Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ



Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Είναι γνωστό πως η Μονή Βατοπαιδίου έχει αλώσει, δηλαδή ελέγχει, πολλούς τομείς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής και συνακόλουθα αρκετά φυσικά πρόσωπα. 
Πέρα από τα τεράστια έξοδα που έχει για την συντήρηση της Μονής, διαθέτει απίστευτα ποσά, με τη μορφή χορηγίας, σε Μητροπόλεις, Συλλόγους, εκδηλώσεις, εκδόσεις κ.α. Έχει δε αναπτύξει μια αξιοζήλευτη επιχειρηματική δραστηριότητα – και στον χώρο των media -, που πολλοί θα ζήλευαν. Αποδοτική και ανταποδοτική! 
Έξω από το μεγάλο εύρος των ενδιαφερόντων της δεν απομένουν πια παρά ελάχιστα πεδίας ανάπτυξης ευφάνταστης επιχειρηματικότητας. 
Τώρα άλωσε και την έβδομη τέχνη! 
Η ταινία – διεθνής παραγωγή «Ο Άνθρωπος του Θεού» (Man of God) σε σενάριο και σκηνοθεσία της Γιελένα Πόποβιτς, που αναφέρεται στον Άγιο Νεκτάριο, είναι μια παραγωγή της Simeon Entertainment και της View Master Films, σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου και το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος o Γραικός, και με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας), ενώ τις διεθνείς πωλήσεις έχει αναλάβει η Pure Flix/Quality Flix. 
Πρωταγωνιστής της, γεμάτης δοκιμασίες, ζωής του Αγίου Νεκταρίου είναι ο Άρης Σερβετάλης, ενώ στους υπόλοιπους πρωταγωνιστικούς ρόλους, πέρα από τους διεθνείς αστέρες Μίκυ Ρουρκ και Αλεξάντερ Πετρόφ, εμφανίζονται γνωστά ονόματα της εγχώριας σκηνής: Χρήστος Λούλης, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιάννης Αναστασάκης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλη Κουκαλάνι, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κίττυ Παιταζόγλου, Μιχάλης Οικονόμου, Τόνια Σωτηροπούλου, Κορίνα Άννα Γουγούλη, Μάνος Γαβράς, Σαράντος Γεωγλερής, Παναγιώτης Μαρίνος. 
Φυσικά έπρεπε να βρεθεί ένα ηχηρό όνομα για την μουσική ταινίας. Ο ηγούμενος Εφραίμ δεν απευθύνθηκε, καθώς φαίνεται, στο ...τεκνίο του, τον συνθέτη Γιώργο Θεοφάνους, στον οποίο ανέθεσε ένα «Ορατόριο» για την Παναγία, αλλά κατέληξε σε μια διεθνή επιλογή: στον διάσημο Πολωνό Zbigniew Preisner, συνθέτη των κινηματογραφικών έργων του Κριστόφ Κισλόφκι. 
Λίγο πριν την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας, ο διεθνούς φήμης συνθέτης βρέθηκε στη χώρα μας προκειμένου να μιλήσει με τη σκηνοθέτιδα Yelena Popovic και τους παραγωγούς, να δει τους ηθοποιούς αλλά και τα σχετικά πλάνα που έχουν ήδη τραβηχτεί, για να εμπνευστεί. Κατά την επίσκεψή του μίλησε στο πρακτορείο Orthodoxianewsagency το οποίο είναι, επίσης, γέννημα της Μονής Βατοπαιδίου. 
Θα πει κανείς: Πού το μεμπτόν; Σήμερα μια μονή της εμβέλειας του Βατοπαιδίου μπορεί να κάνει και κινηματογραφικές παραγωγές διεθνούς επιπέδου. 
Το ερώτημα – και κυρίως το θεολογικό ερώτημα – είναι: Μέχρι πού μπορεί να φτάσει μια σύγχρονη μονή, αναπτύσσοντας ποικίλες επιχειρηματικές δραστηριότητες; Υπάρχει κάποιο πλαίσιο; 
Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τους αυστηρούς μοναχικούς κανόνες, τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να κάνει ένα μοναστήρι. Ή θα μπορούσε, έστω, κάποια πράγματα συμβατά με την φύση του μοναχισμού. 
Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με υπερπαραγωγές σε όλους τους τομείς! Αυτό που διακρίνει το Βατοπαίδι είναι ένας ιλιγγιώδης μαξιμαλισμός! Τα θέλει όλα και όλα υπό την σκέπη του! 
Ποιος κοινός θνητός θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόκληση; Ίσως ελάχιστοι... 
Ο μαξιμαλισμός του Βατοπαιδίου σκεπάζει την Ελλάδα, όπως το πάλαι την σκέπαζε το απλό μαφόριο της Παρθένου...

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχετε βαλθεί να γκρεμίσετε την Ορθοδοξία. Παντού βλέπετε κακό . Ακόμα και στο καλό!
Πάντα τα μοναστήρια κάναν εργόχειρο και πουλούσαν τα προϊόντα του κόπου τους για να μπορούν να ζήσουν οι ίδιοι, να φιλοξενήσουν προσκυνητές αλλά και να βοηθήσουν φτωχές οικογένειες. Δεν είναι κάτι καινούργιο.
Όπως και οι άθεοι διαλέγετε λέξεις για να κατηγορήσετε την εκκλησία, όπως πχ "επιχειρηματική" δραστηριότητα την διακονία!
Είστε σίγουρα ορθόδοξος;

Ανώνυμος είπε...

Καλά κάνει η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και βοηθάει στην παραγωγή ταινιών που θα ωφελήσουν πνευματικά το ορθόδοξο πλήρωμα. Υπάρχει πρόβλημα; Ζηλεύουν μήπως άλλες μονές και είστε ο αντιπρόσωπός τους;

Ιωάννα είπε...

Η Μονή Βατοπαιδίου εισήγαγε την ορθοδοξία στο Χόλιγουντ μέσω του πνευματικού της τέκνου Ιωνάθαν.

Ντροπή σας κύριε Ανδριόπουλε να κτυπάτε τα πνευματικά τέκνα μεγάλων αγίων της Ορθοδοξίας, του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή και του αγίου γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού.

Ντροπή σας να παραγνωρίζετε την τεράστια πνευματική προσφορά της Ιεράς Μονής στην παγκόσμια Ορθοδοξία!

Ο Κύριος να σας συγχωρεί! Καλή μετάνοια εύχομαι!

Ανώνυμος είπε...

Μας τελείωσε ο Κονάνος και πιάσαμε Βατοπαίδι;;

Νίκος Γ. είπε...

Το θέμα βασικά είναι το κατά πόσο και το περιεχόμενο της ταινίας πληροί τις θεολογικές προϋποθέσεις να χει χορηγό ένα μοναστήρι. Το έχουν διαβάσει άραγε το σενάριο οι Βατοπαιδινοί και αν ναι το θεωρούν τόσο πνευματικό που δικαιολογείται η εμπλοκή της μονής;

Ανώνυμος είπε...

Είστε λίγο άδικος τώρα

Ανώνυμος είπε...

"Είναι γνωστό πως η Μονή Βατοπαιδίου έχει αλώσει, δηλαδή ελέγχει, πολλούς τομείς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής και συνακόλουθα αρκετά φυσικά πρόσωπα."

Δεν είναι γνωστό; Ποια είναι τα πρόσωπα που ελέγχει; Με ποιο τρόπο τα ελέγχει;
Μήπως αποκαλείτε στρεβλώς την πνευματική πατρότητα ως έλεγχο;

"Πέρα από τα τεράστια έξοδα που έχει για την συντήρηση της Μονής"

Καλά κάνει και το συντηρεί. Είναι ένα ζωντανό μουσείο.

"Τώρα άλωσε και την έβδομη τέχνη!"

Μα ήδη έχει γυριστεί δραματοποιημένο ντοκυμαντέρ για τον βίο του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, του παππού της αδελφότητας της Μονής Βατοπαιδίου.

"Το ερώτημα – και κυρίως το θεολογικό ερώτημα – είναι: Μέχρι πού μπορεί να φτάσει μια σύγχρονη μονή, αναπτύσσοντας ποικίλες επιχειρηματικές δραστηριότητες; Υπάρχει κάποιο πλαίσιο;"

Δεν υπάρχει όριο όταν τα πάντα γίνονται για την διακονία του συνανθρώπου και προς δόξαν Θεού!

"Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τους αυστηρούς μοναχικούς κανόνες, τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να κάνει ένα μοναστήρι. Ή θα μπορούσε, έστω, κάποια πράγματα συμβατά με την φύση του μοναχισμού."

Οι μοναχοί ασκούν τα καθήκοντά του, δεν είναι ηθοποιοί. Μη διαστρεβλώνετε τα πράγματα!
Οι μονές του Αγίου Όρους ανά τους αιώνες προστάτευσαν τα ελληνικά γράμματα.

Ανώνυμος είπε...

Την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου προσπάθησαν να την κτυπήσουν και πριν 10 χρόνια. Βάλανε στη φυλακή και τον μαρτυρικό άγιο καθηγούμενό της! Δεν κατάφεραν τίποτα. Αθωώθηκε πανηγυρικώς! Πάλι κάποιοι, όπως εσείς, προσπαθούν να χτυπήσουν το Βατοπαίδι. Δεν θα τα καταφέρουν. Τους προστατεύει η Παναγία!

Τους χτυπούν επειδή ανήκουν στην πνευματική οικογένεια του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή! Οι πνευματικοί του απόγονοι επάνδρωσαν τα εγκαταλελειμμένα μοναστήρια στο Άγιο Όρος και δημιούργησαν νέα στην Αμερική. Για αυτό τους χτυπάνε! Διότι μέσα τους κτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας!

Κάποτε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μουρμούριζε διάφορα πράγματα για την Ιερά Μονή. Τελικά όμως κατάλαβε το λάθος του, βελτίωσε τις σχέσεις του με την αδελφότητα, προχώρησε σε αγιοκατάταξη των πνευματικών της πατέρων και προσκύνησε τα άγια λείψανα του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή.

Όταν μιλάτε λοιπόν για τα πνευματικά παιδιά του Αγίου που κατατρόπωσε τον διάβολο με την άσκηση και την προσευχή να βουτάτε πρώτα την γλώσσα στο μυαλό!

Kyriakos Papadopoulos είπε...

Άλλο το Άγιον Όρος του βιβλίου «Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα», και άλλο το σημερινό. Το Άγιον Όρος Εάλω! ΥΓ Ο λόγος που γίνεται κανείς μοναχός είναι η καλλιέργεια της αδιαλείπτου προσευχής. Νηστεία, Αγρυπνία, κομποσκοίνι, μελέτη της Κλίμακας, λίγο διακόνημα (όχι τόσο πολύ, ώστε να χάνεται ο στόχος!): αυτή είναι η καθημερινότητα του μοναχού. Οτιδήποτε άλλο, τον ωθεί στον εξευτελισμό του...διότι είναι τραγωδία να αποτύχεις ως μοναχός! Είναι τραγωδία να επικοινωνείς με τον κόσμο, πέραν της αδιαλείπτου προσευχής! Πού πήγανε οι αμίλητοι μοναχοί, όπως οι μακαριστοί π. Παύλος, ο ιερέας, και ο γέρων Μητροφάνης, της Ι.Μ. Αγίου Παύλου: σε αυτούς έβλεπες κάτι το ζωντανό, που πήγαζε από τα πατερικά κείμενα. Έβλεπες μιαν αυστηρότητα πατερική. Δεν μπορούσες να τους προσεγγίσεις, αλλά σε γέμιζε η χάρη τους, εξ αποστάσεως: το ότι απλά υπήρχανε στην μονή, σε έκανε να αισθάνεσαι χαρά και ασφάλεια και σιγουριά. Μετά από αυτή την «γενιά», γεμίσαμε κοσμοκαλόγερους...

Kyriakos Papadopoulos είπε...

Θυμίζει Κοράνι, αυτή η ρήση σας περί ορίων: 3:28 και 16:106.

Ανώνυμος είπε...

Να πάτε στον Λυκαβητό να βάλει ο παπάς τον θαυματουργικό του σταυρό στο κεφάλι
σας για να καθαρίσει το μυαλό σας από κακούς λογισμούς!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά κάνει η Μονή Βατοπαιδίου!
Όταν οι άλλοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, κάποιος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για να πάει μπροστά η Ορθοδοξία.
Αλλά είμαστε στην Ελλάδα όπου ζητάμε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα!

Ανώνυμος είπε...

Η Μονή Βατοπαιδίου ηγείται της Ορθοδοξίας.
Οι μοναχοί με τις αγρυπνίες τους και τις προσευχές τους στηρίζουν όλους εμάς τους αμαρτωλούς. Ας μην είμαστε αχάριστοι.
Η Μονή Βατοπαιδίου αποτελεί σύνδεσμο καταλλαγής μεταξύ των εθνικών εκκλησιών.
Αν υπάρχει πρόβλημα στο μέλλον, ίσως το Πατριαρχείο θα μπορούσε να μεταφερθεί εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ο Άρειος Πάγος έκρινε αμετάκλητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λίμνης Βιστωνίδας, επιβεβαιώνοντας το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και τις παράνομες ανταλλαγές που ακολούθησαν. Με την απόφαση 781/2020 το Α Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου με Πρόεδρο τον Γ. Λέκκα και εισηγήτρια την Αγγελική Τζαβάρα (αδελφή του βουλευτή της ΝΔ) απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Μονής Βατοπεδίου που διεκδικούσε τη Λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες εκτάσεις στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής έκτασης 27.000 στρεμμάτων. Από tvxs: https://tvxs.gr/news/ellada/areios-pagos-ametaklito-skandalo-toy-batopedioy-sto-dimosio-anikei-i-limni-bistonida


Η απόφαση του Αρείου Πάγου http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=MEEFJZX4MHJDZCA5P56VPYIXS7KOZM&apof=781_2020&info=%D0%CF%CB%C9%D4%C9%CA%C5%D3%20-%20%20%C11

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Εκεί όπου έχει άδικο ο ιστολόγος, καλώς δέχεται τα πυρά. Εκεί που έχει δίκαιο όμως, κακώς.
Όταν κάποιος προβάλλεται και πολυπραγμονεί, ας είναι έτοιμος να δεχθεί την κριτική.
Αρμόδιο να απαντήσει είναι το Μοναστήρι, τεκμηριωμένα και όχι ο κάθε ένας, που νομίζει ότι θίγεται.

Ανώνυμος είπε...

Ο επίσκοπος της μονής Βατοπεδίου είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό. Ο επίσκοπος του Βαρθολομαίος έχει την άμεση ευθύνη. Όπως για τον Γκοτσοπουλο έχει ευθύνη ο επίσκοπος Πατρών, όπως για τον Λιβυο έχει την ευθύνη ο επίσκοπος Γορτυνης, έτσι και για τον Εφραίμ και το Βατοπαιδι ευθύνεται ο Βαρθολομαίος. Γιατί εκεί ζητάτε συνευθύνη των επισκοπων και εδώ την αποσιωπάτε; Επειδή αφορά το Πατριαρχείο μας;

Ανώνυμος είπε...

Το λάθος έγινε όταν, ο Γοντικάκης την εποχή που είχαν απομείνει 3 γεροντάκια στη μονή βατοπαιδίου πρότεινε άλλη πολύ καλύτερη λύση επάνδρωσης αλλά δεν εισακούστηκε. Και ιδού τα αποτελέσματα. Πλήρης -πιλοτική-αλλοίωση του αγιορείτικου μοναχισμού, στη βάση της οικονομικής δύναμης,(ένα εκ των τριών πειρασμών του Χριστού), παντελώς αντίθετης με την αγιορείτικη νηπτική παράδοση. Εδώ έχει εφαρμογή ο αιώνιος λόγος του Χριστού "Ου δύνασθε θεώ δουλεύειν και μαμωνά" (Ματθ, 6,24).

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Ανδριόπουλος δεν σφάλλει στο θέμα αυτό.
"Κάποτε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μουρμούριζε διάφορα πράγματα για την Ιερά Μονή. Τελικά όμως κατάλαβε το λάθος του"
Να η θρασύτητα της δύναμης. Αυτό είναι το ήθος που περνά ο Καθηγούμενος στους φίλους της Μονής; Mήπως νομίζουν ότι ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Και μήπως ο τελικός σκοπός όλων αυτών των απιθάνων, καινοφανών (όπως η εναέρια εμπορική χρήση της Τιμίας Ζώνης από την εποχή του Ηarefield -άραγε όποιος το κάνει αυτό πιστεύει στο Θεό ή στο μαμμωνά; ) Μήπως ο τελικός σκοπός όλων αυτών είναι η ανάρρηση στο θρόνο της Κωνσταντινούπολης του Εφραίμ; Ας έχει το νου του ο Πατριάρχης.

Ανώνυμος είπε...

"πρότεινε άλλη πολύ καλύτερη λύση επάνδρωσης αλλά δεν εισακούστηκε".
Για την ιστορία, η λύση αυτή απείχε 2,5 ώρες περπάτημα στο μοναπάτι από Δάφνη προς Αγία Άννα.

Related Posts with Thumbnails