Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Η ANNA GHAZARYAN "ΕΠΙ ΤΑ ΟΡΗ ΤΑ ΑΡΑΡΑΤ"


Στην συναυλία "Επί τα όρη τα Αραράτ", που διοργανώνουμε με το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, 8 μ.μ. στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αρμενική μουσική παράδοση θα μας μυήσει η Anna Ghazaryan. 
Η Άννα Γαζαριάν γεννήθηκε το 1992 στο Ερεβάν της Αρμενίας. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στο μουσικό σχολείο Τσαϊκόφσκι της αρμενικής πρωτεύουσας με κατεύθυνση το τραγούδι και στη συνέχεια σπούδασε στο Κρατικό Conservatoire της πατρίδας της κλασικό τραγούδι, από όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (Master). Δίδαξε τραγούδι στη Σχολή Τεχνών του Ερεβάν, ενώ τραγουδούσε στις χορωδίες «Αραχέτ», «Κχαζέρ», «Αραράτ» και «Αγία Τρίτη» στην πρωτεύουσα της πατρίδας της, όπως και στην ορχήστρα «Κομιτάς». Τώρα δραστηριοποιείται στην Γερμανία.
Η Άννα Γαραζιάν θα ερμηνεύσει και αρκετά κομμάτια του περίφημου Αρμένιου συνθέτη Κομιτάς (1869-1935), στον οποίο αφιερώνεται η συναυλία, με αφορμή τα 150 χρόνια από την γέννησή του.
Ο αρχιμανδρίτης Κομιτάς ήταν συνθέτης, τραγουδιστής, μουσικοπαιδαγωγός, εθνομουσικολόγος και θεωρείται ως ο θεμελιωτής της νεότερης κλασικής αρμενικής μουσικής. Στην συναυλία θα ακουστούν αρκετά από τα τραγούδια τα οποία ο ίδιος ο Κομιτάς, περιοδεύοντας στην πατρίδα του, συνέλεγε και κατέγραφε σε ιδιαίτερη μουσική γραφή. Είναι αυτός που μέσω της καταγραφής έσωσε την τελευταία στιγμή τη μουσική της Δυτικής Αρμενίας, πριν τον όλεθρο της γενοκτονίας. 
Η Άννα Γαραζιάν θα ερμηνεύσει το ακόλουθο πρόγραμμα, σε μιαν αντίστιξη - θα λέγαμε - με το ελληνικό πρόγραμμα που θα ερμηνεύσει η Δάφνη Πανουργιά.


Το a capella θρησκευτικό μέρος
- Μεσρόπ Μαστότς (361-440), Bazum en qo gtutyunqd (Το έλεός σου είναι μεγάλο) 
- Γρηγόριος του Νάρεκ (951-1003), Havun Havun (Αναστάσιμος ύμνος) 
- Νερσής Σνορχαλί (1102-1173), Bac mez Ter (Κύριε, άνοιξέ μας) 
- Μκιτάρ του Αϊριβάνκ (1224-1290), Sirt im sasani (Τρέμει η καρδιά μου) 
- Μακάρ Εκμαλιάν (1856-1905), Surb Surb (Άγιος, Άγιος)

Το πρόγραμμα από τη λόγια μουσική παράδοση, για φωνή και πιάνο
- Σαγιάτ Νόβα (1712-1795), Yis k’u ghimet’n ch’im gidi (Δεν γνωρίζω την τιμή σου) 
- Κομιτάς, (1869-1935), Chinar es (Είσαι σαν μια λεύκα) 
- Κομιτάς, Kakavik (Μικρή πέρδικα) 
- Κομιτάς, Shaxkr Shuxkr (Ερωτικό τραγούδι) 
- Κομιτάς, Tcirani tcar (Η βερικοκιά) 
- Κομιτάς, Krunk (Ο γερανός) 
- Κομιτάς, Oror (Νανούρισμα) 
- Τιγκράν Μανσουριάν (γενν. 1939), Poqrik Madrigal (Μικρό μαδριγάλι)

Στο πιάνο ο Μάριος Καζάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails