Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

ΛΑΡΙΣΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: "ΔΙΑΣΥΡΕΤΑΙ Η ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ"


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο “άγιος” του Λυκαβηττού, κληρικός Δημήτριος Λουπασάκης, έχουμε ξαναγράψει ότι θα έπρεπε να καθαιρεθεί και μόνο για την παραχάραξη και αλλοίωση της θείας λατρείας. 
Είναι πολλές και απαράδεκτες οι λειτουργικές αυθαιρεσίες του, αλλά κατά την εορτή του Αγίου Δημητρίου, νομίζω πως το …τερμάτισε. “Έντυσε” τον άγιο με το ιερατικό πετραχήλι! Μας προτείνει μία νέα εικόνα του στρατιώτου Μεγαλομάρτυρος, η οποία μέσω του youtube λανσάρεται παγκοσμίως. Ίσως πρέπει πλέον να βάλουμε πανοπλίες και δόρατα στους ιεράρχες αγίους και στους οσίους. Γιατί όχι; Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι πολεμοχαρείς στην Ορθόδοξη Εκκλησία… 
Το θέμα επισήμανε – ευτυχώς! – και ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, σε σχετικές δηλώσεις του: 
«Είχαν προχθές ένα ομοίωμα του Αγίου Δημητρίου αγιογραφημένο στο οποίο είχανε βάλει ένα πετραχήλι. Σε στρατιωτικό άγιο ο οποίος δεν υπήρξε ποτέ στη ζωή του ιερέας πετραχήλι… ενεργείται ιερωσύνη μετά θάνατον… που τα βρήκαν αυτά;», αναρωτήθηκε ο ιεράρχης για να προσθέσει πως «είναι προσβολή προς τον άγιο Δημήτριο αυτό που έγινε εκεί πάνω και όμως επειδή το έκανε ο π. Δημήτριος κάποιοι το δέχτηκαν και δεν βρέθηκε κανείς να τον συμμαζέψει και να του πει, τι είναι αυτά που κάνεις». 
Συμπλήρωσε δε πως και ο τρόπος που λειτουργεί μερικές φορές μεταφέροντας τα τίμια δώρα στην είσοδο τη μεγάλη από εκκλησάκι σε παρεκκλησάκι από αυτά που έχει χτίσει εκεί, είναι λάθος. «Ποιος είπε ότι τα τίμια δώρα είναι για να βγαίνουνε βόλτα; Τα τίμια δώρα είναι για να μεταφέρονται από εκεί που είναι η πρόθεση στην αγία τράπεζα χωρίς πολλούς ελιγμούς και περιοδείες». 
Ο ιεράρχης κατέληξε ωστόσο με τη διαπίστωση πως «υπάρχει μία ανατροπή τον παραδιδομένων της κανονικής τάξης της λειτουργικής ευταξίας της εκκλησίας. Πολλά πράγματα τα οποία δεν στέκουν σύμφωνα με τα όσα οι πατέρες μας έχουν παραδώσει. Δεν μπορεί ο καθένας να παίρνει πρωτοβουλίες και να κάνει ό,τι του κατεβάσει το κεφάλι και ό,τι νομίζει σε θέματα για τα οποία η εκκλησία έχει την τάξη της και έχει εκφραστεί αλλιώς και εκεί είναι το πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Ιερώνυμος. 
Κληθείς να απαντήσει για το αν θα ήταν από εκείνους που θα έβαζαν το θέμα των Αγίων Ισιδώρων σε μία επόμενη Σύνοδο αν δεν διευθετηθεί το θέμα τώρα, ο κ Ιερώνυμος σημείωσε πως «θα το έβαζα διότι αυτό το οποίο απεκόμισα από την Αυστραλία είναι μία αναταραχή στον χώρο των ιερέων. Κάποιοι είναι αγανακτισμένοι με αυτά τα οποία γίνονται, όπως και πολλοί κληρικοί των Αθηνών και της Ελλάδος γενικότερα, διότι διασύρεται η ιερότητα και η σοβαρότητα της ιερωσύνης. Παράλληλα κάποιοι άλλοι είναι έτοιμοι να αντιγράψουν, αφού σου λέει η εκκλησία δεν τιμωρεί, μήπως αυτό είναι το ιερατικό ήθος ενώ δεν είναι έτσι», διευκρίνισε ο ιεράρχης. 

 
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση Λουπασάκη στο Λυκαβηττό έχει εκτραπεί σοβαρά και αν δεν αποτραπεί άμεσα – χθες θα ‘πρεπε – θα προκαλέσει πολλά περισσότερα προβλήματα στην Εκκλησία και δη στην Διοικούσα, της οποίας η αξιοπιστία ήδη δοκιμάζεται. 
Κι ακόμα, με αφορμή την περίπτωση Λουπασάκη θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση των λειτουργικών αυθαιρεσιών, οι οποίες εμφανίζονται ανεξέλεγκτες. 
Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και ο ρόλος των χωρισμένων ή εν διαστάσει κληρικών μέσα στην Εκκλησία. Ο Λουπασάκης ανήκει σε αυτή την κατηγορία και διεκδικεί – και τον έχει πάρει στην πράξη – ρόλο γέροντα και “ηγουμένου”. 
Τέλος, με αφορμή τον “Λουπασάκειο” Σταυρό, θα πρέπει να επανεξεταστεί η χρήση των συμβόλων, των λειψάνων και των κειμηλίων, που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και – φευ! – εξαπάτησης των πιστών. 
Αν θέλουμε να προφέρουμε σωστά την πραγματικότητα και να κοιτάζουμε κατάματα την αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails