Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΤΗΝ "ΑΠΑΝΕΜΙΑ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑ


φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Χθες βράδυ στην ιστορική μπουάτ της Πλάκας Απανεμιά για ένα αφιέρωμα στον πατρινό ποιητή Διονύση Καρατζά. Τις Δευτέρες στην Απανεμιά τις επιμελείται ο Θέμης Ροδαμίτης (ιδιοκτήτης του ξεχωριστού πάλαι ποτέ Καφέ Παράσταση). Και χθες ήταν η σειρά του Διονύση Καρατζά. 
Στο αφιέρωμα συμμετείχε ένα νέο παιδί από τη Θεσσαλονίκη θαρρώ, o Πέτρος Σατραζάνης, ο οποίος έχει μελοποιήσει Καρατζά και χθες μας παρουσίασε τραγούδια από την επικείμενη δισκογραφική δουλειά  του με τίτλο ''Πότε μίλα πότε φίλα'' σε ποίηση Δ. Καρατζά. Ο Π. Σατραζάνης έπαιξε πιάνο, με ερμηνεύτριες τις Σοφία Αβραμίδου και Ελένη Τζαγκαράκη. Μαζί τους ήταν και ο Αντώνης Τσίτσης στο βιολί.


Το κοινό που γέμισε την Απανεμιά ήταν σίγουρα μυημένο. Κι αυτό συντελεί πολύ στην ανάδειξη μιας μουσικής ποιητικής. 
Ο ποιητής Δ. Καρατζάς διάβασε ανέκδοτα, εξαίσια ποιήματα του από τη νέα ποιητική συγκομιδή του με τίτλο Έρωτας, Ύπαρξη και Επανάσταση. Μου θύμισε αυτόματα, καθώς το κλίμα ήταν και Σαλονικιό, το Για τον έρωτα και την επανάσταση του Κωστή Μοσκώφ. 
Είναι πραγματικά παρήγορο ότι ένας τόσο νέος άνθρωπος, όπως ο Πέτρος Σατραζάνης, συγκινείται από την ποίηση του Δ. Καρατζά και εισχωρεί στα άδυτα της μουσικής ποιητικής, για να βγάλει λίγα γραμμάρια ομορφιάς. Ο ίδιος είπε ότι εντυπωσιάστηκε από την απλότητα του ποιητή, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του για μια συναυλία στη Φλώρινα πριν δυο χρόνια, απ΄όπου και το βιντεάκι που παραθέτουμε εδώ.


Η Απόφαση από το ''Πότε μίλα πότε φίλα'' του Δ. Καρατζά σε μια ηχογράφηση απο την πρώτη εκτέλεση του έργου το Νοέμβριο του 2010 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας. 
Εύχομαι από καρδιάς στον Διονύση Καρατζά να γράφει ποίηση για πολλά χρόνια ακόμα, συγκινώντας και τις νεώτερες γενιές με την αλήθεια και την ομορφιά που κομίζει εις την τέχνην. 
Π.Α.Α.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails