Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Η ΙΟΥΛΙΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ

Η Παναγία η Παντοχαρά στη Σίκινο. Το τάμα του Ελύτη που εκπλήρωσε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Με χαρά διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ότι στο πλαίσιο του μαθήματος «Θρησκευτική Λογοτεχνία» του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας που διδάσκει η Επίκουρος Καθηγήτρια Κίρκη Κεφαλέα, συνεχίζονται οι παρουσιάσεις σύγχρονων Ελλήνων ποιητών και αύριο Πέμπτη 22 Νοεμβρίου θα μιλήσει η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου με θέμα: «Η ιερότητα στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη».
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Οπτικοακουστικών Μέσων της Θεολογικής Σχολής (2ος όροφος), ώρα 12:00.
Ο διάλογος Θρησκείας και Ποίησης, και Λογοτεχνίας γενικότερα, έχει γίνει πλέον συνείδηση - ευτυχώς! - και στις δύο Θεολογικές μας Σχολές. Γι' αυτό και οργανώνονται ανάλογες εκδηλώσεις, υποστηρικτικές του βασικού μαθήματος γύρω από το θέμα.
Η παρουσία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου στην Θεολογική Σχολή με ένα τόσο σπουδαίο θέμα, νομίζω αποτελεί μια γόνιμη πρόκληση για ουσιαστικό διάλογο. Σε μια εποχή που διώκει το ιερό και τα πάντα αποϊεροποιούνται, ο Ελύτης και πάλι μας καλεί στην Ιδιωτική του Οδό, όπου σημειώνει προφητικά: 
"…που έφτασα στο σημείο να ονειρεύομαι για τον άνθρωπο μια καινούργια Σαρακοστή, όπου να νηστεύει όλους τους καρπούς της επικαιρότητας και να μη συντηρείται παρά μόνον από τη στοιχειακή έννοια των πραγμάτων και τη μεταφυσική τους προέκταση".

1 σχόλιο:

Mairi είπε...

Ή κυρία Ηλιοπούλου έχει έναν αληθινά θαυμάσια γενναιόδωρο τρόπο να αφήνει ανοιχτά τα παραθύρια προς την ποίηση του Ελύτη. Πρόκειται για μια εξαιρετική περίπτωση ανθρώπου.

Related Posts with Thumbnails