Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟΚΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΥΤΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ


φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Η έκθεση Οδυσσέας Ελύτης: «ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΤΥΠΩΘΕΙ ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΟ», εγκαινιάστηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο Ηράκλειο την Τετάρτη 29 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 2 Ιουνίου 2012. Μια έκθεση με αφορμή το Έτος Ελύτη, που είναι το 2011 (100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή στο Ηράκλειο).
Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπο υλικό (χειρόγραφα, σχέδια, κολάζ και φωτογραφίες) από το Αρχείο του Δημήτρη Καλοκύρη, ψηφιακά και πρωτότυπα έργα ζωγραφικής που φιλοτέχνησαν από κοινού με την Ελένη Καλοκύρη, βιβλία, αποκόμματα εφημερίδων κ.ά., και καταγράφει από τη μια την εργογραφία και την βιογραφία του ποιητή με παρεμβάσεις αυθεντικών ντοκουμέντων (πρώτες εκδόσεις, φωτογραφίες) ενώ περιγράφει, από την άλλη, τη σχέση του ποιητή με τον κάτοχο της συλλογής αυτής και την πορεία τους προς το τυπογραφείο.
Η έκθεση συνδυάζει το πρωτότυπο υλικό με την προηγμένη τεχνολογία, από τις ψηφιακές εκτυπώσεις μέχρι τα πολυμέσα.
Όπως όλες οι εκθέσεις του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, έτσι κι αυτήν για τον Ελύτη αξιοποιείται εντατικά με εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται δωρεάν σε διάφορες ηλικίες κοινού, και κυρίως σε μαθητές, στη σχολική χρονιά 2011-12.
Η έκθεση καταγράφει την εργοβιογραφία του Ελύτη με παρεμβάσεις ποικίλων αυθεντικών ντοκουμέντων και ιστορική απεικόνιση του περιρρέοντος χρόνου. Παράλληλα, περιγράφει σταθμούς από την τριακονταετή επαφή και πορεία τους (Ελύτη-Καλοκύρη) προς το τυπογραφείο που απέδωσε συλλεκτικές εκδόσεις και αφιερώματα, δίνοντας έμφαση στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, κομβικό σημείο της κοινής τους διαδρομής. Στον πρώτο εκθεσιακό χώρο ο επισκέπτης θα δει εννέα πρωτότυπες υδατογραφίες του ποιητή για την έκδοση της μετάφρασης της «Αποκάλυψης» του Ιωάννη που δεν συμπεριλήφθηκαν στην έκδοση,ένα άγνωστο κολάζ του ιδίου,το πλήρες δακτυλόγραφο της μετάφρασης με ιδιόχειρες διορθώσεις του ποιητή,φωτογραφίες του στην Πάτμο. Το πλήρες δακτυλόγραφο της μετάφρασης ξεφυλλίζει ο επισκέπτης σε οθόνη αφής στην κόγχη της «Αποκάλυψης». 
Περισσότερα για την έκθεση διαβάστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails