Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

ΕΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΡΝΕΛΛΟΥ


Ακολουθεί ένα διορατικό κείμενο για το σημερινό παγκόσμιο γίγνεσθαι του δικηγόρου Γαβριήλ Αρνέλλου (1904-1985), το οποίο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1978 στην εφημερίδα "Πελοπόννησος" και από τότε αναδημοσιεύθηκε σε διαφορά έντυπα. 
Το άρθρο αυτό γράφτηκε σε μια περίοδο, όπου επικρατούσαν στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, ο διπολισμός ΗΠΑ και Σοβιετικής Ενώσεως, το οικονομικό άνοιγμα των ΗΠΑ στην Κίνα, προς ίδιον οικονομικό όφελος και πολιτικό αντιπερισπασμό στην Σοβιετική Ένωση και βέβαια μια προσπάθεια πολικής σύστασης της λεγομένης ΕΟΚ. 
Η χώρα μας τότε προσπαθούσε να ανασυσταθεί, μετά την περιπέτεια της Χούντας, που είχε ως  συνέπεια την Κυπριακή καταστροφή. 
Ο Γαβριήλ Αρνέλλος υπήρξε μέλος του πνευματικού κινήματος χριστιανοκοινωνιστών, "Αλήθεια", που ιδρύθηκε από τον πατέρα του, μαθηματικό Ιωάννη Αρνέλλο. 
Η πορεία τους άρχισε το 1896 στην Πάτρα. Το μότο τους ήταν: τσάροι, αυτοκράτορες, βασιλείς, αυτοκρατορίες, προύχοντες, λαϊκοί και κληρικοί θα καταρρεύσουν, γιατί αποτελούν εμπόδιο προς την ένωση της ανθρωπότητας στο όνομα του Χριστού. Και βέβαια περιφρονήθηκαν από τους πάντες. Ο Γαβριήλ Αρνέλλος αρθρογραφούσε σε διάφορες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων, προδιδακτατορικά στον εβδομαδιαία εφημερίδα "Ελεύθερος" του Πουρνάρα, και δημοσίευσε διάφορα πονήματα. 
Το 1968 υπήρξε ο μοναδικός έλληνας που τόλμησε και έκανε ένσταση κατά του κύρους του δημοψηφίσματος των συνταγματαρχών, για την αποδοχή του νέου Συντάγματος, οι οποίοι επικαλούνταν ότι θα δημιουργήσουν την Ελλάδα Ελλήνων Χριστιανών, με την ανοχή των τότε ποιμεναρχών. Η εφημερίδα "Καθημερινή" σε μια επιφυλλίδα της, είχε αναφέρει το γεγονός αυτό. 
Για την ιστορία, επειδή οι χουντικοί δεν μπόρεσαν να του προσάψουν κάτι το μεμπτό, προκειμένου να υποβαθμίσουν την πρωτοβουλία του, τον ρώτησαν, πώς ενός δικηγόρος με τόσες νομικές ικανότητες δεν προέκυπτε να έχει περιουσιακά στοιχεία. Τους απάντησε ότι εάν του πουν με ποιο ποσόν θα μπορούσε να εξαγοράσει τον θάνατο, μόνον τότε θα ήταν διατεθειμένος να εξασκήσει το δικηγορικό επάγγελμα προς απόκτηση πλούτου, υπενθυμίζοντας τους, ότι τα φαύλα δεν θεραπεύονται δια των φαύλων. 
Ήταν ένας πιστός, διορατικός λαϊκός, με ανοιχτούς ορίζοντες και μακρυά από τυμπανοκρουσίες, ταγμένος στην αξία του οικουμενικού διαλόγου, γιατί το θεωρούσε όφελος για την επιβίωση της ανθρωπότητας ,από την αλαζονεία των ανθρώπων 
Το άρθρο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και κριτική γραφή του παγκόσμιου γίγνεσθαι. 
Νίκος Τζωίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails