Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΤΑΜΒΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ


φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Απόψε στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής για τη διάλεξη του Θωμά Ταμβάκου, μουσικογράφου-ερευνητή, με τίτλο «Προσωπικά ηχογραφήματα Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών της διασποράς – Η αθέατη πλευρά της δισκογραφίας». 
Ο Θωμάς Ταμβάκος ανήκει στην Ελλάδα της Ιδιωτικής Οδού. Μόνος του μόχθησε και δημιούργησε το πολύτιμο Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών που φέρει δικαίως το όνομά του και εξακολουθεί να εργάζεται με ζήλο για την διάδοση της λόγιας ελληνικής μουσικής όπου γης. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου και των πολύχρονων και ποικίλων ερευνών του, με σκοπό την συνολική καταγραφή και τεκμηρίωση των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων των απανταχού Ελλήνων και ελληνικής (και κυπριακής) καταγωγής μουσουργών λόγιας μουσικής, από τις απαρχές της (9ος αι. μ.Χ.) μέχρι τις μέρες μας, ο Θωμάς Ταμβάκος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους μουσουργούς της διασποράς και βεβαίως στη δισκογραφική παρουσία τους, όπως αυτή έχει καταγραφεί, από το 1950 και εντεύθεν με την εμφάνιση των πρώτων ηχογραφημάτων σε δίσκους βινυλίου ή επαφής, 33 και 45 στροφών και διαφόρων ιντσών ως προς τη διάμετρό τους έως τις σύγχρονες μορφές αποτυπώσεως ηχογραφημένου υλικού (CDs, DVDs, SA-CDs, κ.λπ.). 


Το θέμα της αποψινής, άκρως εμπεριστατωμένης εισηγήσεως του Θ. Ταμβάκου αφορούσε σε 150 μουσουργούς της διασποράς (από τους 1600 συνολικά οι οποίοι έζησαν ή ζουν εκτός Ελλάδας) με -έστω και μία- προσωπική δισκογραφική παρουσία (επίσημα ηχογραφήματα αποκλειστικώς με δικά τους έργα). Ο περίπλους αυτός μέσω των 600 περίπου προσωπικών ηχογραφημάτων, μας αποκάλυψε παντελώς άγνωστες –στην Ελλάδα- όσο και εντυπωσιακές πτυχές της λόγιας μουσικής δημιουργίας. Με τη χρήση οπτικών διαφανειών και ηχητικών παραδειγμάτων αλλά και την παράθεση απίθανων πληροφοριών ο Θ. Ταμβάκος κατέδειξε πανηγυρικά αφενός την ισχυρή παρουσία του ελληνικού μουσικού δυναμικού και αφετέρου την ποσοτική υπεροχή της ελληνικής διασποράς σε σύγκριση με τις αντίστοιχες άλλων χωρών. Αρκετά από τα ηχογραφήματα αυτά, ανάμεσά τους πολύ σπάνιες εκδόσεις και παρτιτούρες, εκτέθηκαν στην είσοδο της Βιβλιοθήκης.


Αξίζει να σημειωθεί πως ο Θ. Ταμβάκος διατηρεί προσωπική επαφή με πολλούς από τους έλληνες μουσουργούς της διασποράς, πολλοί από τους οποίους είδαν στο πρόσωπό του το ενδιαφέρον της μητέρας τους Ελλάδας, αφού ποτέ κανένας "φορέας" δεν απευθύνθηκε σ' αυτούς. Γι' αυτό ίσως και κάποιοι αν και μιλούν και γράφουν ελληνικά δεν δηλώνουν Έλληνες! 
Στο τέλος της ομιλίας ο μουσικολόγος και πιανίστας Θανάσης Τρικούπης έπαιξε ενδεικτικά αποσπάσματα συνθέσεων για πιάνο άγνωστων ακόμα και στο ειδικό κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση ελλήνων μουσουργών της διασποράς.


Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Αλέξη Ζακυθηνού, μουσικού ερευνητή και συγγραφέα του πονήματος «Δισκογραφία της ελληνικής κλασσικής μουσικής». 
Η ομιλία ήταν ενταγμένη στη σειρά διαλέξεων και άλλων εκδηλώσεων που η Βιβλιοθήκη φιλοξενεί για πρώτη φορά, ανεξάρτητες από τους καθιερωμένους ετήσιους κύκλους. Μια ακόμα συμβολή της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης, που διευθύνει επάξια η ακάματη μουσικολόγος Στεφανία Μεράκου. 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails