Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: ΒΕΒΑΙΟΣ Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ


π.α.ανδριόπουλος 
Μια ανατρεπτική, μαχητική και πέρα ως πέρα αληθινή συνέντευξη του Μάνου Χατζιδάκι, ανασύρουμε σήμερα από το αρχείο μας και την αναδημοσιεύουμε από το περιοδικό «Οικονομικός Ταχυδρόμος» (9-2-1989), που δεν υπάρχει πια. 
Πρόκειται για μια ραδιοφωνική συνέντευξη του συνθέτη στους Γιάννη Μαρίνο και Παντελή Καψή, που μεταδόθηκε από την εκπομπή «Στην κόψη του ξυραφιού», του ραδιοσταθμού TOP FM 92,4, που επίσης δεν υφίσταται. Ο Γιάννης Μαρίνος, εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «Οικονομικός Ταχυδρόμος», θεώρησε πως η συνέντευξη θα έπρεπε να δημοσιευθεί εντύπως , όπερ και εγένετο. 
«Η σημερινή κρίση στην Ελλάδα είναι η μοιραία κατάληξη ενός κόσμου, που προετοιμάστηκε για την εξαφάνισή του. Και εκεί νομίζω ότι έχει μεγάλο μερίδιο όλος ο μεταπολεμικός κόσμος και ειδικά ο πολιτικός. Δεν προετοίμασε το σπάνιο είδος και το πολύ ακριβό, τον ελεύθερο πολίτη», έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις πριν 30 χρόνια! 
Και αλλού ο Χατζιδάκις μας λέει για τη δημόσια παρέμβαση του πολίτη: «Νομίζω ότι κάθε άνθρωπος σήμερα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει και πάντα την έχει. Βέβαια μ’ ένα τίμημα. Πρέπει να είναι έτοιμος να πληρώσει. Κι εκεί είναι που γίνεται η μεγάλη μάχη, μάχη με τον εαυτό μας. Πόσο είμαστε αποφασισμένοι να πληρώσουμε». 
Ο Γιάννης Μαρίνος χαρακτηρίζει την συνέντευξη του Χατζιδάκι «απαισιόδοξη». Όμως, είναι απλώς ρεαλιστική. Ο Χατζιδάκις δεν αεροβατεί. Ξέρει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα. Μέσα σ’ αυτήν αγωνίζεται, δρα, διαμαρτύρεται, δημιουργεί. Δεν αποδέχεται την κρίση παθητικά. Με τη στάση του την ακυρώνει, αλλά αυτή λειτουργεί – δυστυχώς – και ερήμην του. 
Και η συνέντευξη αυτή αποδεικνύει πόσο αστραπηβόλο και ελεύθερο πνεύμα είναι ο Χατζιδάκις. «Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος…», όπως θα ‘λεγε κι ο Καβάφης. Γι’ αυτό και δεν γελάστηκε…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails