Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΙ EX SILENTIO ΚΑΙ Ο MICHAEL CHANCE ΣΤΟΝ "ΠΑΡΝΑΣΣΟ"


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Χτες βράδυ στην αίθουσα του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" ο διάσημος κόντρα τενόρος Michael Chance δεν τραγούδησε, όπως πολυαναμενόταν. Κρυολόγησε και η φωνή του σιώπησε αναγκαστικά. 
Ο τσεμπαλίστας Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, εκ των ιδρυτών του μπαρόκ σχήματος Ex Silentio, που θα συνόδευε τον Chance, ...δικαιολόγησε μ' έναν εξαίσιο τρόπο τη μη αναβολή της συναυλίας. Δίχως να ζητά την κατανόηση ή τη ...συμπόνοια του κοινού. 
Προκρίθηκε η λύση μιας εναλλακτικής, ας πούμε, συναυλίας με το μπαρόκ πάντα εδώ και τον Michael Chance σε ρόλο αφηγητή! 
Και η συνταγή πέτυχε απολύτως! 
Οι Ex Silentio, ήτοι ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος στο τσέμπαλο, ο Δημήτρης Κούντουρας στο φλάουτο με ράμφος και ο Ιάσων Ιωάννου στο μπαρόκ τσέλο, έπαιξαν μαγικά συνθέσεις των Henry Purcell, George Frideric Handel, Niccolo Porpora και Ανωνύμου τινός άγγλου του 17ου αι., ενώ ο Michael Chance απήγγειλε σονέτα του William Shakespeare και ποιήματα των John Donne (1572-1631) και John Dryden (1631-1700). Μουσική και ποίηση της ίδιας εποχής. Μόνο στο τελευταίο ποίημα του Dryden που είναι και μια ωδή στον Purcell συνυπήρξαν λόγος και μουσική. Στην υπόλοιπη συναυλία ήσαν αυτόνομα μεγέθη και πολύ σωστά. 
Αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής της βραδιάς ο τσεμπαλίστας Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, ο οποίος έχει συμβάλλει τα μέγιστα, με το ταλέντο και την μουσικότητά του, στην άνθηση του μπαρόκ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.


Ο Μάρκελλος έπαιξε επιτέλους ως σολίστ, ενώ τον έχουμε συνηθίσει μόνο να συνοδεύει, όπως κατά κόρον χρησιμοποιείται το τσέμπαλο στο μπαρόκ. Ήταν μεθυστικός! Οι σουϊτες και σονάτες των Purcell και Handel ερμηνευμένες απ' αυτόν μοιάζουν τόσο θετικές σα μεταφυσικές. Είναι ένας σπουδαίος μουσικός που δεν έχει καιρό για χάσιμο. Κάθε εμφάνισή του και μια πρόκληση! 
Απόδειξη η συναυλία της επόμενης Κυριακής (30/12/12) στο "Παλλάς". 
Θέμα της: Ο αββάς που ντυνόταν γυναίκα και άλλες ιστορίες ιερωμένων  ή, αλλιώς, Πίστη και διαστροφή!   Γαλλική μουσική του 18ου αιώνα των: M.R. de Lalande, M.A. Charpentier, Fr. Couperin με τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο στο τσέμπαλο και την μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα. Κείμενα: Τιμολέων ντε Σουαζύ, Μαρκήσιος ντε Σαντ. Αφήγηση: Αντώνης Καφετζόπουλος. Θα προηγηθεί σχετική ομιλία του λέκτορα Φιλοσοφίας & Αισθητικής Δημήτρη Γκινοσάτη. 
Θα είμαστε εκεί.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όπως ακριβώς το είπες: πίστη και διαστροφή.

Related Posts with Thumbnails