Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ" ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Πρόκειται, ίσως, για την μεγαλύτερη περιφερειακή διοργάνωση του καλοκαιριού και μάλιστα με ιδιαίτερες απαιτήσεις και υψηλά standards. 
Τέσσερα χρόνια τώρα η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ο Πολιτιστικός και Κοινωνικός Οργανισμός που εδρεύει στην Χίο, διοργανώνει το Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής της Χίου. Ένα φεστιβάλ για την σύγχρονη, λόγια ελληνική μουσική, που δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. 
Η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της ΜΟΥΣΑΣ, η ακατάβλητη Ελευθερία Λυκοπάντη, φιλόλογος-μουσικός, τ. μαέστρος Χορωδίας Χίου, μαζί με τον ακαταπόνητο Καλλιτεχνικό Σύμβουλο του Φεστιβάλ Αλέξανδρο Καλογερά, συνθέτη και καθηγητή σύνθεσης Berklee College of Music Βοστώνης, επιμένουν ελληνικά και άκρως ποιοτικά και διοργάνωσαν μέχρι τώρα τέσσερα Φεστιβάλ, με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία. 
- Μουσική και Λόγος (2020) 
- Η Αρχαία Ελλάδα πηγή έμπνευσης (2019) 
- Η ελληνική μουσική παράδοση πηγή έμπνευσης των σύγχρονων ελλήνων συνθετών – Ο συνθέτης Μιχάλης Αδάμης και η σχέση του με την βυζαντινή μουσική (2018) 
- Τάσεις στη σύγχρονη ελληνική μουσική (2017). 
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, κάθε χρόνο, περιλαμβάνει συναυλίες, διαλέξεις, masterclassses, εκπαιδευτικά προγράμματα, πρεμιέρες μουσικών έργων, παρουσίαση συνθέσεων που γράφτηκαν κατόπιν παραγγελίας του Φεστιβάλ, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Έκφρασης Νέων για μαθητές όλων των βαθμίδων και άλλες δράσεις. 
Συμμετέχουν: διακεκριμένοι ομιλητές, καθηγητές πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στην Αμερική, προσκεκλημένοι μουσικοί και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μουσικοί από τη Χίο και μαθητές, σ' έναν πραγματικό μουσικό οργασμό. 
 Πρόκειται σίγουρα για ένα τολμηρό εγχείρημα και μάλιστα για την περιφέρεια, καθώς όλα τα δρώμενα - ακούσματα δεν είναι εύκολα ούτε εύπεπτα. Κείνται πάντοτε προς ανακάλυψιν και διερεύνησιν. Απαιτούν την ουσιαστική συμμετοχή του ακροατή, ο οποίος θα πρέπει να είναι ανοιχτός στο διαφορετικό και ενίοτε "ξένον" άκουσμα. 
Το Φεστιβάλ αναμφισβήτητα διαπνέεται από ένα πνεύμα σπουδής και μαθητείας. Μαθητείας στην ομορφιά της σύγχρονης λόγιας ελληνικής μουσικής, η οποία είναι σαφώς περιθωριοποιημένη – δυστυχώς! – στην χώρα μας. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα τέτοιο φεστιβάλ δεν γίνεται στις μέρες μας ούτε στην Αθήνα. Κι ακόμη ότι συμμετέχουν και σπουδαίοι μουσικοί από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής. Ήδη αποτελεί σημείο επαφής ξένων μουσικών με την σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία, η οποία αξίζει να αναδειχθεί διεθνώς, καθώς «ανθεί και φέρει κι άλλο». 
Το Φεστιβάλ αγκαλιάζει και την τοπική κοινωνία, αφού συμμετέχουν ενεργά μαθητές του Μουσικού Σχολείου, μουσικοί που δραστηριοποιούνται στη Χίο, αλλά και μουσικοί από τη Χίο με διεθνή καριέρα. Επίσης, το Φεστιβάλ πραγματοποιείται και σε διαφορετικά μέρη του νησιού, ώστε μέσω του τρόπου να εξερευνάται και ο τόπος. Η μυροβόλος Χίος φαίνεται πως φέρνει, με αυτό το Φεστιβάλ, έναν άλλο …αέρα στην σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία. Με ρίζα και διάρκεια. 
Όλη αυτή η σημαντική και συστηματική δουλειά αποτυπώνεται σε έναν καλαίσθητο τόμο (160 σελίδες) που μόλις κυκλοφορήθηκε από τη ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ και περιλαμβάνει: τα προγράμματα κάθε χρονιάς, φωτογραφικό υλικό από το 4ο Φεστιβάλ καθώς και τα βιογραφικά των συντελεστών, καθώς και παρουσιάσεις - κριτικές για την διοργάνωση. 
Χρήσιμο εργαλείο και για την μουσικολογική έρευνα αλλά και για την ευρύτερη διάδοση του έργου του Φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί για 5η χρονιά φέτος, συνεχίζοντας την ενδιαφέρουσα και πλούσια θεματική «Μουσική και Λόγος».


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θερμές ευχαριστίες για την ενημέρωση
Θ.Τ.

Related Posts with Thumbnails