Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

"ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ" ΚΑΙ "ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ"


Χθες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, για την ημερίδα Το Σώμα σε κρίση, μια εκδήλωση του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση. 
Στο φουαγιέ παρακολούθησα λίγο ένα εργαστήριο κίνησης, ελεύθερο για όλους, με τίτλο: Το σώμα στο χώρο: κίνηση εντός κι εκτός (επιμέλεια:  Γωγώ Πετραλή). Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, κυρίως όμως νέοι, έμοιαζαν ν' απελευθερώνονται σωματικά από διάφορες ασκήσεις που έκαναν σ' ένα χώρο όχι και τόσο συνηθισμένο για τέτοιες δράσεις. Παρ' όλα αυτά ο τρόπος υπερίσχυσε του τόπου, και το σώμα στο χώρο κινήθηκε όντως εντός εκτός εαυτού...


Στη συνέχεια,στη κεντρική σκηνή της Στέγης, παρακολούθησα την ομιλία της φίλης Εσθήρ Λέμη,  με θέμα: Το όριο της σωματικότητας (the embodied line). Μια κατά πάντα διαδραστική ομιλία σε συνεργασία με τους COM.ODD.OR. 
Η Εσθήρ Λέμη, πατρινή στην καταγωγή, είναι συνθέτης, εικαστικός, Δρ. Μουσικολογίας, με σπουδές στο Βερολίνο και στη Γενεύη, μια ταλαντούχα κοπέλα με ποικίλες και ανατρεπτικές δράσεις. 
Συνεργαστήκαμε στο Τετράδιο του Πατριάρχη, αφού μελοποίησε κατά ένα πρωτότυπο τρόπο το Κυπαρίσσι του Σημηριώτη, το οποίο είχε ανθολογήσει στα νεανικά του χρόνια ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, και η Έστερ φιλοτέχνησε επίσης έναν πίνακα με τον Πατριάρχη και τη Σχολή της Χάλκης ως φόντο. Στη Χάλκη ο Πατριάρχης έγραψε την ποιητική ανθολογία του. 
Στη χθεσινή ομιλία της η Έστερ μας αποκάλυψε τη σύνδεση του Πλάτωνα και του Σιμωνίδη του Κείου με τους υπολογιστές! Το μείζον θέμα της μνήμης πάντα στο προσκήνιο και η σχέση του σώματός μας με την τεχνολογία. Η ματιά της καθαρή και η αντίληψή της για τα πράγματα ...διαδραστική. 
Της εύχομαι καλή συνέχεια στην Εσπερία, γιατί εδώ... 
Π.Α.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails