Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΚΟΝΑΝΟΥ ΚΑΙ ΛΙΒΥΟΥ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Είναι όπως ακριβώς το είπαμε σε προηγούμενη ανάρτηση: Το δίδυμο Κονάνος - Λίβυος

Ο κληρικός της Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας της Κρήτης, Χαράλαμπος (Λίβυος) Παπαδόπουλος, είχε ταυτιστεί με τον αποσχηματισθέντα Ανδρέα Κονάνο. Άλλωστε ήσαν μαζί στον ...αγώνα του λαϊκισμού, της ρηχότητας και του φτηνού συναισθηματισμού. 

Κάποιοι αμφισβήτησαν, κάπως, τον Λίβυο επειδή με σχετική δήλωσή του στήριξε τον Κονάνο στην απόφασή του να πετάξει τα ράσα. Όμως οι πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο Λίβυος στήριζε τον Κονάνο με πάθος από την αρχή! Ενδεικτικό παράδειγμα το παρακάτω σημείωμά του για βιβλίο του Κονάνου με τα σχόλιά του στο fb, ήδη από το 2014!


Χαράλαμπος Λίβυος Παπαδόπουλος 
22 Ιουλίου 2014 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου!!!!!!!!!!!!!! 
Υπάρχουν βιβλία που τα διαβάζεις αποκτώντας γνώσεις, βιβλία που απλά σε κάνουν να περνάς όμορφες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, μα κι εκείνα που γεμίζουν λυτρωτικούς λυγμούς την ύπαρξή σου. Εκείνα που σου δίνουν την ώθηση να μεταμορφώσεις την πιο βαθιά ματιά σου. 
Σε αυτά τα τελευταία, δεν υπάρχει απλώς μια γνώση ή γνώμη, ένα χάρισμα συγγραφικό, μα πρωτίστως ένα βίωμα καρδιακό. Μια εμπειρία που κοινωνεί το φώς. 
Ένα τέτοιο φώς, φως Χριστού, κοινωνεί μαζί μας, ο αγαπητός π. Ανδρέας Κονάνος με το νέο του πόνημα «.. ψάχνω το παραμύθι μου». 
Πρόκειται για ένα βιβλίο που περιέχει σκέψεις, προσευχές και ποιήματα, γραμμένα σε στιγμές εσωτερικής έμπνευσης και γόνιμης μοναχικότητας. Κείμενα που διακρίνονται από αμεσότητα και φιλανθρωπία, Θεϊκή αύρα και πνευματική ευωχία. 
Δημοσιεύθηκαν στο facebook, ως τόλμημα εξομολογητικό μιας ψυχής που ανιχνεύει και ψηλαφά την δυνατότητα να κοινωνήσει μέσα απ’ όλες τις μορφές τού λόγου με το ανθρώπινο πρόσωπο. Προσπάθεια ποιητικής καρδιάς και αναζήτησης του κάλλους που θα σώσει τον κόσμο. 
Άλλωστε ο Άγιος Πορφύριος μας το είπε, ότι για να σωθούμε θα πρέπει να γίνουμε ποιητές, και ο π. Ανδρέας Κονάνος φαίνεται ότι σε αυτό το βιβλίο ξεδιπλώνει και αναδεικνύει με ταπεινό φρόνημα αλλά ηχηρώ τω τρόπω, ότι η ομορφιά κατοικεί κυρίως και πρωτίστως στα στήθη των ανθρώπων ως παρουσία του Θεού. 
Του ευχόμαστε το νέο του βιβλίο, να είναι καλοτάξιδο και να ομορφύνει της ψυχές των ανθρώπων. 
π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (Λίβυος) 
***Το κοινοποιούμε!!!
Ο Κονάνος ευχαρίστησε τον "αγαπητό π. Χαράλαμπο που ξέρει να μιλά με τόσο βάθος και θεολογικό επίπεδο για τα ρηχά κι απλά μου λόγια". Μέσα στην ταπεινολογία του ο Κονάνος είπε την αλήθεια για την θλιβερή ρηχότητα των λόγων του. 
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον του πράγματος είναι ότι Κονάνος και Λίβυος παρουσίασαν από κοινού το εν λόγω βιβλίο στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2015 και η εκδήλωση είχε διοργανωθεί από το Σωματείο Παναγία η Γάλαξα, που ήλεγχε ο Κονάνος και προφανώς γνώριζε καλά και ο Λίβυος. 
Παραθέτουμε την σχετική ανακοίνωση: 


Λίβυος και Κονάνος συνυπήρξαν και σε εκδήλωση της Μητροπόλεως Δημητριάδος τον Αύγουστο του 2014. Στο σχετικό δελτίο τύπου της Μητροπόλεως σημειώνεται: 
"Τη σκυτάλη στην ανάπτυξη του προβληματισμού παρέλαβαν δυο κληρικοί που έγιναν γνωστοί στο νεανικό και όχι μόνο κοινό, χάρη στη διάδοση των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο π. Ανδρέας Κονάνος από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσα από τον λόγο του παρουσίασε πτυχές της ελευθερίας στις διαπροσωπικές σχέσεις. Για την υπαρξιακή προοπτική της ισότητας ως αναζήτηση της πληρότητας έκανε λόγο ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος), κληρικός της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας. Ο πλούτος των νοημάτων που ανέπτυξαν οι ομιλητές, εκφράστηκε και στις πολύωρες ανοικτές συζητήσεις που ακολούθησαν την κάθε εισήγηση, αλλά και στην ολομέλεια της συνάντησης."


Επίσης ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι Λίβυος και Κονάνος ήσαν "διακεκριμένοι ομιλητές" και της Χριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης, της Αδελφότητος "Η ΖΩΗ", που σημαίνει ότι ο λόγος τους "καλύπτει" κάλλιστα και τους οργανωσιακούς. 
Ακόμη, αν δει κανείς διάφορες εκδηλώσεις ενοριών, θα παρατηρήσει ότι καλούνταν και οι δύο σε διαφορετικές ημερομηνίες, συνήθως. 
Από τα παραπάνω, άκρως ενδεικτικά, προκύπτει αβίαστα ότι Κονάνος και Λίβυος υπήρξαν συνοδοιπόροι και ίσως παραμένουν... 
Έχουμε πολλά να δούμε προσεχώς...


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σταματήστε να γράφετε για το θέμα. Αρκετά μας κουράσατε και κανείς δεν σας δίνει σημασία. Μια τρύπα στο νερό κάνατε.

Ανώνυμος είπε...

Είθε όλοι τους να συνεχίσουν να μας καθοδηγούν με τα κηρύγματα, τις συμβουλές και τους λόγους τους. Αν έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά, αν προσπαθήσουμε έστω και στο ελάχιστο να τους μιμηθούμε, ίσως κάποτε φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία.

https://www.singlewoman.gr/enimeri/prosopa/3-iereis-alliotikoi-apo-toys-alloys/

Ανώνυμος είπε...

Σταματήστε την επίθεση σε αθώους και αγίους ανθρώπους!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Ανδριόπουλε,

μήπως θα ήταν καλό να αποκτήσετε πνευματικό και να εξομολογηθείτε το βαρύ αμάρτημα της ιεροκατάκρισης;

Ανώνυμος είπε...

Τι προσπαθείτε να αποδείξετε; Γιατί κατηγορείτε την ΖΩΗ;

Ανώνυμος είπε...

Βοήθησε πολύ κόσμο να αδυνατίσει.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί να σταματήσει να γράφει ο κ. Ανδριόπουλος; Ό,τι αναφέρει, πάντοτε συνδυάζεται με γεγονότα.
Καλά κάνει. Σε όποιον δεν αρέσει, ας μην τον διαβάζει. Εδώ δεν μετράνε τα ... likes.

Ανώνυμος είπε...

Το οτι δεν τολμαμε να φωναξουμε "αναξιος" σε χειροτονιες, ειναι βαρυτερο αμαρτημα!

Αν δεν ηταν ο μισθος θα σουλεγα γω ποσοι θα γινονταν παπαδες

Related Posts with Thumbnails