Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Η ΜΕΛΙΝΑ: ΤΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Η Μελίνα έχει γενέθλια σήμερα.
"Δεκαοκτώ του Οκτώβρη γεννήθηκα, σ' αυτή την πολιτεία των θρύλων...", τραγούδησε η ίδια η Μελίνα στην ταινία "Γενέθλια" του Πιέρ Ζουρντάν, σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.


Και σκέφτομαι, αίφνης, τα όσα έχει πει ο Μάνος Χατζιδάκις για την Μελίνα: 
"Με τη Μελίνα Μερκούρη η σχέση μας υπήρξε ημιερωτική... Υπήρξε και παραμένει το πιο όμορφο κορίτσι μου.
Ήμουν ερωτευμένος με την Μελίνα. Από τότε που την πρωτοείδα στον δρόμο. Ήξερα ότι είναι η Μερκούρη. Η Αθήνα ήταν πολύ μικρή. Περπατούσες και ήξερες κι εκείνους που δεν γνώριζες. Ήταν πανέμορφο κορίτσι. Κι όταν ήρθε η ώρα να συνθέσω μουσική για Το Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα, όπου έπαιζε την Λαβίνια, βρήκα την ευκαιρία να βρεθώ κοντά της. Είχε αντιληφθεί τον έρωτά μου και με αντιμετώπιζε όπως αντιμετωπίζει μια μεγάλη ένα ερωτευμένο παιδαρέλι. Εν τέλει, όμως γίναμε φίλοι.
Η Μελίνα ήταν το ερωτικό πρόσωπο της Ελλάδας. Υπερθεμάτιζε των ιδιοτήτων της ως ηθοποιού, πολιτικού και αντιστασιακής και δεν αντιλαμβανόταν ότι όλα αυτά συνέθεταν μεν το πρόσωπό της, αλλά βάθρο του ήταν ο ερωτισμός της."



Η Μελίνα Μερκούρη ανήκει από τη νεότητά μου στην προσωπική μου μυθολογία, όπως και η εποχή της και οι άνθρωποι της. Ήταν Ρωμιά και διεθνής ταυτόχρονα. Σταρ και αντισυμβατική μαζί. Εκρηκτική και απέραντα τρυφερή συνάμα. Ερωτική και μαχητική μέχρις εσχάτων. Ο ορισμός του πάθους: για τη ζωή και την Ελλάδα, για τον έρωτα και την επανάσταση. 
Η Μελίνα υπάρχει μέσα μας μετά από 25 χρόνια απ΄την αναχώρησή της. Αλλά Μελίνα δεν φαίνεται να μπορεί να υπάρξει πια... Ήταν μοναδική και ανεπανάληπτη. Όπως και η εποχή που την γέννησε...
Μπαίνουμε, όμως, στο έτος της! Το 2020 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννησή της (1920) και το Υπουργείο Πολιτισμού κηρύσσει τη χρονιά που έρχεται σε "Έτος Μελίνας Μερκούρη". Κάτι είναι κι αυτό...
Σε μια εποχή που η Ελλάδα δεν έχει "ερωτικό πρόσωπο" που έλεγε κι ο Χατζιδάκις, ας ανακαλύψουμε και πάλι την θυελλώδη Μελίνα και την ερωτική σχέση της μ' αυτή τη χώρα. 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails