Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

"Η ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ '22" ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ Ν. ΨΥΧΙΚΟΥ


Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού “Άγ. Γεώργιος” και η Ενορία του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Νέου Ψυχικού διοργάνωσαν έκθεση φωτογραφίας με θέμα “Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22” τα εγκαίνια της οποίας έκανε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. 
Μίλησαν: ο καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάνθης Χατζηβασιλείου και ο ιστορικός Νίκος Ανδριώτης. 


Μέσα από χαρακτηριστικές αλλά και σπάνιες φωτογραφικές αποτυπώσεις, παρουσιάζονται στην έκθεση οι βασικοί άξονες που συνθέτουν το δύσκολο έργο της εγκατάστασης των προσφύγων στην Αττική τη δεκαετία 1922-1932: οι πρώτες αφίξεις στο λιμάνι του Πειραιά και η παραμονή τους σε προσωρινά καταλύματα· οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό και οι διπλωματικές διεργασίες για την οργάνωση της ανταλλαγής των πληθυσμών· ο αγώνας δρόμου για την παροχή περίθαλψης, σίτισης και φροντίδας των ορφανών από φιλανθρωπικές οργανώσεις και την Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων· η γέννηση των προσφυγικών συνοικισμών στα περίχωρα της Αθήνας και του Πειραιά· η επαγγελματική αποκατάσταση των προσφύγων αλλά και η καθημερινότητά τους, η οργάνωσή τους σε σωματεία και συλλόγους· και τέλος, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές –οι πρόσφυγες– ως πρόσωπα νέων, ηλικιωμένων και παιδιών, γεμάτων αγωνία για το παρόν αλλά και με καρτερία και αποφασιστικότητα για το μέλλον.
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια τον χαιρετισμό του Αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκη, προϊσταμένου του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails