Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Emmanuel Roucounas: A Landscape of Contemporary Theories of International Law / Το διεθνές δίκαιο ως έργο ζωής


Ο ακαδημαϊκός Μανώλης Ρούκουνας έχει χαρακτηριστεί από φοιτητές του ως «ο χαριέστερος και χαρισματικότερος των καθηγητών της Νομικής Σχολής Αθηνών». 
Στα 86 του χρόνια, μετά από έρευνα 10 ετών, συνέγραψε ένα ογκώδες και πολύτιμο έργο για το διεθνές δίκαιο στα αγγλικά. 
Emmanuel Roucounas: A Landscape of Contemporary Theories of International Law, Εκδόσεις Brill 2019. 
Το βιβλίο του σημαντικού έλληνα νομικού Εμμανουήλ Ρούκουνα παρουσιάζει στο σημερινό (1-11-2020) φύλλο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, ο ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης, επισημαίνοντας ότι το πόνημα αυτό «χαρτογραφεί το τοπίο των σύγχρονων θεωριών του πεδίου» και ότι «είναι ένα πραγματικό σχολείο όχι μόνο για διεθνολόγους, ειδικούς του δικαίου και των διεθνών σχέσεων, αλλά για όλους τους μελετητές των κοινωνικών επιστημών και της ιστορίας τους». 
Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης σημειώνει εύστοχα ότι «το έργο του Εμμανουήλ Ρούκουνα προσκαλεί συνεχώς σε προβληματισμό, με τα ερωτήματα τι είναι ακριβώς το διεθνές δίκαιο, πώς παράγεται, σε τι αποβλέπει και ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής του». 
Το βιβλίο του Εμμ. Ρούκουνα έχει διεθνή απήχηση και οι κριτικές των ξένων επιστημόνων είναι διθυραμβικές. 


Θυμίζουμε ότι ο Εμμανουήλ Ρούκουνας είναι και ένας σημαντικός Αιγυπτιώτης, γεννημένος στο Ζαγαζίκ του Νείλου. Το 2009 μας χάρισε το έξοχο βιβλίο: "Πάμε στα νερά - Ελληνικές διαδρομές στην Αίγυπτο" (εκδ. Εστία). Πρόκειται για μνήμες άσβεστες από τη ζωή των Ελλήνων στην Αίγυπτο από το 1930 ως το 1960. 
Δείτε περισσότερα για το βιβλίο αυτό σε παλαιότερη ανάρτησή μας. 
Εμμανουήλ Ρούκουνας: Ένας οικουμενικός έλληνας! 
Του ευχόμαστε από καρδιάς το Εις πολλά έτη, με υγεία και δύναμη από τη Νειλοχώρα! 
Π.Α.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails