Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός 
Διάχυτη ήταν απόψε η συγκίνηση στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, στην εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Παπαθανασόπουλου “Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία”- Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας (1914-1922), το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχονταρίκι και είναι αφιερωμένο στα 90χρονα από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Για το βιβλίο μίλησαν φίλοι του συγγραφέα, όλοι με ρίζες μικρασιάτικες, γι΄αυτό και ο λόγος τους είχε ιδιαίτερη αξία. Κατά σειρά έλαβαν το λόγο: 
- Ο κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος του "Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών". 
- Ο κ. Νικόλαος Βικέτος, Γενικός Γραμματέας της Ενώσεως Σμυρναίων. 
- Η κα Αρχοντία (Ντία) Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου των εκ Μαγνησίας της Μ. Ασίας καταγομένων. 
Στο τέλος μίλησε και ο συγγραφέας Γιώργος Παπαθανασόπουλος, ο οποίος, εμφανώς συγκινημένος, τόνισε το ιστορικό υπόβαθρο του μυθιστορήματός του και εξήρε το ήθος και την προσφορά των μικρασιατών προγόνων του, οι οποίοι μπόλιασαν δημιουργικά την ελληνική κοινωνία μετά την καταστροφή. 
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, ακαδημαϊκός, ο οποίος αναφέρθηκε στο εξαιρετικό ήθος των μικρασιατών, το οποίο αποτυπωνόταν σε όλες της εκφάνσεις της ζωής και κυρίως στην παιδεία και την διατήρηση της ορθόδοξης πίστης. Μάλιστα τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα ήταν αυτή που είναι σήμερα, αν η εγκατάσταση των μικρασιατών προσφύγων δεν λειτουργούσε τόσο ευεργετικά για τον τόπο. Επίσης, αναφέρθηκε στην ρατσιστική “υποδοχή” των μικρασιατών από μέρους των Ελλαδιτών, κάτι που ευτυχώς ξεπεράστηκε. 
Ο Μητροπολίτης Περγάμου συνεχάρη τον συγγραφέα για την κατάθεση της δικής του οπτικής γωνίας στα τραγικά αυτά γεγονότα που σημάδεψαν τη μοίρα του νεώτερου Ελληνισμού, και εξήρε ότι αυτό το κάνει ο συγγραφέας μέσα από την μορφή της τέχνης του μυθιστορήματος. Σημείωσε επίσης ότι και ο ίδιος αισθάνεται μικρασιάτης, αφού είναι επίσκοπος Περγάμου, και αισθάνεται το βάρος της ιστορίας του τόπου αυτού, όταν λειτουργεί στην Πέργαμο, μετά από άδεια των Τουρκικών αρχών, αφού δεν γίνεται αλλιώς. 
Την εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο υπεύθυνος των εκδόσεων Αρχονταρίκι Νίκος Σαμπαζιώτης, πλαισίωσε μουσικά, με μικρασιάτικα τραγούδια, τετραμελής ομάδα νέων, που την αποτελούσαν οι: Σταυρούλα Μέντη – βιολί, Σπύρος Μέντης – λαούτο, Άρης Κυριακίδης – τουμπελέκι και Ανέστης Γκιάτας – τραγούδι. 
Παρέστησαν: ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ιεροκήρυκας του Μητροπολιτικού Ναού, ο Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, ο πολιτικός επιστήμων Κωνσταντίνος Χολέβας και πολύς κόσμος. 
Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις Αρχονταρίκι και ο Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών.
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails