Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ - ΕΓΚΟΛΠΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΚΑΛΚΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Μόλις κυκλοφορήθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (Διεύθυνση και επιστημονική επιμέλεια Χάρης Ξανθουδάκης, Σειρά Ι Μελέτες), σε συνεργασία με τις εκδόσεις Orpheus, ένας πολύτιμος τόμος του «σκαλκωτολόγου» Κωστή Δεμερτζή, με τίτλο: Παράλληλα κείμενα για τον Σκαλκώτα - Συγκεντρωμένα άρθρα, κριτικές, μικρές μελέτες, ανακοινώσεις, σημειώσεις και ομιλίες δημοσιευμένα στην «Προοδευτική Εύβοια» και «Καθημερινή Εύβοια» (1980-1997). 
Ο συγγραφέας αφιερώνει το πόνημά του: 
Στον Δημήτρη Δεμερτζή, τον πατέρα μου, τον Αρχισυντάκτη 
Με αγάπη και ευγνωμοσύνη (… και μετά το πέρασμά του στην άλλη όχθη, στις 4/6/2020) στην ιερή σκιά του στη μνήμη του στην διαρκή παρουσία του. 
Ο ακάματος μουσικολόγος Κωστής Δεμερτζής -που μας έχει δώσει την περίφημη "Σκαλκωτική ενορχήστρωση" μας δίνει τώρα με αυτό το βιβλίο - ποταμό (440 σελίδες, με βιβλιογραφία και ευρετήριο), απίθανες όψεις και πτυχές της πολυσχιδούς Σκαλκωτικής δημιουργίας.
Το βιβλίο είναι Σκαλκωτικό εγκόλπιο! Αλλά είναι και ένα βιβλίο εθνικού περιεχομένου, καθώς ο Κ. Δεμερτζής μας δίνει και μια ξεχωριστή σειρά κειμένων πάνω στην μουσική εθνική ταυτότητα. Θα λέγαμε ότι μέσω του Νίκου Σκαλκώτα, του σημαντικότερου, κατά τη γνώμη μας, νεοέλληνα συνθέτη, ο Κωστής Δεμερτζής μας δίνει το μουσικό αφήγημα της Ελλάδας του μεσοπολέμου, αλλά και του 20ού αιώνα. 
Όλα τα θίγει και τα αναλύει ο συγγραφέας μέσα από την Σκαλκωτική πρισματική: Μουσική και λόγος, μουσική για το θέατρο, η Εθνική Ιδέα στο Παραμυθόδραμα και το Σκαλκωτικό Παραμυθόδραμα ως αυτοτελές μουσικό έργο, το δημοτικό τραγούδι και οι Ελληνικοί Χοροί, κοντολογίς, όλα τίθενται με τη δέουσα σοβαρότητα και επιστημοσύνη στο νέο βιβλίο του Κ. Δεμερτζή. 
Το βιβλίο απευθύνεται σε ειδικούς και μη. Επειδή ο συγγραφέας του έχει στέρεη παιδεία, η μουσικολογία συνυπάρχει με την φιλολογία, την κοινωνιολογία, την ιστορία, την ποίηση, τη λαογραφία, την ιστορία της τέχνης, και γενικώς το βιβλίο χαρακτηρίζεται από μια διαθεματικότητα ανοιχτών οριζόντων. 
Σημαντικά είναι και τα κείμενα που αφορούν σε συναυλίες - αφιερώματα στον Ν. Σκαλκώτα που πραγματοποιήθηκαν στις μέρες μας. 
Πρόκειται, εντέλει, για ένα βιβλίο αναφοράς το οποίο πλουτίζει όχι μόνο την Σκαλκωτική βιβλιογραφία, αλλά και τη νεοελληνική γενικότερα. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για τη δημοσίευση
Θωμάς Ταμβάκος

Related Posts with Thumbnails