Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1996


Σαν σήμερα, 27 Νοεμβρίου 1996, πραγματοποιήσαμε με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της, αείμνηστου Λυκούργου Αγγελόπουλου, μία συναυλία στον Ι. Ναό Παντανάσσης Πατρών, με την διοργάνωση της Λέσχης Φίλων Κλασσικής Μουσικής, της οποίας πρόεδρος ήταν η κυρία Γιώτα Σαραβάλου. 
Με την ΕΛ.ΒΥ.Χ. αποδώσαμε ύμνους από την Ακολουθία του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και άλλα μέλη, τονισμένα από διάφορους μελοποιούς, αλλά και από τους Πατρινούς: Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο, Κωνσταντίνο Πανά και Σπύρο Γεωργακόπουλο. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια το αναλυτικό πρόγραμμα και δημοσιεύουμε εδώ δύο μέλη του Πρωτοκλήτου. Ένα τροπάριο από τον Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου, ποίημα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, το οποίο προσαρμόσαμε στο μέλος του γέροντος Συνεσίου του Σταυρονικητιανού (ήχος βαρύς διατονικός και ρυθμός δακτυλικός εξάσημος) και τροπάρια από τον Κανόνα του Όρθρου (ήχος α’), σε μέλος κολλυβάδικο και στην καταγραφή του ιερέως της Σκιάθου Γεωργίου Ρήγα. 
Ήταν μια συναυλία με έντονο πατρινό χρώμα και λόγω του Πολιούχου και λόγω των πατρινών μελοποιών. Αρκετά από τα μέλη αυτά παρουσιάστηκαν σε πρώτη εκτέλεση. 
Π.Α.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails