Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

"ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΛΑΡΟ" ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΟΓΑΡΑ ΣΤΗ ΣΥΡΟ


Ο Κώστας Λογαράς στις 4 Αυγούστου 2018 συμμετείχε στην τιμητική εκδήλωση για τον Μάνο Ελευθερίου, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου, στην Ερμούπολη.
Την επομένη, Κυριακή 5 Αυγούστου, στον ίδιο χώρο, παρουσιάστηκε το τελευταίο του μυθιστόρημα «Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο» κυκλοφόρησε το 2017 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Στον χαιρετισμό της, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Βιβλιοθηκών, Μαρίζα Αγγελοπούλου καλωσόρισε τον συγγραφέα και σημείωσε, πως η παρουσίαση του νέου του μυθιστορήματος στη Σύρο, αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την ίδια, καθώς ο κ. Λογαράς υπήρξε καθηγητής της στο Πρότυπο Κλασικό Λύκειο Πατρών. Η ίδια έκανε λόγο για έναν εμπνευσμένο δάσκαλο, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σημερινή συγκρότησή της.
Το βιβλίο «Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο» παρουσίασε ο φιλόλογος Γιώργος Κοκορέλης, δίνοντας έμφαση στην αγάπη με την οποία ο συγγραφέας περιβάλλει, πρώτα από όλα, την πόλη του, την Πάτρα, η οποία αποτελεί τον καμβά της ιστορίας, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά από τους ήρωές του, ακόμα κι όταν αυτοί εκπίπτουν ή κάνουν ακραίες επιλογές, προκειμένου να επιβιώσουν.
«Γιατί μια πόλη είναι πάντα ζωντανή. Όσες αλλαγές κι αν έχουν επέλθει, όσες συμφορές κι αν τη βρουν, πάντα κάποιοι θα νοσταλγούν, θα αναζητούν αναλογίες, ταυτίσεις, θα βρίσκουν πάντα κάτι να πιαστούν για να συνεχίσουν να την αγαπούν. Εκτός ίσως από ανθρώπους σαν τον Μαρίνο Τριάντη τον ήρωα της ιστορίας, που παρόλες τις αντιφάσεις που συγκροτούν την προσωπικότητά του, αρνείται να κατανοήσει και να αποδεχτεί την αντιφατικότητα της πόλης», τόνισε ο Γ. Κοκορέλης, ο οποίος παρατήρησε, επίσης, για το βιβλίο του Κ. Λογαρά:
"Δεν είναι, όμως, το βιβλίο του Λογαρά ένα μυθιστόρημα για την υφιστάμενη κρίση. Ο συγγραφέας συνδέει εύστοχα όψεις της πραγματικότητας με τη μυθοπλασία. Με χειρουργική ακρίβεια τέμνει τη ζωή στα ακρότατα όριά της για να την ανασυνθέσει στις παρυφές του φανταστικού με επίκεντρο τις ανταριασμένες ψυχές των ηρώων του. Ανασύρει συχνά το εξατομικευμένο, αλλά και το αδύναμο, πάσχον και ατελέσφορο ον στην επιφάνεια για να διερευνήσει τα όριά του, να μειώσει ή και να εκμηδενίσει την απόσταση που όλοι νομίζουμε πως απέχουμε από την ζωή στο περιθώριο και στη σκιά. Με φορέα την ανυπέρβλητη δύναμη της γλώσσας, που τόσο γνήσια ο φιλόλογος συγγραφέας υπηρετεί, οι ήρωές του υπερβαίνουν την πραγματικότητα του μύθου. Ψηλαφώντας τα πάθη, τις ιδιαιτερότητες και τις ελλείψεις των ηρώων, τα διλήμματα και τις ρήξεις τους, τους φόβους και τις αδυναμίες τους, προσεγγίζουμε συνεχώς τα βάθη της ανθρώπινης υπόστασης, τις βεβιασμένα ασταθείς σταθερές στις οποίες βασίζεται ο ανθρώπινος πολιτισμός".


Η Κατερίνα Αγγελοπούλου μίλησε ως αναγνώστης και με κατάλληλες ερωτήσεις προκάλεσε μια εξαιρετική συζήτηση με θέματα που προκύπτουν από το μυθιστόρημα.
Τέλος, τρία ταλαντούχα κορίτσια, η ποιήτρια Παυλίνα Μάρβιν, η Νάντη Χατζηγεωργίου και η Μαριάννα Δεβετζή, πρωτοτύπησαν και έκαναν μια περφόμανς, σε κείμενο γραμμένο από την Παυλίνα Μάρβιν και εμπνευσμένο από τους ήρωες των Πουλιών, στο τραγούδι a capella η Νάντη, και αφήγηση για το "φόβο" η Μαριάννα. Εντυπωσίασαν, ξάφνιασαν, ακόμα και τοn συγγραφέα, o οποίος χάρηκε πολύ γιατί νέα παιδιά εμπνεύστηκαν από τους ήρωές του και τους συμπάθησαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails