Ο ακαδημαϊκός Εμμανουήλ Ρούκουνας είναι ένας σπουδαίος επιστήμονας, ένας νομικός με διεθνή απήχηση, αλλά και ένας σημαντικός Αιγυπτιώτης, γεννημένος στο Ζαγαζίκ του Νείλου.
Το 2009 μας χάρισε ένα έξοχο βιβλίο: "Πάμε στα νερά - Ελληνικές διαδρομές στην Αίγυπτο" (εκδ. Εστία). Πρόκειται για μνήμες άσβεστες από τη ζωή των Ελλήνων στην Αίγυπτο από το 1930 ως το 1960. Η μικρή ελληνική παροικία του Ζαγαζίκ, μιας πόλεως στο Δέλτα του Νείλου, και η στενή επαφή με τους Αιγύπτιους. Η διήγηση περνά από την ελληνική κοινότητα και τα εκπαιδευτήρια ως τις διομολογήσεις και το προσκύνημα στη Μέκκα καθώς και τις γιορτές του Ραμαζανιού, σκιαγραφεί τον Έλληνα μηχανικό για τις αρδεύσεις, τον παπά, τον Αιγύπτιο κουρέα, τα καφενεία, τις μικρές χαρές και τις λύπες, το χορό της κοιλιάς, τους Έλληνες και Αιγυπτίους γιατρούς, τους υπαίθριους κινηματογράφους.
Στο τέταρτο μέρος του βιβλίου, που επιγράφεται "Ένας άλλος περίπλους της Αιγύπτου", όπου υπάρχουν ιστορικές και άλλες αναφορές στην Νειλοχώρα, μεταξύ των οποίων και για τους Χριστιανούς στην Αίγυπτο. Λόγω των πρόσφατων επιθέσεων σε ναούς των Κοπτών Χριστιανών στην Αίγυπτο, παραθέτουμε εδώ τα όσα γράφει ο Εμμανουήλ Ρούκουνας για τους Κόπτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου