Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ


Η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους είναι όχι μόνο η πρώτη Αγιορείτικη Μονή, αλλά ίσως η πρώτη «εκκλησιαστική αρχή» - ας την πούμε έτσι – που αντιμετωπίζει όπως πρέπει τις περιπτώσεις των αμόναχων μοναχών που ανέλαβαν, οικεία βουλή και προαιρέσει, ρόλο «κριτού της οικουμένης» και «σωτήρος». 
Σε σχετική ανακοίνωση της Μονής αναφέρεται: «Δεν νοείται μέλος του Κοινοβίου να αποφασίζει την διακοπή της πνευματικής κοινωνίας με την αδελφότητα και εντούτοις να θέλει να παραμείνει εντός της Μονής. Ο ίδιος έχει θέσει τον εαυτό του εκτός αυτής. Τούτο συνέβη και με τους πρώην αδελφούς. Έθεσαν τον εαυτό τους εκτός του Κοινοβίου και η Μονή προέβη στην διαγραφή τους. Ωστόσο, οι εν λόγω μοναχοί δεν αρκέσθηκαν στην διακοπή της κοινωνίας, αλλά προχώρησαν, χάριν της μακροθυμίας του Καθηγουμένου και της αδελφότητας, και για μεγάλο χρονικό διάστημα, και σε άλλες αντικοινοβιακές ενέργειες που δημιούργησαν κλίμα συγχύσεως και ανησυχίας…». 
Η ίδια λογική θα έπρεπε να ισχύει και για τους εν κόσμω κληρικούς. Ακούστηκε και γράφτηκε το πρωτοφανές: «Γιατί να ενοχλούνται ή να «διώκονται» οι κληρικοί που διακόπτουν το μνημόσυνο του επισκόπου τους; Τι πειράζει αν ένας – δύο ιερείς δεν μνημονεύουν τον επίσκοπό τους;» Όπως και οι μοναχοί της Κουτλουμουσίου, έτσι και οι κληρικοί που διακόπτουν το μνημόσυνο τους επισκόπου τους, επικαλούμενοι «θέματα πίστεως», έχουν θέσει εαυτούς εκτός Εκκλησίας. Η Εκκλησία μακροθυμεί και δεν αποβάλει τα σαπρά μέλη αμέσως. Ενώ αυτό πρέπει, διότι δυστυχώς οι εν λόγω περιπτώσεις όχι απλώς παραμένουν αμετανόητες, αλλά δημιουργούν και κλίμα ταραχής και σύγχυσης. 
Και εφ’ όσον αυτή η Εκκλησία στην οποία ανήκαν μέχρι τώρα, δεν τους αναπαύει, ας φτιάξουν τη δική τους. Τέτοιους «καθαρούς» και «ομολογητές» δεν χρειάζεται η Εκκλησία του Χριστού. 
Ζήσηδες, Μανώληδες, Σάββες, "Αγιορείτες Πατέρες", Γκοτσόπουλοι, Χιρς, Αγγελακόπουλοι και λοιποί, έξω λοιπόν. Στην δική τους «ομολογιακή» Εκκλησία, κι όχι στην Εκκλησία του Χριστού, όπου «αγώνες πίστεως» σαν τους δικούς τους, δεν χωρούν. 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails