Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Η ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει ότι η βάναυση εισβολή του Πατριαρχείου Μόσχας στην κανονική δικαιοδοσία του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, δεν μπορεί να αναχαιτιστεί, έστω και κατ’ ελάχιστον, όσο οι Ορθόδοξες Εκκλησίες σιωπούν και δεν καταδικάζουν το γεγονός, με εξαίρεση το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, με Συνοδική απόφαση, διέκοψε το μνημόσυνο του Μόσχας Κυρίλλου (κάτι που εκείνος έκανε πρώτος πριν τρία χρόνια) και καθήρεσε τον λεγόμενο «Πατριαρχικό Έξαρχο Αφρικής» πρ. μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα. Μέχρι στιγμής καμία Ορθόδοξη Εκκλησία δεν τοποθετήθηκε ανοιχτά για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αφρική εδώ και ένα χρόνο. 
Έτσι, οι ρώσοι προελαύνουν ακάθεκτοι και μας ενημερώνουν για τα άθλα τους μέσω του διαδικτύου. Η νέα κατάκτησή τους αφορά στην Τανζανία. 
Έγραψαν στην σχετική ιστοσελίδα τους: 
«Την 19η Ιανουαρίου 2023 το Πατριαρχικό Εξαρχάτο της Αφρικής υφίσταται πλέον και από την νομική άποψη στην Τανζανία. Είναι η πέμπτη κατά σειρά χώρα στην Αφρικανική ήπειρο, όπου το Εξαρχάτο έλαβε κρατικό πιστοποιητικό εγγραφής. Πέρυσι έχουν γίνει εγγραφές και λήφθηκαν πιστοποιητικά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στην Ζάμπια, στην Ουγκάντα και στη Νιγηρία». 
Είναι προφανές ότι οι ρώσοι προσπαθούν, σταδιακά και μεθοδικά, να αλώσουν ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο. Δεν έχουν τον παραμικρό δισταγμό, όπως άλλωστε και ο αρχηγός τους Βλ. Πούτιν όταν ανελέητα βομβαρδίζει την Ουκρανία. 
Επειδή όμως οι ρώσοι αυτή τη στιγμή γράφουν την δική τους «μαύρη» ιστορία στην Αφρική, τίθεται το ερώτημα: Ποιος καταγράφει αυτή την εισβολή, εκτός από αυτούς; Δηλαδή αυτοί μας παρουσιάζουν την δική τους εκδοχή, αλλά ποιος αποτυπώνει την πραγματικότητα στην Αφρική μετά την ρωσική εισβολή; Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά, η οποία πρέπει να είναι υπόθεση όσων ασχολούνται – σε επιστημονικό επίπεδο – με την ιεραποστολική στην Αφρική. Μια τέτοια καταγραφή δεν θα ήταν απλώς ενημερωτική, αλλά διαφωτιστική για τη νέα εκκλησιολογική πραγματικότητα που αποτυπώνεται πλέον στην Αφρική και επηρεάζει σαφώς την όλη Ορθόδοξη ιεραποστολή. Φαίνεται, όμως, πως αυτοί περί άλλα τυρβάζονται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails