Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!


Του Αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Αννόβερο Γερμανίας
«Κάτω στον Πειραιά, στο μουράγιο…» 
«Του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής». Και αύτη η γη εδημιουργήθη υπό του Θεού «εν σοφία», αλλά και εν αγάπη και κορωνίδα της Δημιουργίας ετέθη ο άνθρωπος. 
Μετά την απομάκρυνση των Πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο, λόγω της παρακοής, ετέθη σε λειτουργία το σχέδιο της σωτηρίας του ανθρώπου, από τον ίδιο το Θεό. Και ενσαρκώνεται ο Λόγος του Θεού για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού. Και κατά την επί γης παρουσία Του φροντίζει να συμφιλιώσει τους ανθρώπους όχι μόνο με τον Θεό αλλά και μεταξύ τους. Ο ίδιος ο Κύριος μάλιστα προσεύχεται, λίγο πριν από το εκούσιο Πάθος Του, «ίνα πάντες εν ώσι…». Όμως ξαναυπεισέρχονται τα πάθη και οι αδυναμίες στις ανθρώπινες σχέσεις και καταλήγουν και πάλι σε διασπάσεις και διαιρέσεις. 
Απόμεινε να διακονεί και να καλλιεργεί το «ίνα πάντες εν ώσι…», η Ορθόδοξη Εκκλησία με τον ατόφιο, μοναδικό, αληθινό λόγο της και μέσα απ’ αυτή τη διακονία της καθιερώνεται και αναδεικνύεται ο ρόλος της ως Οικουμενικής. Γι’ αυτό και μπορούμε να αναφερόμαστε σε Οικουμενική Ορθοδοξία. 
Φαίνεται όμως πως κάποιοι Ορθόδοξοι θέλουν να είναι «μοναχοφαγάδες» και γι’ αυτό προσπαθούν να κλείσουν την Ορθοδοξία σε κλουβί ιδιοκτησίας τους και να την διαχειρίζονται, όπως θέλουν αυτοί και μόνο προς ίδιον όφελος! 
Εσχάτως μάλιστα έχουν επιδοθεί, κάποιοι εξ αυτών, σε αγώνα για να αποδείξουν πόσο ορθοδοξότεροι είναι από άλλους Ορθοδόξους. Και την υποτιθέμενη ανωτερότητά τους βέβαια την αποδεικνύουν όχι παρουσιάζοντας τα δικά τους πνευματικά επιτεύγματα αλλά προβάλλοντας δήθεν ανορθόδοξες ενέργειες άλλων. Και το φαινόμενο αυτό παρατηρείτε κυρίως μεταξύ των Ελλήνων Ορθοδόξων, οι οποίοι μονίμως έχουν στο στόμα τους την «καραμέλα» του Οικουμενισμού. Προσπαθούν δηλαδή, να βγουν μέσα από την ανυπαρξία τους κάνοντας θόρυβο, κουνώντας το δάκτυλο σε εκείνους, που επί μονίμου βάσεως βρίσκονται στο μετερίζι του αγώνα υπέρ των δικαίων της Ορθοδοξίας! Προκαλεί δε εντύπωση το γεγονός ότι στον πόλεμο τους αυτό αυτοχρίζονται «αντιοικουμενιστές» και στην πραγματικότητα σκιαμαχούν. Διότι με εκείνους που συνήθως τα βάζουν είναι οι πραγματικοί αγωνιστές και θεματοφύλακες της Ορθοδοξίας. Πολεμούν εναντίον Ορθοδόξων και αφήνουν ανενόχλητους τους πραγματικούς «λύκους» της πίστεως. 
Περισσότερο δε γίνονται προκλητικοί σήμερα, μια περίοδο κατά την οποία ο κόσμος πένεται, δυστυχεί, υποφέρει, απελπίζεται και αυτοί επιδίδονται σε αντιοικουμενιστικούς αγώνες, δηλαδή σε «επαναστατική» γυμναστική. Είναι ίσως το μόνο που μπορούν να προσφέρουν σε αυτό τον κόσμο, αντί να ανασκουμπωθούν και να δουν πώς θα συμβάλλουν στην ανακούφισή του. Όμως να είναι σίγουροι πως γίνονται αντιληπτοί και στο τέλος και αυτοί που πιστεύουν και αυτοί που δεν πιστεύουν, θα μας στέλνουν καραβιές στον «έξω από δω», όλους εμάς που λέμε ότι είμαστε διάκονοι και υπηρέτες του λαού του Θεού. 
Γι’ αυτό ας παύσουν οι αδικαιολόγητες αντιοικουμενιστικές κορώνες και ας ασχοληθούν πραγματικά με εκείνα που η αποστολή τους, ως κληρικών, ορίζει. 
Προ πάντων όμως, ας δείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς την Εκκλησία και ας μην προσπαθούν να την αντικαθιστούν. Ή μάλλον να μην προσπαθούν να την σώσουν από εκείνους που δεν χρειάζεται σωτηρία. 
Προκαλεί θλίψη ο τρόπος με τον οποίον αναφέρονται σε εκκλησιαστικούς ταγούς που αναλώθηκαν ή αναλώνονται στον αγώνα υπέρ της Εκκλησίας, όπως έγινε τελευταία με τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο κειμένων, από συμπρεσβυτέρους αδελφούς οι οποίοι έχουν Μητροπολίτη που η υπό την προεδρεία του «οικουμενιστή» Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Ιερά Σύνοδος τον εξέλεξε στο επισκοπικό αξίωμα. Αναφέρονται κατά τρόπο απαράδεκτο και απαξιωτικό στους Οικουμενικούς Πατριάρχες Αθηναγόρα και Βαρθολομαίο. Και όσο μεν αφορά τον μακαριστό Πατριάρχη Αθηναγόρα, η ιστορία ήδη τον έχει κρίνει και τον έχει ονομάσει Μέγα. Τα θετικά για την Εκκλησία αποτελέσματα των ενεργειών του, μόνο οι εθελοτυφλούντες δεν μπορούν να τα δουν. 
Ο δε Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αποτελεί τον αεικίνητο κήρυκα του Ορθοδόξου Λόγου, ανά την Οικουμένη. Αγωνιζόμενος πολεμείται. Διακονών απειλείται. Εν κινδύνω συχνά ευρισκόμενος, δεν φυγομαχεί, δεν τρομοκρατείται. 
Μπορεί ο καθένας να γράφει ό,τι νομίζει εφόσον δεν ξέρει τους αγώνες και τις αγωνίες του. Λίγες στιγμές αν ζήσει κάποιος κοντά του, θα μπορέσει να καταλάβει τους αγώνες του και να διαγνώσει τις αγωνίες του. Και δεν είναι βεβαίως απαραίτητο αυτό. Όλ’ αυτά μπορεί να τα δει κάποιος, αν δεν έχει «πνευματικές» τσίμπλες στα μάτια του. 
Αν κάποιος είναι πραγματικά Ορθόδοξος, δεν χρειάζεται να αποδείξει πόσο Ορθόδοξος είναι. Τελικά το ποιος είναι Ορθόδοξος δεν λέγεται, αλλά φαίνεται!

27 σχόλια:

Dimitris Roumeliotis είπε...

Ειναι λυπηρο, οι δεξαμενοι τον αγιασμο αιρετικων καταφρονουντες τους ιερους κανονες, να επιχειρουν να διδαξουν θεολογια.

Νομιζω οτι την καλιτερη απαντηση στο αρθρο αυτο την δινει ο Αγιος Μαρκος ο Ευγενικος

«Οι τινες την υγιη πιστιν προσποιουνται ομολογειν, κοινωνουσι δε τοις ετεροφροσι, τους τιουτους, ει μετά παραγγελίαν μη αποστώσι, μη μόνον ακοινωνήτους έχειν, αλλα μη΄δε αδελφούς ονομάζειν. »

Εαν τωρα ο αγιος Μαρκος ειναι φανατικος, ξεμοραμενως, αναρχοΟρθοδοξος, αυτο σηκωνει /πολυ κουβεντα.

Παντως αντιοικουμενιστης νομιζω οτι ειναι.
Λετε τελικα να μην ειναι αγιος???

Dimitris Roumeliotis είπε...

Σεβαστε π. Γερασιμε

Ορθοδοξοι ειναι οι σεβωμενοι τους Ιερους Κανονες της Εκκλησιας και την ολη θεολογια και παραδοση της Ορθοδοξου Εκκλησιας.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Κανὼν Ι'
Εἴ τις ἀκοινωνήτῳ κἄν ἐν οἴκῳ συνεύξηται, οὗτος ἀφοριζέσθω.



Κανὼν ΙΑ'
Εἴ τις καθῃρημένῳ κληρικὸς ὤν κληρικῷ συνεύξηται, καθαιρείσθω καὶ αὐτός.


Κανὼν ΞΔ'
Εἴ τις κληρικός, ἢ λαϊκός, εἰσέλθῃ εἰς συναγωγὴν Ἰουδαίων ἢ αἱρετικῶν προσεύξασθαι, καὶ καθαιρείσθω καὶ ἀφοριζέσθω.



Κανὼν ΜΕ'
Ἐπίσκοπος, ἢ πρεσβύτερος, ἢ διάκονος, αἱρετικοῖς συνευξάμενος μόνον, ἀφοριζέσθω· εἰ δὲ ἐπέτρεψεν αὐτοῖς ὡς κληρικοῖς ἐνεργῆσαί τι, καθαιρείσθω.

(Αυτο σημαινει, οτι και απο κοινου συμφβωνημενη προσευχη δυο κοπελιων, πανω στη γεφυρα του Ρινου ή του Ταμεσι, ειναι εφαμαρτος)



Κανὼν ΜΣΤ'
Ἐπίσκοπον, ἢ πρεσβύτερον, αἱρετικῶν δεξαμένους βάπτισμα ἢ θυσίαν, καθαιρεῖσθαι προστάττομεν. Τίς γὰρ συμφώνησις Χριστῷ πρὸς Βελίαρ; ἢ τίς μερὶς πιστῷ μετὰ ἀπίστου;

(Τι σημαινει ο κανος αυτος για το κειμενο του Balamand του 1993, θα μας πειτε??)



Κανόνες τῆς ἐν Λαοδικείᾳ Τοπικῆς Συνόδου
Κανὼν ΣΤ'
Περὶ τοῦ μὴ συγχωρεῖν τοῖς αἱρετικοῖς εἰσιέναι εἰς τὸν οἶκον τοῦ Θεοῦ, ἐπιμένοντας τῇ αἱρέσει.

Κανὼν ΛΒ'
Ὅτι οὐ δεῖ αἱρετικῶν εὐλογίας λαμβάνειν, αἵτινές εἰσιν ἀλογίαι μᾶλλον, ἢ εὐλογίαι.


Κανὼν ΛΓ'
Ὅτι οὐ δεῖ αἱρετικοῖς, ἢ σχισματικοῖς συνεύχεσθαι.


π. Γερασιμε, μηπως ενθειμεισθαι ποιος αδελφος κληρικος τοπικης Ορθοδοξου Εκκλησιας της κεντρικης Ευρωπης, ελαβε οικειοθελως, ευλογια αιρετικων?
Κατα ποσον Ορθοδοξει ο αδελφος μας αυτος, καταφρονων τον λγ' της Λαοδικειας και ολους τους αλλους??

Θα μου πειτε οτι δεν ειναι αιρετικοι οι Λατινοι??

Το οικουμενιμο Πατριαρχειο μας τους εχει κηρυξει αβαπτιστους απο το 1750 με Ορο Πιστεως.
Εαν τον αγνοειτε, να σας τον στειλω.
Εκτος βεβαιως, εαν και ο Ορος πιστεως της Συνοδου των Πατριαρχων της Ανατολης που εξεδωσε το Οικουμενικο Πατριαρχειο μας, δεν σας αφωρα.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΦΕΡΟΥΝ ΩΜΟΦΟΡΙΟ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ. ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΝΕΝΑ (ΑΝ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟΣ) ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΑΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟΝ ΣΩΣΟΥΝ...

Ανώνυμος είπε...

Δόξα τω Θεώ που ο Χριστός ήταν "αιρετικός" και τσαλαπάτισε την ιερότητα του Σαββάτου και έσωσε την συγκύπτουσα και τόσους άλλους!
Κρατήστε την "ορθοδοξία" σας και τους κανόνες σας για αυτοθαυμασμό και αυτοικανοποίηση όπως οι προπάτορες σας οι φαρισαιοι!
Φαρισαίε τυφλέ δεν έγινε ο άνθρωπος για το Σάββατο, αλλά το αντίθετο και επιτέλους μάθετε τι σημαίνει "θέλω ελεήμονα καρδιά και όχι τις ψεύτικες θυσίες σας"
Ξυπνατε ρεε!!!!
Δόξα τω Θεώ οι άγιοι ήταν Ορθόδοξοι γιατί μετείχαν στην Κοινωνία της Εκκλησία, όχι "κανονολόγοι" έχοντας την ορθοδοξία για ιδεολογία!
Η μέγιστη των αιρέσεων είναι υποβίβαση της Ορθοδοξίας σε ιδεολογία!!!
Αλλά πέρα βρέχει... Αυτοί αυτοδικαιώνονται με τους κανόνες!!!!

π.Ν.Σ.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Πάτερ Γεράσιμε,

Το «ίνα πάντες εν ώσι…» του Κυρίου δεν πραγματοποιείται με ανθρώπινους διαλόγους, αλλά εν Αγίω Πνεύματι.

Βενεδίκτος Πάπας Ρώμης και Βαρθολομαίος Πατριάρχης Νέας Ρώμης έχουν κοινό παρονομαστή, που σίγουρα δεν είναι το Άγιο Πνεύμα.

Εκτός κι αν πιστεύετε, ότι ο Πάπας έχει μέσα του το Άγιο Πνεύμα... Φεῦ πάτερ!!

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Πρός @pelekanos92

Αγαπητέ, το Άγιο Πνεύμα φωλιάζει φωλιάζει μόνο σε ψυχή που αγαπάει ειλικρινά τον Κύριο. Κάτι που δυστυχώς, δεν φαίνεται καθόλου στο δικό σας πρόσωπο ούτε στου Πατριάρχη μας.

Οικουμενιστές και αντιοικουμενιστές έχουν κοινό παρονομαστή. Οι πρώτοι γέννησαν τους δεύτερους. Τέκνα του σκότους.

Εδώ «φαίνεται» ποιός είναι πραγματικά Ορθόδοξος και ποιός αλλόδοξος.

Δεν είναι εκείνος που προωθεί το σκοτάδι, ούτε εκείνος που το φοβάται, αλλά εκείνος που είναι Φῶς.


noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Πρός @ Pelekano93

Όλα αυτά που τραβάει ο Πατριάρχης μας, τα παραχωρεί ο Κύριος γιά να ταπεινώσει την κενόδοξη ψυχή του και να την σώσει από τον όλεθρο.

Δεν έχει πίστη ζωντανή, διότι η σχέση του με τον Κύριο είναι μόνο εξωτερική.

Δεν μας θέλει ο Θεός "ραγιάδες" που κάνουν τεμενάδες στούς Τούρκους και στους αλλόδοξους, αλλά ομολογητές και μάρτυρες Κυρίου Ιησού Χριστού Υιού του Θεού.

Τουτέστιν Ορθοδοξία.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Πρός @Pelekano92

Δεν αγαπούν, ούτε τον σέβονται τον Πατριάρχη μας εκείνοι, που γιά λόγους ευνοηκούς, τον κολακεύουν και έτσι τον χώνουν πιό βαθία στον λάκκο.

Οι κόλακες, είναι οι πιό στενοί συνεργάτες του δαίμονα. Πολλούς απ' αυτούς τους ύπουλους εχθρούς του, έχει κοντά του και μακρόθεν ο Πατριάρχης μας.

....«άγνωστοι σε εμάς μα γνωστοί στο Θεό»...εκείνοι οι άθλιοι υποκριτές. Εχθροί του Κυρίου, του Ελληνισμού και όλόκληρου του ανθρώπινου γένους.

Θέλω να πιστεύω, ότι δεν ανήκεται σ' αυτούς. Τουλάχιστον από εδώ και στο εξής. Αν σας έχει μείνει λίγη χριστιανική συνείδηση και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Αγαπήστε τον Πατριάρχη μας αληθινά, όπως αρμόζει σε έναν Ορθόδοξο Χριστανό, μα πρώτα τον εαυτό σας.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Πρός pelekanos92

Σε άνωθεν σχόλιό σου ομολογείς ότι δεν αγαπάς ειλικρινά τον Χριστό.

Εκείνοι που δεν αγαπούν ειλικρινά τον Χριστό, δεν αγαπούν ούτε εκείνους που Τον αγαπούν ειλικρινά, αλλά τους όμοιούς τους.

Οι ειδωλολάτρες αγαπούν τα είδωλα.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Πρός pelekano92

Πραγματικά αδερφέ, με συγκινεί βαθύτατα η ειλικρίνιά σας. Γι' αυτό θα προχωρήσουμε μαζί στα πιό βαθιά νερά της ψυχής μας, γιά να γίνουμε πιό ειλικρινείς με τον εαυτό μας, με τον Θεό και τους άλλους.

Εκείνος που διαισθάνεται πραγματικά τον "φαρισαισμό" του και μετανοεί ειλικρινά γι αυτό, δεν προσκολλάται στον Πατριάρχη. Oύτε σε κάποιον άλλο πρόσωπο. Παρά μόνο σ εκείνον που μπορεί να τον σώσει από τον εχθρό εαυτό του.

Προσκολλάται εξ όλης της καρδίας του στόν Σωτήρα Κύριο Ιησού. Χριστόν.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Προς pelekanos92

Αγαπητέ μου αδερφέ, βεβαίως και δεν ανήκουν στον Χριστό, ούτε και είναι πραγματικοί Έλληνες, εκείνοι που βρίζουν με κακότητα τον Πατριάρχη μας.

Αλλά ούτε και εκείνοι που τον θεοποιούν. Κάνουν έτσι στον εαυτό τους και σε εκείνον, τό ίδιο κακό όπως οι υβριστές του.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Πρός pelekanos92

Προσωπική μου άποψη αδερφέ είναι ότι,την στιγμή που έχει τόσο αναστατωθεί ένα μεγάλο μέρος του κλήρου και του λαού με τις κινήσεις του πρός τους παπικούς, ο Πατριάρχης μας δεν πρέπει να κάθεται απτόητος εκ του ασφαλές που του παρέχει η θέση του και το αξίωμά του, γράφωντας τους πάντες στα παλία του τα παπούτσια.

Αυτό δεν είναι μεγαλωσύνη και ταπείνωση, αυτό είναι αναισθησία.

Καλό και ωφέλιμο γιά αυτόν τον ίδιον και όλους μας είναι, να αναθεωρήσει τις θέσεις του. Και άν κάποιοι απο εσάς έχουν πρόσβασει προσωπικά σ' αυτόν, έχουν χρέος να του μιλήσουν με τόλμη και θάρρος το πόσο έχει πλήξει θανάσιμα την θρησκευτική συνείδηση πολλών αδύναμων πνευματικά αδερφών του.

Ένας αληθινός ποιμένας εν Πνεύματι Κυρίου ποτέ δεν θα έκανε κάτι τέτοιο. Αυτό ατιμάζει πρώτα αυτόν τον ίδιο στά μάτια του Θεού.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Προς plekanos92

Αδερφέ, διαφωνώ.

Θα γράψω ένα τελευταίο και παύουμε την συζήτηση.

Ο αγαπητός και στούς δύο μας Πατριάρχης, δεν φυλάει Θερμοπύλες, αλλά παραδίδει ασύστολα «γῆν καί ὕδωρ». Ακολουθεί τα χνάρια του Εφιάλτη και του προδότη του Κυρίου, Ιούδα.

Ο Χριστός όμως, η Ορθοδοξία δηλαδή, όσες φορές κι αν τον σταυρώσουν, πάντα θα Ανασταίνεται.

Ξεχωρίσε την θέση σου αδερφέ, όσο είναι καιρός.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Πρός pelekanos92

Αδερφέ μου, ας βάλουμε έναν Ορθόδοξον επίλογον στην κατά πάντα ωφέλιμη συζήτησή μας.

Δεν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα Ιησούν και Βαραβάν ή Πατριάρχη και ούτο καθεξής.

Αλλά ανάμεσα Ιησούν Χριστόν και τον εαυτόν μας. Την δόξαν του Θεού ή τήν δόξαν των ανθρώπων.

"Γρίζες ζώνες" δεν υπάρχουν. Είναι φαντασία του εχθρού.

Επιλέγουμε Ζωή ή θάνατο.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Πρός pelekanos92

Ζωή της Ορθοδοξίας είναι ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός.

Αν αυτά τα δύο Ενιαία και αχώριστα τα ταυτίζεται με την δική σας ζωή αδερφέ, τότε με βρίσκεται μαζί σας απόλυτα σύμφωνο.

Αν είσαστε ειλικρινείς, θα σιωπήσετε, και θα ωφελήσει εσάς πολύ και τούς άλλους αναγνώστες. Αν όχι, θα ωφεληθούν μόνο οι άλλοι.

Μια ευκαιρία που δίνει ο Θεός, δεν πάει ποτέ χαμένη. Την παίρνει κάποιος άλλος.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Related Posts with Thumbnails