Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

INCOGNITO ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Φαίνεται πως οι σχέσεις Ρωσίας και Μητροπόλεως Πατρών είναι πια τόσο στενές – και τόσο αδιαφανείς , δυστυχώς – ώστε κάθε μήνα υπάρχει και μία «ιεραποδημία» στην Ρωσία. 
Ο «σκοπός» των σχέσεων από πλευράς Πάτρας υποτίθεται ότι είναι η ενίσχυση του «θρησκευτικού τουρισμού», με αφορμή τον Απόστολο Ανδρέα που ευλαβούνται οι ομόδοξοι Ρώσοι. 
Αν παρατηρήσει κανείς, όμως, προσεκτικότερα το πλέγμα των σχέσεων αυτών θα δει ότι μάλλον το όφελος είναι πιο μεγάλο για τη Ρωσία παρά για την Πάτρα. Έτσι κι αλλιώς η Ρωσία επιδιώκει την διείσδυση στην Ελλάδα, όπως περίτρανα έχει αποδειχθεί από τα τελευταία γεγονότα της κρίσης των Ελληνορωσικών σχέσεων. 
Η μεγάλη περιοδεία του Σταυρού του Πρωτοκλήτου στη Ρωσία το 2013 - εντασσόμενη στην πολιτική επιρροής της Ρωσικής Εκκλησίας -, οι προσκυνηματικές εκδρομές στη Ρωσία, που διοργάνωσε κατά καιρούς η Μητρόπολη Πατρών, η έλευση στην Πάτρα λειψάνων του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ, η δωρεά μέρους των ιερών λειψάνων του Αγίου Ανδρέα, από την Μητρόπολη Πατρών, στο ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας κ.α., αποδεικνύουν πως το όφελος των σχέσεων με την Πάτρα δεν είναι ευκαταφρόνητο για την «Αγία» Ρωσία. 
Το πράγμα, όμως, προσλαμβάνει άλλες διαστάσεις από δράσεις της Μητροπόλεως Πατρών τον τελευταίο καιρό που έχει ξεσπάσει ο διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας, με αιχμή του δόρατος και την εκκλησιαστική διείσδυση. 
Κάποιοι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος που εμπλέκονται στην ρωσική διείσδυση, όπως ο Βεροίας και ο Αλεξανδρουπόλεως, εξέδωσαν ανακοίνωση για να δικαιολογήσουν ό,τι μπορούσαν. 
Ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος επέλεξε για άλλη μια φορά – όπως κάνει συνήθως στα κρίσιμα θέματα – την σιωπή, ελπίζοντας πως η υπόθεση θα ξεχαστεί αν παραθεωρηθεί. 
Έτσι, πήγε τον Ιούλιο στη Ρωσία και συμμετείχε στους εορτασμούς της Μονής Βαλαάμ, παρουσία του προέδρου Πούτιν, αλλά δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση για το σημαντικό αυτό γεγονός. Η παρουσία του μαθεύτηκε από τα Ρωσικά ΜΜΕ. 
Τώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη εκδρομή της Μητροπόλεως Πατρών στη Ρωσία, υπό τον πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αρτέμιο Αργυρόπουλο και με τη συμμετοχή του «δεύτερου τη τάξει» της Μητροπόλεως, Αρχιμ. Αμβρόσιου Γκουρβέλου, προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού Πατρών. Αυτή η εκδρομή δεν ανακοινώθηκε, όπως μία αντίστοιχη προ τριετίας (2015), την ίδια περίοδο. Γιατί άραγε τέτοια μυστικότητα; 
Αντιθέτως, στο site της Μητροπόλεως Πατρών …φιγουράρει η εκδρομή που προγραμματίζει η Μητρόπολη στην Κωνσταντινούπολη, τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται, προφανώς, για μια «εξισορροπιστική» κίνηση του μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου, με δεδομένη την ένταση και στις σχέσεις Μόσχας και Κωνσταντινουπόλεως αυτόν τον καιρό, λόγω του Ουκρανικού ζητήματος.
Η μυστικότητα που τηρεί τον τελευταίο καιρό η Μητρόπολη Πατρών για τις σχέσεις της με τη Ρωσία, αποτελεί μια «κουτοπόνηρη» επιλογή. Γιατί το θέμα έχει ξεφύγει από την εκκλησιαστική του διάσταση και υπάγεται, πλέον, στην διπλωματική και πολιτική τοιαύτη. 
Οι κινήσεις καταγράφονται, αξιολογούνται αναλόγως και θα έχουν το ανάλογο αντίτιμο. 
Το σίγουρο είναι πως αν ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος έχει στην άκρη του μυαλού του τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, όπως γράφτηκε, καλό θα ήταν να το ξεχάσει. Κάηκε… 

Για την φωτογραφία που δημοσιεύουμε εδώ: 
Κατόπιν αιτήματος και παραγγελίας του Ιδρύματος « Άγιος Απόστολος Ανδρέας» της Μόσχας και ύστερα από ευλογία του μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου, οι μοναχές της Μονής Αγίου Νικολάου Μπάλα Πατρών, αγιογράφησαν την Εικόνα του Αποστόλου Ανδρέου, πιστό αντίγραφο της Εικόνος του Πρωτοκλήτου που φυλάσσεται στο Νέο Ιερό Ναό, στην Πάτρα. Την εικόνα παρέλαβε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος « Άγιος Απόστολος Ανδρέας» της Μόσχας και μέλη του Ιδρύματος, καθώς και οι υπεύθυνοι του γραφείου του Ιδρύματος στην Ελλάδα, το απόγευμα της 30ής Νοεμβρίου 2016, ημέρα της μνήμης του Αγίου Ανδρέου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κανείς στην Πάτρα δεν έχει συνδέσει έτσι τα διάφορα γεγονότα... Ούτε οι λαλιστατες τοπικές εφημερίδες

Related Posts with Thumbnails