Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

ΣΕ ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΡΓΙΑ Ο ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επέβαλε τρίμηνη αργία στον κληρικό της Μητροπόλεως Πατρών Αναστάσιο Γκοτσόπουλο, με αφορμή πρόσφατο κείμενό του στο οποίο ανέφερε ότι ο υπεύθυνος για την εκκλησιαστική κατάσταση στον διορθόδοξο κόσμο είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 
Επικαλούμενος τα πρακτικά της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών στη Γενεύη της Ελβετίας (Ιανουάριος 2016), πριν την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη, ο πατρινός κληρικός θεώρησε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αθέτησε «τα συμφωνηθέντα» με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο για το Ουκρανικό και αποφάνθηκε: «Διαβάζοντας με τη δέουσα προσοχή τις απόψεις των Προκαθημένων καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος έχει, αν όχι, την αποκλειστική, πάντως, την κύρια ευθύνη ενώπιον του Θεού, της οικουμενικής Ορθοδοξίας και της ιστορίας για την σοβαρή κρίση στις διορθόδοξες σχέσεις και τον κλονισμό της πανορθοδόξου ενότητας…». 
Όπως γράφτηκε στον τοπικό τύπο, ο Πατρών Χρυσόστομος κάλεσε σε έγγραφη απολογία τον κληρικό Αν. Γκοτσόπουλο, της οποίας η προθεσμία έληγε την 20ή Ιουλίου. Φαίνεται πως η απολογία οδήγησε στην αργία. Μένει να δούμε πώς θα αποδεχθεί την τρίμηνη αργία ο πατρινός κληρικός και αν θα περιστείλει την φιλορωσική και αντιπατριαρχική δράση του. 
Υπενθυμίζεται ότι ο κληρικός Αναστάσιος Γκοτσόπουλος έχει καταδικαστεί – στα πολιτικά δικαστήρια – σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή για παράβαση κυβερνητικής απόφασης τον καιρό της πανδημίας. 
Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος έγραψε στον πρόλογο του βιβλίου του κληρικού του Αναστάσιου Γκοτσόπουλου, με θέμα «Ἡ Εκκλησία της Ρώμης και ο Επίσκοπός της στα πρακτικά και στις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων»: «Ο π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, είναι κληρικός ζηλωτής με ενθουσιασμό και σφρίγος πνευματικό». 
Αυτήν την πολύ …καίρια κρίση του Πατρών Χρυσοστόμου χρησιμοποίησαν και οι ρώσοι στην έκδοση στα ρωσικά του βιβλίου του Αναστάσιου Γκοτσόπουλου με κείμενα εναντίον της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας που παραχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
В прологе к упомянутой книге митрополит Патрский Хризостом, правящий архиерей митрополии, где и служит отец Анастасий, назвал его «клириком-ревнителем с энтузиазмом и духовной силой». 
Αυτή η εύφημος κρίση του Πατρών Χρυσοστόμου για τον κληρικό του φιγουράρει ακόμα σε πολλά ρωσικά sites. 
Φαίνεται, όμως, πως το …ποτήρι ξεχείλισε – ίσως και λόγω των πολιτικών τοποθετήσεων του Α.Γ. – και ο Πατρών Χρυσόστομος αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να πάρει μέτρα για τον κληρικό του, ο οποίος έχει ξεπεράσει προ πολλού κάθε όριο. 
Χαιρόμαστε που ο μητροπολίτης Πατρών εισάκουσε τις εκκλήσεις μας για περιστολή της ασυδοσίας του κληρικού του, ο οποίος εκθέτει τον μητροπολίτη του στο διορθόδοξο στερέωμα πολλά χρόνια τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails