Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 120 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ


Τη χρονιά που διανύουμε, συμπληρώνονται 120 χρόνια από την ίδρυση της «Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών», που είναι το παλαιότερο σωματείο των Πατρών και έχει να επιδείξει μία αδιάκοπη διαδρομή στη μουσική πρωτοπορία της πόλης, με ακτινοβολία και στην υπόλοιπη Ελλάδα. 
Από τον Ιανουάριο του 2012 έγιναν πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 120 χρόνια της «Φιλαρμονικής», συμπεριλαμβανομένων του PODIUM Νέων Καλλιτεχνών και του θεσμού «Μουσικός Μάιος». 
Επίσης αποφασίστηκε η έκδοση ενός Λευκώματος, στις σελίδες του οποίου είναι αποτυπωμένη η προσφορά της «Φιλαρμονικής» στον τομέα της μουσικής παιδείας και στο χώρο των μουσικών εκδηλώσεων. Εκτός από το πλούσιο αρχείο της, που ήταν η βασική πηγή, για τη σύνθεση του Λευκώματος, πολλές πληροφορίες αντλήθηκαν από τον τοπικό Τύπο, ερευνώντας εφημερίδες από το έτος 1895. Όσο για το φωτογραφικό υλικό, προήλθε από το ίδιο αρχείο και από συμπολίτες οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην πρόσκληση και παραχώρησαν, προς δημοσίευση, φωτογραφίες που έχουν στην κατοχή τους και σχετίζονται με διάφορες εκδηλώσεις. Έγινε μεγάλη προσπάθεια για να αναδειχθούν «αυτά που έγιναν» στους χώρους της «Φιλαρμονικής» και την ακτινοβολία τους στην τοπική κοινωνία και το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης. Το κείμενο που ξεδιπλώνεται στις σελίδες του Λευκώματος, δεν είναι ένα ιστορικό δοκίμιο, αλλά ένα δοκίμιο αναφοράς, για τη μουσική διαδρομή και την πνευματική πρόοδο των Πατρών. Διότι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μερίδιο στην τοπική μουσική μνήμη, ανήκει επάξια στη «Φιλαρμονική», η οποία υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί, πάνω από έναν αιώνα, με συνέπεια, τόλμη και σεβασμό στους σκοπούς της, την υψηλή υπόθεση της μουσικής, χωρίς εμμονές ή ανούσιους μοντερνισμούς. Επειδή η έκδοση του Λευκώματος προσέκρουε σε οικονομικές δυσκολίες και δεν υπήρχε η δυνατότητα να αντιμετωπισθεί η δαπάνη από ιδίους πόρους, προκρίθηκε η πρακτική των προεγγραφών ή συνδρομητών, όπως λέγεται, μια πρακτική που χρησιμοποιήθηκε κατά τον 18ο και 19ο αιώνα και απέδωσε. 
Το Λεύκωμα θα παρουσιαστεί, σε ειδική εκδήλωση, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012 στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών. 

Το εορταστικό πρόγραμμα θα αφορά τρεις ημέρες: 
Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στις 9μ.μ. 
Ρεσιτάλ Πιάνου του Τάσσου Σπηλιωτόπουλου σε έργα Frederic Chopin. 
Ο Τάσσος Σπηλιωτόπουλος είναι παιδί της Φιλαρμονικής. Σπούδασε στο Ωδείο με την διάσημη σολίστ Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, και έχει παίξει σε πολλές εκδηλώσεις της Φιλαρμονικής. Η επιλογή Σοπέν γι' αυτό το εορταστικό ρεσιτάλ είναι καθαρά ...πιανιστική. Ο Σοπέν έχει χαρακτηριστεί ως ο "ποιητής του πιάνου". Και ο Τάσσος Σπηλιωτόπουλος είναι εραστής της ποίησης γενικώς και της μουσικής ποιητικής ιδιαιτέρως. Κι ακόμα, ένας ρομαντικός ερμηνεύει τον μεγάλο ρομαντικό! Γιατί ο ρομαντισμός του Σοπέν είναι μια ολόκληρη κουλτούρα που μας ενδιαφέρει πολύ και σήμερα. 
Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 8μ.μ. 
Εκδήλωση παρουσίασης του Λευκώματος με ομιλίες και Ρεσιτάλ Πιάνου από την Έφη Αγραφιώτη. 
Το Λεύκωμα επιμελήθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Φιλαρμονικής, γνωστός δικηγόρος και συγγραφέας Χρήστος Αθ. Μούλιας. Σίγουρα το Λεύκωμα αυτό αποτελεί συμβολή στην τοπική μουσική ιστορία. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Χρήστος Μούλιας, η Βασιλική Φιλιππαίου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ωδείου της Φιλαρμονικής και ο Δημήτρης Δουγένης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.  
Κυριακή 4 Νοεμβρίου
«ανοιχτή ημέρα» με έκθεση αρχειακού υλικού (κείμενα, επιστολές, βιβλία και φωτογραφίες) της «Φιλαρμονικής» παράλληλα με συναυλίες καθηγητών και σπουδαστών του Ωδείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails