Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΚΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ρ.Τ. ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Χθες βράδι, στην αίθουσα “Δημήτρης Μητρόπουλος” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η μικτή Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μπουζάνη παρουσίασε πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ου αιώνα, σε μια συναυλία με τον γενικό τίτλο “στη σκιά των ήχων”. 
Το ρεπερτόριο ήταν όντως ιδιαίτερο και ελκυστικό, με θρησκευτική χροιά στο μεγαλύτερο μέρος του. Η συναυλία ξεκίνησε με το Agnus Dei του Βαγγέλη Πετσάλη (γενν. 1965), μια σύνθεση σε λατινικό κείμενο και συνεχίστηκε με το εμπνευσμένο από τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική παράδοση Svyati του άγγλου, φιλέλληνα συνθέτη John Tavener (γενν. 1944), με σολίστ τον Κωνσταντίνο Σφέτσα στο βιολοντσέλο, ο οποίος έπαιξε – όπως απαιτεί το έργο - αντίκρυ στη χορωδία, δηλ. στην άλλη πλευρά της αίθουσας. 
Ακολούθησε η Λειτουργία Νο 3 του Φίλιππου Τσαλαχούρη (γενν. 1969), με σολίστ τους: Φανή Αντωνέλλου (soprano), Γιάννη Καραμπέτσο (τρομπέτα), Κωνσταντίνο Σφέτσα (βιολοντσέλο), Ζαφειρία Βασιλείου (όργανο). Πρόκειται για ένα έργο που έχει παιχτεί τρεις φορές, νομίζω, στην Ουγγαρία και χτες παίχτηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.  
Στο δεύτερο μέρος της χθεσινής συναυλίας της – που δεν είχε βέβαια διάλειμμα, ίσως λόγω και της απευθείας μετάδοσης από το Γ' Πρόγραμμα – η χορωδία της ΕΡΤ ερμήνευσε το έργο To the unknown God (Τω αγνώστω Θεώ) του Gustav Holst 91874-1934), με κείμενο από τις ινδικές Βέδες (σολίστ στο πιάνο ο Θάνος Μαργέτης), το Romancero Gitano (από την ομώνυμη συλλογή του Λόρκα) του ιταλού συνθέτη Mario Castelnuovo Tedesco (1895-1968), με την Κορίνα Βουγιούκα στην κιθάρα και το Lulling the sun του Γεωργιανού συνθέτη Giya Kancheli (γενν. 1935), με τον Δημήτρη Δεσύλλα στα κρουστά. 
Η χορωδία, ο μαέστρος Δ. Μπουζάνης και οι σολίστ καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό στο τέλος της συναυλίας, και δικαίως, αφού ήταν όντως μια ασυνήθιστη συναυλία για τον χώρο της χορωδιακής μουσικής. Πρωτότυπη, μοντέρνα, ελκυστική. 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails