Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΛΕΣΒΙΟ


Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019 στις 6 το απόγευμα στην ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ρωξάνης Αργυροπούλου, συστηματικής ερευνήτριας του έργου του Βενιαμίν Λεσβίου, με τίτλο: "Ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΛΕΣΒΙΟΣ - Οραματιστής και θεμελιωτής της ελευθερίας των Ελλήνων".
Ο Βενιαμίν ο Λέσβιος (1759-1824) ήταν εξέχων εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, μοναχός και λόγιος, μυημένος στη Φιλική Εταιρεία και με σημαντικό ρόλο κατά την Ελληνική Επανάσταση. 
Η συγγραφέας του βιβλίου Ρωξάνη Αργυροπούλου είναι ομότιμη διευθύντρια ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, της σειράς «Μικρή Βιβλιοθήκη Διδασκάλων του Γένους» και μας έχει δώσει, επίσης, ένα σπουδαίο πόνημα για τον Λέσβιο, με τίτλο: "Ο Βενιαμίν Λέσβιος και η Ευρωπαϊκή σκέψη του 18ου αιώνα". 
Κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου θα μιλήσουν: 
- Ο τ. πρόεδρος της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ, Ξενοφών Μαυραγάνης, με θέμα «Η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος, θεματοφύλακας των προταγμάτων του Λέσβιου σοφού». 
- Αθανάσιος Κουρταλίδης, πρόεδρος του Επιστημονικού και εκδοτικού συνδέσμου. 
- Έλενα Χατζόγλου, δ.φ. εκπαιδευτικός. 
Την όλη εκδήλωση θα συντονίσει ο διευθυντής της εφημερίδας ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ, Κωνσταντίνος Μπλάθρας. 
Σημειώνεται ότι η πρώτη έκδοση βιβλίου σχετική με τους Διδασκάλους του Γένους, που πραγματοποιείται από τον Επιστημονικό Εκδοτικό Σύνδεσμο "Μικρή Βιβλιοθήκη Διδασκάλων του Γένους", είναι αυτή που αναφέρεται στον Βενιαμίν Λέσβιο.


2 σχόλια:

Elias Yiannopoulos είπε...

Χαίρετε.Μπραβο στους συγγραφείς του βιβλίου και σε σας για την παρουσίαση!Σε εποχές που η πίστη και η χριστιανοσύνη δέχονται τόσο λυσσαλέα επίθεση απ' τους "φιλελεύθερους" οπαδούς της επιστημοσύνης,επιβάλλεται οι χριστιανοί να θυμίζουμε ποιοι έφεραν τα φώτα του Διαφωτισμού στη χώρα μας.Ο Βενιαμίν Λέσβιος μαζί με άλλους πρωτοπόρους όπως ο Θεόκλητος Φαρμακίδης, ο Βούλγαρης, ο Γαζής,ο Θεόφιλος Καίρης,όλοι τους κληρικοί, και μάλιστα ψηλά στην ιεραρχία, δίδασκαν επιστήμες,μαθηματικά και φιλοσοφία όταν οι πνευματικοί "παππούδες" του Δοξιάδη και του Αλιβιζάτου δεν υπήρχαν ούτε καν...στη φαντασία του Θεού!Παντοτινά ευγνώμονες στους Πατέρες μας Διαφωτιστές του Γένους.Άξιοι συνεχιστές των Τριών Ιεραρχών!

Kyriakos Papadopoulos είπε...

Αξιότιμε κ. Γιαννόπουλε, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Το Σώμα του Χριστού δεν έχει ανάγκη από κινήματα τύπου Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Ή πιστεύουμε ή δεν πιστεύουμε στην παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην επίγεια ζωή μας. Είναι παγίδα αυτό το δίλημμα, περί κοσμικής μόρφωσης όπως την εννόησε και την διαμόρφωσε η Δύση, σε όλη την πορεία της, από τον d' Aquino, μέχρι τον Καντ. Δεν έχουμε ανάγκη να αποδείξουμε σε κανέναν, ως Ρωμαίοι γέννημα θρέμα, για το αν έχουμε εντρυφήσει στον Διαφωτισμό και στον Ουμανισμό. Αν θεωρούμε τις εικόνες της Μονής της Χώρας, στην Πόλη, δικές μας, ο Ουμανισμός μας είναι πιο γνήσιος από αυτόν των δυτικών! Υ.Γ. Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης έχει μιλήσει για τον Φαρμακίδη, σε μια από της πρώτες του συνεντεύξεις στην αρχή της Πατριαρχείας του, στον Πάνο Παναγιωτόπουλο, και τον ανέφερε ως εχθρό του Γένους. Όταν μιλάμε για την σύγχρονη εθνική μας ταυτότητα (μια τόσο μα τόσο ξένη ταυτότητα με το Γένος των Ρωμαίων!) τότε ναι, τον χρειαζόμαστε τον Φαρμακίδη, και μόνον τότε...

Related Posts with Thumbnails