Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΧΙΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΙΚΟΣΑΗΜΕΡΟ ΣΤΟ ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός 
Ένα ...χορταστικό «Αφιέρωμα στη Χίο» ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή 25 Νοεμβρίου, στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα. 
Ήταν γεμάτο «αρώματα» από το νησί: εκθέσεις Χιωτών καλλιτεχνών, όπως του χαράκτη Νίκου Γιαλούρη και των ζωγράφων Γιώργη Ζυμαράκη και Νικόλα Χατζή, διαλέξεις για την αρχαία και τη νεότερη Χίο, αλλά και της Χίου της θάλασσας και της διασποράς, καθώς και για τη «θαυματουργή» μαστίχα με τις εκπληκτικές φαρμακευτικές της ιδιότητες, μουσικές του Παντελή Θαλασσινού, ποιητικές βραδιές αφιερωμένες σε ντόπιους δημιουργούς, προβολή ταινιών του Δήμου Αβδελιώδη και ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν πρόσφατα στο νησί, παρουσιάσεις χιώτικων γεύσεων, μαθήματα παραδοσιακών χορών σε παιδιά, γιορτινό παζάρι με χιώτικα γλυκά, ποτά και αντικείμενα τέχνης.
Ένα πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, για το οποίο ο εμπνευστής της ιδέας και ιδρυτής του οργανισμού, Ισίδωρος Κιολέογλου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θελήσαμε να βγάλουμε λίγη "στάχτη" από τα μάτια του κόσμου και να τους πούμε: κοιτάξτε καλύτερα. Πρόκειται για τη Χίο που μπορεί να έχει υποστεί όλη αυτήν την καταστροφή, αλλά δεν παύει να είναι ένα πανέμορφο νησί με πλούσια ιστορία, υπέροχα χωριά και μοναδικά μνημεία. Σκοπός μας δεν είναι να φέρουμε τουρισμό στη Χίο - αν και το καλωσορίζουμε στην προκειμένη περίπτωση - αλλά να αναδείξουμε ξανά το νησί που συνεχίζει σαν ζωντανός οργανισμός να υπάρχει με τους μοναδικούς ανθρώπους και τον σπουδαίο πολιτισμό του».
Χθες, τελευταία μέρα της έκθεσης και των εκδηλώσεων, πολύς κόσμος, με τον καιρό σύμμαχο, επισκέφθηκε το Ιωνικό Κέντρο και είδε και αγόρασε γνήσια χιώτικα προϊόντα, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους τοπικούς παραγωγούς, αλλά – κυρίως – ήλθε σε επαφή με τον σύγχρονο χιώτικο πολιτισμό. 
Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, στο χώρο λειτούργησαν: Το Βιβλιοπωλείο της Χίου, Η αίθουσα εκθέσεων «Απελλής», το Πωλητήριο χιακών προϊόντων και το καφενείο «Η Μυροβόλος Χίος». Τα έσοδα από τη λειτουργία τους θα διατεθούν για την προστασία και την ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος της Χίου.
Ήταν πραγματικά ένα αφιέρωμα τιμής και συμπαράστασης στο νησί και τους ανθρώπους του, που οργανώθηκε, με αφορμή τις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου 2012, στις ημέρες της εκατοστής επετείου της απελευθέρωσης της Χίου, αλλά και της συμπλήρωσης 35 χρόνων από την ίδρυση του Ιωνικού Κέντρου ως μορφωτικού κέντρου στο νησί. Να σημειώσουμε ότι το πολυθεματικό αυτό αφιέρωμα στη Χίο ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου. 
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να δείτε εδώ
Ευχόμαστε και σε άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες του Ιωνικού Κέντρου, που αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τον τόπο μας. 
Π.Α.Α.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Xιος . Λωριδα της Γαζας στη νιοστη . Σε θυματα . Παλια βεβαια το 1822 . Αλλα οχι και στον καιρο του Ξερξη . Ασχετο το σχολιο με την αναρτηση . Αλλα σχετικο με το νησι . Και την συλλογικη εμπειρια ολων μας απο τον εξ ανατλων γειτονα . Που τωρα τελευταια με τον Ερντογαν θελει αλλα φυσικα δεν θα του βγει να ξαναζησει οθωμανικα μεγαλεια . Και για αυτους που αρεσκονται να βρισκουν διαφορες μεταξυ τουρκικου εθνικισμου και οθωμανικης δηθεν ανεκτικοτητας . Η Χιος , η Ναουσα και οι σφαγες Κωνσταντινουπολιτων , Σμυρναιων και αλλων γιναν επι Οσμανληδων . Και συνεχιστηκαν αγριωτερες επι Νεοτουρκων και Κεμαλ . Απο ανθρωπους δηλαδη που ανατραφηκαν σαν καλοι οθωμανοι . Ας το σκεφτουμε 2 και 102 φορες πριν δωσουμε ΟΚ σε εισοδο της γειτονος στην ΕΕ . Το θεμα δεν ειναι οπως το αν εχουν χαρη η οχι τα μυστηρια των Καθολικων οπου ο καθεις λεει την παρολα του με παραπομπες . Το θεμα το αν μπει η Τουρκια στην ΕΕ μπορει να αποδειχτει για μας θεμα ζωης και θανατου . Α.Μ

Related Posts with Thumbnails