Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΑΘΩΣ - ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ" ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (ΦΩΤΟ)


φωτογραφίες; Ιδιωτική Οδός
Με την ευκαιρία του αφιερωματικού έτους (2016) Ελλάδας-Ρωσίας, αλλά και της χιλιόχρονης παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος (1016-2016), η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας διοργανώνει έκθεση με θέμα «Άθως. Το Άγιον Όρος», στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο Μέγαρο της Βουλής. 
Σήμερα το απόγευμα - Πέμπτη 26 Μαΐου – τελέστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νικόλαο Βούτση. 
Πριν από τα εγκαίνια, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, απηύθυναν χαιρετισμούς: 
ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και Βουλευτής της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ποπόβ, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος και ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, Επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος. 
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Αρχιεπισκόπου Σινά Δαμιανού, εκπροσώπων άλλων θρησκευτικών δογμάτων, καθώς και εκπροσώπων των πολιτειακών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της χώρας. Παρόντες και οι επιμελητές της έκθεσης, ο Γέρων Ιουστίνος Σιμωνοπετρίτης και ο μοναχός Νήφων. 


Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικό υλικό, προερχόμενο από τις συλλογές της Αγιορειτικής Φωτοθήκης, της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, με σπανιότατες φωτογραφικές αποτυπώσεις προσώπων και ιστορικών γεγονότων, σχετικών με το Άγιον Όρος, εικόνες από την καθημερινή ζωή, φωτογραφίες Αγίων ασκητών, Πατριαρχών, ηγουμένων και υψηλών επισκεπτών, καθώς και μοναδικά χαρακτικά του Αγίου Όρους. 
Η έκθεση αποτελείται, δηλαδή, από δύο ενότητες. Η πρώτη περιέχει τις φωτογραφίες με πρόσωπα και γεγονότα του Αγίου Όρους από την περίοδο 1867-1963. Η δεύτερη περιέχει Χάρτινες Εικόνες – αγιορείτικες χαλκογραφίες τόπων, μνημείων και αγίων εικόνων (18ος-19ος αι.). 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση «Άθως. Το Άγιον Όρος», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Ρωσική Κρατική Δούμα πριν από δύο μήνες, ενώ, μετά την παρουσίασή της στη Βουλή των Ελλήνων, θα ακολουθήσει μια μεγάλη διαδρομή, με επόμενους σταθμούς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μουσειακό χώρο του Βελιγραδίου και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιταλίας.

Την εκδήλωση κάλυψε το διαδικτυακό κανάλι  intv.gr - Δείτε την εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails