Τρίτη 11 Απριλίου 2017

ΑΤΥΧΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ "ΡΟΜΦΑΙΑ" ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ρομφαία», δημοσίευσε χθες, Δευτέρα 10 Απριλίου 2017, την είδηση ότι «Αντάρτες χτύπησαν την παλαιότερη Ορθόδοξη Εκκλησία στην Δαμασκό». Σύμφωνα με το Romfea.gr (που αναγράφεται και ως «Πηγή» της είδησης): 
«Πυρά από αντάρτες δέχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, η παλαιότερη Ορθόδοξη Εκκλησία στην Δαμασκό. Συγκεκριμένα οι αντάρτες χτύπησαν τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας με όλμους, το οποίο είχε ως αποτελέσματα να καταστραφεί ο τρούλος ολοσχερώς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση, για την οποία ενημερώθηκε αμέσως και ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης. Να αναφερθεί ότι από την αρχή του πολέμου στη Συρία, ο Καθεδρικός Ναό έχει υποβληθεί σε διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες.» 
Προφανώς κάποιο λάθος έχει κάνει το καλό Πρακτορείο (το οποίο δεν σημειώνει και την ημερομηνία της επίθεσης), διότι σύμφωνα με το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana, μία επίθεση με όλμους σημειώθηκε την Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, στην ευρύτερη περιοχή του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Δαμασκό. Κοντά εκεί βρίσκονται, επίσης, το τζαμί των Ουμαγιάδων και η Πρεσβεία της Ρωσίας. 
Η επίθεση αυτή δεν άγγιξε τον Καθεδρικό Ναό, υπήρξαν τραυματισμοί πολιτών και οι υλικές ζημιές περιορίστηκαν σε περιουσίες πολιτών. Ακόμα, ο Καθεδρικός της Δαμασκού είναι τρίκλιτη βασιλική και δεν έχει τρούλο για να καταστραφεί «ολοσχερώς» (sic). 
Στο site του Πατριαρχείου Αντιοχείας δεν υπάρχει τέτοια είδηση, ούτε εκδόθηκε κάποια σχετική ανακοίνωση. Αντιθέτως, έχουμε την είδηση ότι την Κυριακή των Βαϊων στον Καθεδρικό Ναό της Δαμασκού τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, υπό του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Επισκόπου Σελευκείας Εφραίμ, με την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών. Από την Θ. Λειτουργία και τα ενδεικτικά φωτογραφικά στιγμιότυπα που παραθέτουμε εδώ (από τη σελίδα του Πατριαρχείου Αντιοχείας στο Facebook). 
Αν το Πρακτορείο «Ρομφαία» έχει υλικό που να τεκμηριώνει την «είδησή» του, καλό θα ήταν να το παραθέσει. Αλλιώς κινδυνεύει να χαρακτηριστεί όχι απλώς αναξιόπιστο, αλλά και παραπλανητικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails