Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ: «Αναμετριέμαι με τον Στρίνμπεργκ μέσα από την αντίληψή μου για το σήμερα..."


Ποιος πηγαίνει σήμερα προς την Δαμασκό; Μάλλον κανείς… 
Ο πόλεμος μαίνεται στα περίχωρά της και η όλη ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική. 
Φαίνεται πως μόνο η Ρούλα Πατεράκη πορεύεται προς Δαμασκόν. 
Δι’ άλλης οδού, όμως. Δια της θεατρικής. 
Ανεβάζει αυτόν τον καιρό το κορυφαίο έργο του Στρίνμπεργκ, την επική τριλογία, «Post Inferno, Προς Δαμασκόν», με τις εναγώνιες θεολογικές, υπαρξιακές, συζυγικές και ερωτικές αναζητήσεις. 
Ο τίτλος "Προς Δαμασκόν" αναφέρεται στη μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου από απηνή διώκτη των χριστιανών (ως Σαούλ) σε Απόστολο των Εθνών, ύστερα από θαύμα που συνέβη ενώ βρισκόταν καθ' οδόν προς τη Δαμασκό.
Ο δρόμος προς τη Δαμασκό - εννοώ και την πόλη και το έργο του Στρίνμπεργκ - παραμένει και σήμερα ένα μονοπάτι γεμάτο αντιθέσεις, κι ακόμα ο "δρόμος" του Στρίντμπεργκ "προς τη Δαμασκό", κάποιες φορές υλιστικός και κάποιες μεταφυσικός, δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ...
Γιατί ανεβάζει το έργο αυτό σήμερα η Πατεράκη; Η ίδια μας το έχει πει παλιότερα: «Μόνο ο Στρίντμπεργκ και οι τραγικοί αγγίζουν το βάθος του ασυνειδήτου». Και τώρα ομολογεί: «Αναμετριέμαι με τον Στρίνμπεργκ μέσα από την αντίληψή μου για το σήμερα, όσο μου το επιτρέπουν οι καιροί, η επάρκειά μου κι ο έρωτάς μου για τον ίδιο». 
Η Ρούλα Πατεράκη είναι γνησίως αντισυμβατική, είναι μία φιλόσοφος της σκηνής και γι’ αυτό μας ενδιαφέρει. Και να θυμίσουμε, επίσης, ότι πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο ως παιδί-θαύμα σε ηλικία 10 ετών, παίζοντας τον μικρό Ισαάκ στη Θυσία του Αβραάμ, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη στα 13 της συμμετείχε σε παραστάσεις έργων του Στρίντμπεργκ. 
Σήμερα Κυριακή 15 Μαΐου 2016, το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 στο πλαίσιο της εκπομπής «Από Τέχνη σε Τέχνη», που μεταδίδεται κάθε Κυριακή 20:00-21:00, με αφορμή το ανέβασμα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, της τριλογίας «Προς Δαμασκόν» του Στρίνμπεργκ, που σκηνοθετεί η Ρούλα Πατεράκη, θα μεταδώσει σε επανάληψη εκπομπή με καλεσμένη τη σκηνοθέτη Ρούλα Πατεράκη. Η εκπομπή έχει θέμα: «Η θεολογία του θεάτρου, η τραγωδία, οι συγγραφείς Στρίνμπεργκ και Μπέκετ, η προσφορά του Μίνωα Βολανάκη, το ήθος και η παιδεία του ηθοποιού και η διαχρονικότητα του έργου του Θουκυδίδη» και την επιμελείται και την παρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος. 
Π.Α.Α.
Δείτε και την σχετική ανάρτηση: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails