Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΕ ΤΗΝ "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ" ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑ ΧΕΙΡΑΣ


Τον περασμένο Ιούνιο «έφυγε» μια, ιστορική πια, δημοσιογραφική μορφή της Χαλκίδας που εξέδιδε την εφημερίδα «Προοδευτική Εύβοια» και αργότερα την καθημερινή Εύβοια. Ο Δημήτρης Δεμερτζής. 
Ένας αεικίνητος άνθρωπος που μέχρι να απέλθει των λυπηρών του βίου, στα 94 χρόνια του, έγραφε ακατάπαυστα, καθώς το κοφτερό μυαλό του και το ισχυρό του πνεύμα δεν τον εγκατέλειψαν μέχρι το τέλος της ζωής του. Αναμφίβολα, άφησε το δικό του, ισχυρό αποτύπωμα, στην ευβοϊκή δημοσιογραφία καταθέτοντας πάντοτε την άποψή του με παρρησία από τα πρώτα δημοσιογραφικά του βήματα και διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερο αναγνωστικό κοινό. 
Ο Δημήτρης Δεμερτζής ευτύχησε να έχει δύο σπουδαίους, από πολλές απόψεις, γιούς. Τον Κωστή Δεμερτζή, νομικό και μουσικολόγο, με σημαντικές σπουδές και σε άλλους τομείς ( Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου ΕΜΠ και Φιλοσοφικής Σχολής) και τον Γιώργο Δεμερτζή, διάσημο σολίστ και δάσκαλο στο βιολί. 
Λόγω Χαλκίδας, ...μοιραία (;) όλοι τους, με το έργο τους, υποστήριξαν και ανέδειξαν την μοναδική περίπτωση του μεγάλου συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα. Και μόνο γι’ αυτό τους είμαστε ευγνώμονες! 
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Κωστής Δεμερτζής ανέλαβε να συνεχίσει την έκδοση της εφημερίδας του πατέρα του, με πολύ προσωπικό κόπο, συνεχίζοντας την μακρόχρονη παράδοση. Από το φύλλο της 4η Σεπτεμβρίου, αναρτούμε εδώ ένα σημαντικό κείμενο του Κ. Δεμερτζή για το τραγούδι – ποταμός του Μίκη Θεοδωράκη «Κατάσταση Πολιορκίας», καθώς και την είδηση του θανάτου του δεύτερου γιού του Νίκου Σκαλκώτα, του Νίκου. 


Το κείμενο του Κ. Δεμερτζή για το έργο του Μ. Θεοδωράκη είναι πολύτιμο. Τόσο για τις εύστοχες παρατηρήσεις του, όσο και για την τοποθέτησή του στο κοινωνικοϊστορικό πλαίσιο μιας εποχής. Θυμάμαι, αίφνης, ότι ο Θάνος Μικρούτσικος – τον οποίο αναφέρει ο Κ. Δεμερτζής ως επηρεασμένο από το έργο – ανέβασε την «Κατάσταση Πολιορκίας» του Μ. Θεοδωράκη στο Ηρώδειο, στις 29 Αυγούστου 2012. Είχε πει, μάλιστα, πώς «στον Μίκη και στο έργο αυτό οφείλω την ύπαρξή μου ως συνθέτης». Δείτε την σχετική ανάρτησή μας εδώ
Στην «Προοδευτική Εύβοια» θα επανερχόμαστε, καθώς συνεχίζει να αποτελεί μια ολωσδιόλου ξεχωριστή φωνή του Ελληνικού Τύπου. Με μιαν ασυνήθιστη ποιότητα! 
Π.Α.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails