Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

Η ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Οι Πατρινοί Μητροπολίτες Ατλάντας Αλέξιος (δεξιά) και Σηλυβρίας Μάξιμος (αριστερά)
οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας 

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Από 18 - 27 Ιουνίου 2016 θα συγκληθεί στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό, ιστορικό γεγονός το οποίο αποτελεί, ουσιαστικά, την πρώτη Πανορθόδοξη Σύνοδο της Ορθοδοξίας μετά από τις μεγάλες Οικουμενικές Συνόδους της πρώτης χιλιετίας, της ενωμένης Εκκλησίας. 
Η ιδέα για την σύγκληση της Συνόδου, με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανάγεται στις αρχές του 20ού αιώνα και η προετοιμασία της εντατικοποιήθηκε τα τελευταία 60 χρόνια. 
Το ενδιαφέρον και τιμητικό για την Πάτρα είναι ότι στην αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία θα λάβει μέρος στην Σύνοδο, περιλαμβάνονται και δύο Πατρινοί αρχιερείς. Ο Μητροπολίτης Ατλάντας (Η.Π.Α.) Αλέξιος και ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, οι οποίοι είναι και μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αυτή την περίοδο. 
Τονίζουμε το γεγονός της συμμετοχής των δύο Πατρινών Αρχιερέων στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, διότι – δυστυχώς – η Μητρόπολη Πατρών πρωταγωνιστεί, δια συγκεκριμένων κληρικών της, στον πόλεμο εναντίον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, καιρό τώρα. 
Οι κληρικοί της Μητροπόλεως Πατρών, Κύριλλος Κωστόπουλος και Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, με αλλεπάλληλα άρθρα τους στο διαδίκτυο, αλλά και με σχετικές εκδόσεις, προσπαθούν να πείσουν τον λαό για τους «κινδύνους» που εγκυμονεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, σε σχέση με θέματα «πίστεως». 
Για παράδειγμα ο Αρχιμ. Κύριλλος Κωστόπουλος γράφει με κάποια δόση …απειλής ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι περί αυτόν φέρουν μεγίστη ευθύνη έναντι τού Θεού και των μελών της Εκκλησίας, εάν καταστή μία Οικουμενική -και όχι Πανορθόδοξος- Σύνοδος ληστρική και προκαλέση σχίσμα στην Ορθόδοξο Εκκλησία». Κι ακόμα τσιράκια του κληρικού Κύριλλου Κωστόπουλου δεν διστάζουν να στέλνουν …τρομοκρατικά σημειώματα του τύπου: «Μετά θάνατον δεν υπάρχει μετάνοια» (γνωρίζει πολύ καλά ο κληρικός Κύριλλος Κωστόπουλος τι εννοώ). 
Ο κληρικός Αναστάσιος Γκοτσόπουλος πάει ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για …ακύρωση της Συνόδου: «Η παρουσία στην Πανορθόδοξο Σύνοδο ως "παρατηρητών" εκπροσώπων αιρετικών Κοινοτήτων και Ομολογιών που έχουν καταδικαστεί από την πατερική συνείδηση και τις Οικουμενικές Συνόδους νομιμοποιεί την πλάνη και την αίρεση και συνεπώς ακυρώνει την ίδια τη Σύνοδο» ή …φοβάται ότι η Σύνοδος «αντί να συντελέσει στην ενότητα της Εκκλησίας μας θα την κλονίσει δίνοντας σοβαρότατα επιχειρήματα για τη δημιουργία ή την εδραίωση σχισμάτων!». 
Ας σημειωθεί ότι ο κληρικός Αναστάσιος Γκοτσόπουλος πήγε – οιονεί ως «κατάσκοπος» - στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, όπου θα συνέλθει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος και μετά εξαπέλυσε ένα «πύρινο» κείμενο δια του οποίου καταγγέλλει την ύπαρξη εκεί ενός έργου τέχνης, το οποίο είναι γι’ αυτόν «αποκρυφιστικό και οικουμενιστικό βιτρώ». 
Για μας η Πάτρα είναι αυτή των δύο Αρχιερέων που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της ιστορικής Συνόδου, η οποία φέρνει το μήνυμα της αγάπης και της καταλλαγής στον σύγχρονο κόσμο.  Η άλλη, των «καθαρών» κληρικών της Μητροπόλεως Πατρών, είναι η ίδια η κόλαση.

THEBEST

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Η παρουσία στην Πανορθόδοξο Σύνοδο ως "παρατηρητών" εκπροσώπων αιρετικών Κοινοτήτων και Ομολογιών που έχουν καταδικαστεί από την πατερική συνείδηση και τις Οικουμενικές Συνόδους......."
Οι περί ών ο λόγος παρατηρητές ΔΕΝ έχουν καταδικαστεί από καμιά Οικουμενική Σύνοδο. Η συνείδηση των πατέρων να γίνεται σεβαστή πάντα και όχι κατά πως μας συμφέρει. Παραδείγματος χάριν οι εγκωμιαστικοί λόγοι του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού προς τον Πάπα Ρώμης κατά την έναρξη της Συνόδου Φερράρας-Φλωρεντίας, άσχετα αν τελικά δεν υπεγραψε τον όρο της Συνόδου. Όμως δεν αρνήθηκε να διαλεχθεί και να συμμετάσχει.
ΟΡΚ

Ανώνυμος είπε...

Μπα; Στέλνει και σημειώματα; Να χαιρόμαστε το ήθος τους.

Ανώνυμος είπε...

Επίσκοπος υπάρχει στην Πάτρα ή είστε ακέφαλοι; Αν έχετε και δεν τρέχει τίποτα προφανώς συμμερίζεται τους κληρικούς του.

Ανώνυμος είπε...

"δεν διστάζουν να στέλνουν …τρομοκρατικά σημειώματα του τύπου: «Μετά θάνατον δεν υπάρχει μετάνοια»"
ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΖΗΛΟΦΘΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΠΛΕΞ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ!

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι θα έπρεπε να τεθεί δημοσκοπικως το ερωτημα εαν οι ορθόδοξοι στην Ελλαδα θεωρουν αίρεση η όχι την εκκλησία της παλαιάς Ρωμης.

Related Posts with Thumbnails