Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΣΙΜΠΕΛ ΚΑΙ ΕΓΧΟΡΔΑ ΤΟΥ Γ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΕΛΑΚΗ ΣΤΟ ΜΙΝΣΚ


Ο συνθέτης Γιώργος Χατζημιχελάκης είναι από τους σύγχρονους δημιουργούς που συνταιριάζουν Δύση και Ανατολή. Στεγανά δεν υπάρχουν. Μόνο μουσική. 
Έτσι, εκτός από τις σπουδές του στη Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία, ο Γ. Χατζημιχελάκης σπούδασε μουσική στο Κεντρικό Ωδείο Αθηνών. Ανώτερα Θεωρητικά με τον Κώστα Κλάββα, Βυζαντινή Μουσική με τον Κωνσταντίνο Κατσούλη, σύνθεση με τον Θόδωρο Αντωνίου. Παράλληλα διδάχτηκε ύφος εκφοράς του βυζαντινού μέλους και ελληνική δημοτική μουσική από τον Βασίλη Νόνη. 
Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη μελέτη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και ειδικά με τα ελληνικά παραδοσιακά νυκτά όργανα. Είχε την πολύτιμη εμπειρία της συνεργασίας με λαϊκούς οργανοπαίκτες της παλαιότερης γενιάς σε σειρές ηχογραφήσεων δημοτικής μουσικής της Ε.Ρ.Τ., καθώς και σε πολλές συναυλίες. Επίσης, προς την κατεύθυνση του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού συνεργάστηκε με μουσικούς από διάφορους χώρους. Συνθέσεις του έχουν παραγγελθεί από το Μέγαρο Μουσικής, την Ορχήστρα των Χρωμάτων κ.α. 
Σε συνεργασία με τη μεγάλη χορογράφο Μαρία Μ. Χορς και με τις συνθέσεις του "ΤΗΝΕΛΛΑ" και «ΑΝΑΚΡΟΥΣΙΣ» επένδυσε τις χορογραφίες της για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας του 2000 (θερινοί αγώνες Σίδνεϋ) και 2002 (χειμερινοί Σόλτλεϊκ Σιτυ). Το 2004 γράφει ξανά τη μουσική για τις χορογραφίες της Μαρίας Μ. Χορς ΕΙΚΟΝΕΣ ΟΡΧΗΣΗΣ & ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΙΚΟΝΑ που παρουσιάστηκαν στην Τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία και στην Τελετή Παράδοσης στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. 
Ο Χατζημιχελάκης είναι σοβαρός και ως συνθέτης και ως άνθρωπος. Κι έτσι δεν προκαλεί θόρυβο γύρω απ' το όνομά του και το έργο του. Ως εκ τούτου με χαρά μαθαίνω - και όχι πάντα - τις εκτελέσεις έργων του εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, όπως τώρα που παίχτηκε έργο του στο Μινσκ της Λευκορωσίας. 
Το έργο του Γιώργου Χατζημιχελάκη «Κοντσέρτο Φαντασία για τσίμπελ (ρώσικο σαντούρι) και ορχήστρα εγχόρδων» (γραμμένο το 2000 κατά παραγγελία της Ορχήστρας των Χρωμάτων) παρουσιάστηκε στο Μινσκ, στα πλαίσια του 38ου Φθινοπωρινού Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών, στις 27 Οκτωβρίου 2012, στην Μεγάλη Αίθουσα Συναυλιών της Κρατικής Φιλαρμονικής, από την Κρατική Ορχήστρα της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, με σολίστ την Αγγελίνα Τκάτσεβα και υπό την διεύθυνση του Yevgeny Bushkov. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 2001 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση από την Ορχήστρα των Χρωμάτων και ως το 2009 ακολούθησαν άλλες 4 εκτελέσεις ανά την Ελλάδα και μία στην Ρώμη πάντα υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, ενώ το 2001 επίσης παρουσιάστηκε και στην Πάτρα από την Ορχήστρα Πατρών υπό την διεύθυνση του Σαούλιους Σοντέσκις, πάντα με σολίστ την Αγγελίνα Τκάτσεβα. 
Παραθέτω εδώ το βίντεο από τη συγκεκριμένη συναυλία στο Μινσκ με την σολίστ Αγγελίαν Τκάτσεβα να ερμηνεύει με αληθινό οίστρο τη σύνθεση του Χατζημιχελάκη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails