έλθει ποτέ. Άλλωστε κατά την άποψη μας στον κληρικό αυτόν πρέπει η καθαίρεση. 
Το θέμα είναι ότι ο Πατρών Χρυσόστομος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι συμπορεύεται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Ουκρανικό, δεν μπαίνει καν στον κόπο να αποδοκιμάσει την όλη ρωσόφιλη και εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου δράση του κληρικού του. 
Μέχρι να το κάνει, ας μας επιτρέψει να έχουμε πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για το αν όντως συμπορεύεται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και με την Εκκλησία της Ελλάδος στο Ουκρανικό ή η στάση του είναι αποτέλεσμα συγκυριών και τακτικισμού. 
Πάντως, σε καιρό πολέμου, ήτοι της βάναυσης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ρωσόφιλη στάση του κληρικού Γκοτσόπουλου και η σιωπή του ποιμενάρχου του δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά και απορίες για τον ρόλο τους στο ζήτημα. Ο Γκοτσόπουλος είναι σίγουρο ότι είναι σε επαφή με την μερίδα του Ονούφριου. Το κάνει αυτό, άραγε, με την «ευλογία» του Πατρών Χρυσοστόμου;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails