Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

"ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ" ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ!


Ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος «εν εσχάταις ημέραις» προσέθεσε στα Ειρηνικά – υποθέτω όταν χοροστατεί ή λειτουργεί ο ίδιος – την αίτηση: 
«Υπέρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και της Βασιλίδος των Πόλεων Κωνσταντινουπόλεως, του Κυρίου δεηθώμεν». 
Την αίτηση εκφωνεί ο διάκονος, όπως φαίνεται και στο βίντεο που παραθέτουμε (Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέου, 26-9-2020). 
Φυσικά πρόκειται για μια τεράστια αυθαιρεσία, από κάποιον που δεν έχει ιδέα από το Τυπικό της Εκκλησίας, όπως είναι ο Πατρών Χρυσόστομος. 
Δεν γνωρίζει, προφανώς, ότι αυτή η αίτηση λέγεται μόνο στον Πατριαρχικό Ναό και στις Εκκλησίες της Πόλης μόνο όταν χοροστατεί ή λειτουργεί ο Πατριάρχης. Με άλλα λόγια, στην Αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως δεν ακούγεται η αίτηση αυτή. Και ακούγεται πανηγυρικά στην Πάτρα!
Ας μην μιλήσουμε για το δεύτερο σκέλος της αίτησης: «υπέρ της Βασιλίδος των Πόλεων Κωνσταντινουπόλεως», διότι είναι από μόνο του κωμικό το τοιούτον. 
Επίσης, έχει ...ενδιαφέρον να εισάγεται μια τέτοια αίτηση σε μια Μητρόπολη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος. Ούτε στο κλίμα των Νέων Χωρών, που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν διανοήθηκε κάποιος να κάνει κάτι αντίστοιχο. 
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις θλιβερές σκοπιμότητες μιας τέτοιας κίνησης, αλλά ας γνωρίζει ο αυθαιρετών ότι ούτε εμάς μπορεί να κοροϊδέψει ούτε – κυρίως και κατ’ εξοχήν – τον Θεό. Και επειδή μπορεί να μην έχει διαβάσει τον Απόστολο, τον παραθέτουμε: 
«Μὴ πλανᾶσθε, Θεὸς οὐ μυκτηρίζεται· ὃ γὰρ ἐὰν σπείρῃ ἄνθρωπος, τοῦτο καὶ θερίσει· ὅτι ὁ σπείρων εἰς τὴν σάρκα ἑαυτοῦ ἐκ τῆς σαρκὸς θερίσει φθοράν» (Γαλ. 6, 7-8). 
Π.Α.Α.




4 σχόλια:

'Ιπασσος είπε...

Παναγιώτη φίλτατε χαίρε! Δεν ήταν το μόνο σημείο που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση (σε όσους τουλάχιστον ασκούμε την ιερά τέχνη του Δαμασκηνού). Ο Πατρών παραβίασε επίσης κάθε μέτρο προφύλαξης για τον κορονοϊό: χθες εισήλθαν στο βήμα (στην ακολουθία του Εσπερινού) πάνω από 15 άτομα (οι πλείστοι εξ αυτών αρχιμανδρίτες (χωρίς μάνδρα εννοείται), ενώ οι περισσότεροι πιστοί δεν φορούσαν μάσκα. Και αυτό σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση! Ο κ. εισαγγελέας Πατρών φαίνεται να πράττει το καθήκον του όπου αλλού, εκτός της εκκλησίας. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θυμήθηκα τις παλιές καλές μέρες δόξας του Βατοπαιδίου, με τους Βουλγαράκηδες, τις Πελέκηδες, τους Καραμάν Αλήδες και το κακό συναπάντημα, όταν η ελληνική δικαιοσύνη "αγρόν ηγόραζε". Και που στο τέλος τούς ... απάλλαξε ... καληνύχτα Ελλάδα!

Ανώνυμος είπε...

Καλή νύχτα Ιπασσε...

Ανώνυμος είπε...

Μέτρα τηρήθηκαν αλλά προσχηματικα

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε τούς πιστούς ελεύθερους,ας φυλάγεται ο καθένας μόνος του.

Related Posts with Thumbnails