Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

ΤΑ ΠΟΥΡΑ ΤΟΥ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, που από το 1997 διαθέτει και αξιοποιεί το πλήρες αρχείο του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο ο ίδιος ο συνθέτης τής έχει εμπιστευθεί, διοργάνωσε το 2021 μια σπουδαία έκθεση για να τιμήσει τα 96χρονα του. 
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο Μίκης …απέδρασε (2-9-2021) κι έτσι η έκθεση έγινε και μνημούρι! 
Ήταν μια αναδρομική - ας την πούμε έτσι - που φώτιζε τις πολλές και διαφορετικές πλευρές της μουσικής και πολιτικής παρακαταθήκης του Μ. Θεοδωράκη. Για πρώτη φορά τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του αρχείου του, που περιγράφουν έναν αιώνα ιστορίας, πλαισιώνονταν από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, καταδεικνύοντας έτσι τον όγκο και την ποικιλομορφία της προσωπικότητας και του έργου του μεγάλου Έλληνα. 
Ανάμεσα στα σπάνια εκθέματα κι ένα κουτί πούρα!!! Με …περίεργες υπογραφές… 
Πριν 60 χρόνια, το 1962, ο Μίκης Θεοδωράκης μπήκε στο αεροπλάνο και κατευθύνθηκε στην Αβάνα. Ήταν προσκεκλημένος του Φιντέλ Κάστρο και του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Οι επαναστάτες μόλις πριν από τρία χρόνια είχαν εκδιώξει από τη χώρα τους το διεφθαρμένο καθεστώς του δικτάτορα Φουλχάνθιο Μπατίστα. Στην Κούβα, Μίκης, Φιντέλ και Τσε ανέπτυξαν αμέσως μια στενή φιλία, καθώς και οι τρεις αντιπροσώπευαν την έννοια του όρου «επανάσταση». 
Ο Μίκης ξαναπήγε στην Κούβα το 1981. Η φιλία του με τον Κάστρο εμπεδώθηκε. Ο Φιντέλ λάτρευε το Canto General που είχε μελοποιήσει ο Έλληνας συνθέτης σε στίχους του Pablo Neruda. Στις συναυλίες στην Κούβα όταν ο «Líder Máximo» άκουγε τον Πέτρο Πανδή να τραγουδάει, έκλαιγε.

   

Το 2000 ο Φιντέλ Κάστρο στέλνει ένα κουτί πούρα στον Μίκη, μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αβάνα, με αφιέρωση. Κατά συγκυρία βρίσκεται εκεί ο τέως Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος, ο οποίος γράφει στο κουτί: «Για σου Μίκη» και υπογραφή «Κωνσταντίνος Β.». 
Έτσι, τα πούρα του Μίκη Θεοδωράκη από την Αβάνα, φέρουν δύο ...ετερόκλητες υπογραφές: ενός επαναστάτη και ενός βασιλιά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails