Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ & ΓΚΑΤΣΟΥ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ - ΑΓΙΕ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΕ

Ο Άγιος Νικόλαος του Μπάμπη Πυλαρινού με φόντο τη Ζάκυνθο

Το τραγούδι των Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Γκάτσου Με την Ελλάδα καραβοκύρη και με τη γνωστή επωδό "Άγιε Νικόλα παρακαλώ σε στα πέλαγα όλα λουλούδια στρώσε", μάλλον δεν είναι γνωστό στους πολλούς ότι περιλαμβάνεται στην περίφημη Μυθολογία των δύο δημιουργών, που εκδόθηκε στα 1965 και τραγουδήθηκε από τον θρυλικό, θα λέγαμε σήμερα, Γιώργο Ρωμανό.
Κάποια στιγμή, πολύ αργότερα, ο Χατζιδάκις, όταν έκανε την Μυθολογία με τη Νένα Βενετσάνου αφαίρεσε - όπως έλεγε - τα τέσσερα τραγούδια που ήταν απαραίτητα για να "γεμίσει" ο δίσκος, και ερμήνευε σε συναυλίες μόνο τα οκτώ. 
Όμως, ανάμεσα στα τέσσερα ήταν και το Με την Ελλάδα καραβοκύρη, που τελικά παίζεται πιο πολύ ακόμα, απ' όσο ολόκληρη η Μυθολογία. Το τραγούδι αυτό (όπως και το Αερικό) "αυτονομήθηκε" και έκανε τη δική του ...καριέρα. Μέχρι που τραγουδιέται χωρίς την απαιτούμενη συστολή...
Εδώ θα το ακούσουμε από τη μαγική Φλέρυ Νταντωνάκη (από τον δίσκο Οι γειτονιές του φεγγαριού), αλλά και σε μια εντελώς πρόσφατη διασκευή για πιάνο και ακορντεόν, με τους Μίλτο Λογιάδη και Χρήστο Ζερμπίνο, από την δουλειά τους πάνω σε 17 τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι Από τα πλήκτρα στην καρδιά.
Π.Α.Α.
Με τη φουρτούνα 
και το σιρόκο 
ήρθε μια σκούνα 
απ' το Μαρόκο 
Με τον αγέρα 
και με τ' αγιάζι 
πάει μια μπρατσέρα 
για την Βεγγάζη 
Άγιε Νικόλα
παρακαλώ σε
στα πέλαγα όλα 
λουλούδια στρώσε 

Με τον ασίκη 
τον μπουρλοτιέρη 
ήρθ' ένα μπρίκι 
από τ' Αλγέρι 
Με την Ελλάδα 
καραβοκύρη 
πάει μια φρεγάτα 
για το Μισίρι

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails