Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

"ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΠΗΤΗ" - Η ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ANIMATION


Του Κολυμπητή (1985) - Στράτος Στασινός, Νάσος Μυρμηρίδης (Stasinos, Myrmiridis)
Έγχρωμη ταινία με κινούμενες κούκλες 
Η ταινία σταθμός στο ελληνικό animation (stop motion), χρειάστηκε 3½ χρόνια για να ολοκληρωθεί, και βασίστηκε στους στίχους ενός δημοτικού τραγουδιού της Ηπείρου (Σενάριο: Κώστας Παπαγεωργίου). Αφηγείται με αλληγορία τη δραματικότητα των ανθρώπινων σχέσεων.
Tο σενάριο της ταινίας βασίστηκε στο δημοτικό τραγούδι–παραλογή «του κολυμπητή». O μύθος του παλικαριού που βουτάει αναζητώντας το χαμένο δαχτυλίδι, με ρίζες αρχαίες αν θυμηθούμε το Θησέα που βούτηξε στη θάλασσα για να βρει το δαχτυλίδι του Mίνωα και ν’ αποδείξει ότι είναι γιος του Aιγέα, συναντάται έκτοτε, σε πολλές χώρες. Aπό τις παραλλαγές των μύθων που υπάρχουν στο βιβλίο «Παραλογές» του Nικόλαου Πολίτη, έγινε μια επιλογή για την ανάπτυξη της ιστορίας «του κολυμπητή». 
Τα σκηνικά που αναπαριστούν ένα ηπειρώτικο τοπίο, είναι του Στ. Στασινού και του Γ. Αγγελόπουλου και τα κουστούμια της Ε. Χειλαδάκη. 
Στο φιλμ τραγουδούν η Σ. Γιαννάτου και ο Γ. Σαμσιάρης. Η μουσική είναι του Ν. Τάτση. 
Η ταινία κέρδισε το Α' Βραβείο Καλύτερης ταινίας Μικρού Μήκους στο ΦΕΚ 1985 και το αντίστοιχο βραβείο από την ΠΕΚΚ. Επίσης κέρδισε Κρατικό βραβείο Μικρού Μήκους την ίδια χρονιά.

 

ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΠΗΤΗ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ by Panagiotis Andriopoulos on Scribd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails